Helsingin yliopisto

Havainnot kasvihuonekaasuista siirtyvät pian reaaliajassa yhteiseen käyttöön

Jaa

Lähes 100 eurooppalaista havaintoasemaa yli 10 maassa tuottaa avoimesti saatavilla olevaa täsmätietoa kasvihuonekaasuista. Tutkijat odottavat tuloksia ihmisperäisen hiilen varastoitumisesta ja uudelleen vapautumisesta ilmakehään sekä järvien ja jokien merkityksestä hiilen kierrossa. ICOSin mittausasemaverkoston rakentumista on verrattu maailmanlaajuisen säähavaintoverkoston syntyyn II maailmansodan jälkeen. Tutkijat ovat koolla Brysselissä 23.-26.9. Tilaisuus erityisesti toimittajille torstaina 25.9. kello 15!

Ilmakehätutkijat ovat rakentaneet Eurooppaan tutkimusasemien, mittalaitteiden ja mittausaineiston verkoston, joka seuraa kasvihuonekaasujen pitoisuuksia, vapautumista ja sitoutumista. Hajautettuun ICOS (Integrated Carbon Observation System)-mittausasemaverkostoon kuuluu noin 100 ilmakehä-, ekosysteemi- ja merihavaintoasemaa yli 10 maassa. Asemilla mitataan sekä ilmakehän kasvihuonekaasujen (hiilidioksidi, metaani, ilokaasu) pitoisuuksia että ekosysteemin hiilen, typen ja veden kiertoa ja vaihtoa ilmakehän kanssa.

Mittausaineisto on standardoitu eli tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia

ICOS tuottaa pitkäaikaista, yhdenmukaista, tarkkaa ja laatuvalvottua kasvihuonekaasujen havaintosarjaa tutkimuksen, päästöjen hillinnän ja seurannan tarpeisiin. Ainutlaatuista on se, että mittausaineistot siirtyvät lähes reaaliaikaisesti verkoston temaattisiin keskuksiin, joissa ne prosessoidaan keskitetysti. Koska ICOS myös mahdollistaa alueellisten häiriöiden havainnoinnin, sen keräämällä aineistolla voidaan parantaa ilmastomalleja.

ICOSin tuottaman tietoaineiston käyttäjiä on arviolta 10 000. Suurin osa heistä tutkii ilmakehää, meriä, biosfääriä (metsät, suot, ruohomaat, maatalousmaat, vesistöt). Data on kuitenkin vapaasti saatavilla, kunhan aineiston käyttäjä hyväksyy lisenssin ja huolehtii asianmukaisesta viittauksesta aineiston tuottajaan.

Tulevaisuudessa tieteellisiä läpimurtoja odotetaan aiheista kuten

- biosfäärin prosessien vasteet ilmastonmuutokseen, erityisesti liittyen hiilen, typen ja veden kierron keskinäiseen kytkeytymiseen

- järvien ja jokien merkitys hiilen kierrossa ja ihmisperäisen hiilen varastoituminen ja uudelleen vapautuminen ilmakehään

- ilmakehän rajakerroksen dynamiikka ja sen vuorovaikutus biogeokemiallisten kiertojen kanssa

Tutkijat ja toimittajien tilaisuus Brysselissä

ICOSin tutkijat ovat koolla Brysselissä 23.-26.9.2014, jolloin keskustellaan kasvihuonekaasujen monitoroinnista ja tutkimuksesta Euroopassa ja maailmanlaajuisesti, sekä haasteista, jotka liittyvät suurten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ohjelma: http://www.icos-infrastructure.eu/scienceconference

Mediatilaisuus pidetään torstaina 25.9. kello 15. Paikkana on Academy Palace, Hertogsstraat 1, Brussels, Belgium 1000. Tervetuloa mukaan!

Tilaisuudessa ovat paikalla:

Dr Ingeborg Levin, Institut für Umweltphysik, Heidelberg University, Germany
Dr Philippe Ciais, LSCE, France
Prof. Reinhart Ceulemans, University of Anwerp, Belgium
Prof. Beverly Law, Oregon State University, USA
Prof. Timo Vesala, University of Helsinki, Finland
Dr Habil. Werner Kutsch, pääjohtaja, ICOS RI

Toimittajien yhdyshenkilöitä ovat Timo Vesala, timo.vesala@helsinki.fi, +358 40 577 9008, ja Eija Juurola, eija.juurola@helsinki.fi, +358 50 415 4833

Paikallinen pressiyhteyshenkilö Brysselissä on Nguyen Thi Minh Tu, thiminhtu.nguyen@uantwerpen.be .

Suomalainen aerosoli- ja ilmakehätutkimuksen aineisto on 20 vuoden ajalta

Suomi on ICOS-päämajan isäntämaa. Suomessa on huippuosaamista ilmakehätieteissä ja ilmastonmuutostutkimuksessa sekä erityisosaamista boreaalisten ja pohjoisten alueiden tutkimuksessa. Täällä on myös globaalisti merkittävät mittausasemat ja pitkät aikasarjat aineistoista.

- Suomalainen osaaminen tällä alueella on vahvaa. Helsingin yliopistolla on 8 ilmakehä- tai ekosysteemimittauspistettä, joista SMEAR II-asema Hyytiälässä on kansainvälisesti tunnetuin ja parhaiten varusteltu, sanoo ICOS-Suomen johtaja, meteorologian professori Timo Vesala.

Suomalaisia ICOS-toimijoita ovat Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto.

ICOS-verkosto on laajenemassa Aasiaan ja Afrikkaan. ICOSin päämajaa johtaa Dr Habil. Werner Kutsch. Yhdysvaltoihin on perustettu vastaavanlainen verkosto NEON.

LISÄTIETOJA

Mittauksia reaaliaikaisesti:

Hiilipuu, http://www.hiilipuu.fi, - Visualisointi männyn hiilidioksidinvaihdosta SMEAR II -asemalla
SmartSMEAR, http://avaa.tdata.fi/web/smart/smear,- Selainkäyttöliittymä SMEAR-asemien mittaustietokantaan
SMEAR-asemat, http://www.atm.helsinki.fi/SMEAR/index.php/online-observations, -Havaintoja viimeisen viikon ajalta
CarboScope,http://www.carboscope.eu/, - Työkalu hiilipohjoisten kasvihuonekaasujen tarkasteluun

ICOS Suomi: http://www.icos-infrastructure.fi/

ICOS-asemat Suomessa:

https://maps.google.fi/maps/ms?hl=fi&ie=UTF8&msa=0&msid=116329102542802494759.00048303e0147fadde5c7&ll=64.434892,25.488281&spn=9.304121,39.506836&z=5

Linkit ICOS-jäsenten kansallisille verkkosivuille: http://www.icos-infrastructure.eu/node/4

ICOS Europe: http://www.icos-infrastructure.eu/

Lisätietoja antavat:

Timo Vesala, timo.vesala@helsinki.fi, +358 40 577 9008

Eija Juurola, eija.juurola@helsinki.fi, +358 50 415 4833

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, minna.merilainen@helsinki.fi, 050 415 0316

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme