Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä hirvieläinten pyyntilupamäärät viime vuoden tasolla

Jaa

Hirvikanta on pysynyt viime vuodet vakaana ja tulevan syksyn metsästyksessä tavoitteena on säilyttää hirvikanta nykyisellä tasollaan. Myös valkohäntäpeurakannassa ja lupamäärissä muutokset ovat vähäisiä viime vuoteen nähden.

Hirvieläinten metsästys alkaa metsästysasetuksen mukaisesti syyskuun viimeisenä lauantaina. Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen alueella arviolta 4000–5000 metsästäjää osallistuu syksyn aikana hirvieläinten metsästykseen. Saaliin arvolla mitattuna hirvieläimet ovat maamme tärkeimpiä riistaeläimiä. Hirvieläinten metsästyksellä ennaltaehkäistään myös niiden aiheuttamia vahinkoja.

Pohjois-Hämeen alueella hirvikanta on pysynyt viime vuodet melko vakaana ja hirvikannan tiheyden arvioitiin viime kauden metsästyksen jälkeen olleen molemmilla hirvitalousalueilla noin 3,0 kpl tuhatta metsästyshehtaaria kohti. Hirvitiheys vastaan hyvin alueellisen riistaneuvoston tavoitteeksi asetettua hirvikantatavoitetta 2,7 – 3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla.  Tulevan syksyn metsästyksen tavoitteena onkin säilyttää hirvikanta nykyisellä tasollaan.

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen alueelle hirven pyyntilupia myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle yhteensä 1356 kpl, mikä on viisi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena. Hirvikannan tiheydessä ja verotustarpeessa on lisäksi aina paikallista vaihtelua riippuen muun muassa hirvilaitumien laadusta sekä hirvien luontaisesta liikkumisesta.

Syksyn hirvisaaliin arvioidaan Pohjois-Hämeessä nousevan ensi kaudella noin 1700 hirveen, kun yhdellä pyyntiluvalla saa ampua joko aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Pyyntilupien käyttöaste ja saaliin rakenne vaikuttavat lopulliseen saalismäärään. Pyyntiluvansaajat tekevät lopulta päätökset lupien käyttämisestä ja metsästyksen kohdentamisesta syksyllä metsästyksen yhteydessä havaitun hirvitilanteen mukaan.

Valkohäntäpeurakanta keskittyy voimakkaasti Pohjois-Hämeen lounaisosiin ja tällä vahvan kannan alueella kantaa on pyritty viime vuosina pienentämään. Saalisilmoituksissa ilmoitetun jäävän kannan arvion perusteella kanta pieneni hieman edellisvuodesta. Muualla niin sanotun harvan kannan alueella peurakanta on pysynyt samalla tasolla tai jonkin verran pienentynyt.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen alueelle tulevalle metsästyskaudelle runsaat 2200 kappaletta ja syksyn peurasaaliin arvioidaan nousevan noin 2200 yksilöön. Valkohäntäpeurojen metsästys suositellaan aloitettavaksi heti metsästyskauden alussa. Kannan rakenteen tasapainottamiseksi aikuisia naaraspeuroja tulisi kaataa vähintään yhtä paljon kuin aikuisia urospeurojakin.

Hirven ja valkohäntäpeuran metsästysasetuksen mukainen metsästysaika alkaa 27.9.2014 ja päättyy hirven osalta 31.12.2014. Valkohäntäpeuran osalta kausi päättyy 31.1.2015.



Lisätietoja:    

www.riista.fi

Riistasuunnittelija Otto Hölli 0294312284

Riistapäällikkö Jani Körhämö 0294312281

Yhteyshenkilöt

Jani Körhämö, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2281, jani.korhamo@riista.fi

Marko Mikkola, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2282, marko.mikkola@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Suomen riistakeskus Pohjois-Häme
Finnentie 8
36200 Kangasala

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Häme

Pohjois-Hämeessä korotusta peuralupiin, hirviluvat ennallaan10.8.2015 15:49:48 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 hirven pyyntilupia 1368 kpl ja valkohäntäpeuran pyyntilupia 2435 kpl. Hirvilupamäärä säilyi samalla tasolla viime kauteen nähden. Valkohäntäpeuralupia sen sijaan haettiin ja myönnettiin noin 10 % viime vuotta enemmän. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuon-na lauantaina 26. syyskuuta.