Suomen riistakeskus Lappi

Hirvien pyyntilupamäärässä hienoista nousua Lapissa

Jaa

Suomen riistakeskus Lapin alueen hirvikantaa on leikattu aivan viimeisiä vuosia lukuun ottamatta voimakkaasti metsästyksellä. Tällä hetkellä hirvikanta on hirvitalousalueilla varsin tavoitteellinen. Tänä vuonna myönnettiin reilu 10 prosenttia enemmän pyyntilupia kuin edellisenä vuonna.

Hirvenmetsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina, poikkeuksena aikaistetun hirvenmetsästyksen alueen Enontekiö, Inari, Muonio ja Utsjoki, joissa hirvenmetsästys alkaa jo 1. syyskuuta.

Saaliin arvolla mitattuna hirvi on maamme tärkein riistaeläin. Hirvieläinten metsästyksellä ennaltaehkäistään myös niiden aiheuttamia vahinkoja. Viime vuosina Lapin pahojen hirvivahinkoalueiden hirvikantaa on suunnitelmallisesti pienennetty metsätalouden hirvivahinkojen vähentämiseksi.

Suomen riistakeskuksen tavoitteena on Lapin nykyisillä I-V-hirvitalousalueilla 0,4–3 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Tämän vuoden hirvenmetsästykseen myönnettiin 5 057 pyyntilupaa. Viime vuoden vastaava luku oli 4 525. Lupamäärät nousivat etupäässä eteläisillä IV-V-hirvitalousalueilla ja taas putosivat keski-Lapin läntisellä II-alueella.

Mikäli pyyntilupia käytetään edellisten vuosien tapaan, arvioidaan syksyn jahdissa kaatuvan noin 5500 hirveä, koska yhdellä pyyntiluvalla voi pyydystää yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Tavoitteena on nostaa hirvisonnien keski-ikää metsästäjien ohjeistuksen ja koulutuksen avulla erityisesti eteläisen Lapin alueella. Tavoitteilla pyritään pitämään hirven aiheuttamat vahingot alhaisella tasolla, mutta samalla varmistamaan hirvikannan perinnöllinen monimuotoisuus. Kannan tasapainoinen rakenne helpottaa myös hirvikannan koon hallintaa.

Yhteyshenkilöt

Antti Siira, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2251, antti.siira@riista.fi

Urpo Kainulainen, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2252, urpo.kainulainen@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Lappi
Suomen riistakeskus Lappi
Vanamokatu 3 D
96101 Rovaniemi

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Lappi

Lounais-Lappiin neljä kannanhoidollista poikkeuslupaa ilveksen pyyntiin23.10.2015 13:30:00 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt joulukuun alusta alkavalle pyyntikaudelle poronhoitoalueen ulkopuolelle kannanhoidollisen poikkeusluvan neljän ilveksen pyyntiin. Myönnetyt luvat on kohdennettu tiheimmille ilvesalueille, kaksi lupaa Keminmaan ja kaksi Tornion riistanhoitoyhdistyksen alueelle. Edellisenä metsästyskautena vastaavien alueiden ilvessaalis oli yhteensä kolme eläintä. Ilvesten pyyntiä suositellaan kohdennettavaksi vahinkokohteen tai asutuksen läheisyydessä liikkuvaan yksinäiseen eläimeen. Ongelmaksi koetuista tai pelottomasti käyttäytyvistä ilveksistä kannattaakin ilmoittaa alueen metsästäjille. Pyynnillä pyritään myös vähentämään poronhoitoalueelle vaeltavien ilvesten määrää ja sitä kautta poronhoitoalueella aiheutuvia porovahinkoja. Poronhoitoalueen ulkopuolella ilveksen kannanhoidollinen metsästys poikkeusluvilla alkaa 1. joulukuuta ja kestää helmikuun 29. päivään saakka. Poronhoitoalueen kannanhoidollisista poikkeusluvista päätettiin elokuun lopulla. Suomen riistakeskuks

Tornioon ja Keminmaahan viisi ilveksen kannanhoidollista poikkeuslupaa23.10.2013 15:00:00 EESTTiedote

Poronhoitoalueen ulkopuolisen kannanhoitoalueen ilveskiintiö on Suomessa tänä vuonna 549 yksilöä, josta Suomen riistakeskus on myöntänyt Tornioon ja Keminmaahan poronhoitoalueen ulkopuolelle poikkeuslupia viiden ilveksen pyydystämiseen. Yhteensä haettiin 16 lupaa kahdella eri hakemuksella. Suomen riistakeskus on linjannut, että ilvestä koskevat kannanhoidolliset poikkeusluvat kohdennetaan ilveskannan hoitosuunnitelman mukaisilla kannanhoitoalueilla alueellisten tarpeiden mukaisesti Suomen riistakeskuksen aluetoimistojen toiminta-alueita keskenään vertaillen. Muun Suomen alueella kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään kannan kasvun hidastamiseen, tihentymien purkamiseen ja joillain alueilla metsästys voi johtaa myös kannan harvenemiseen alueellisesti. Tavoitteena on kuitenkin, että ilveskanta koko maan mittakaavassa säilyy elinvoimaisena, ilveksen läsnäolosta aiheutuvat haitat minimoidaan ja ilveskanta pidetään ihmisarkana. Suomen riistakeskus suosittaa, että ilvesten metsästys tul