Helsingin kaupunginkanslia

Maankäyttösuunnitelma ja asumisen strategia lausunnoille Helsingin seudun kuntiin

Jaa

Helsingin seudun 14 kunnan maankäytön ja asuntostrategian suunnitelmaluonnokset lähetetään lausunnoille seudun kuntiin. Lausuntoaika on 1.11.–31.12.2014. Myös asukkaat voivat kommentoida suunnitelmaluonnoksia.

Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK hyväksyi suunnitelmaluonnokset lähetettäväksi lausunnoille tiistaina 14.10. Lausuntojen jälkeen HSYK käsittelee ja hyväksyy omalta osaltaan maankäyttösuunnitelman sekä asuntostrategian ja lähettää ne edelleen hyväksyttäväksi pääkaupunkiseudun kuntiin. Kuuma-kunnat saavat suunnitelmat hyväksyttäväkseen kuntien yhteisen Kuuma-johtokunnan kautta. Kuntien tulee hyväksyä suunnitelmat yhteisesti vuonna 2015, jotta investoinnit seudulla voidaan suunnata järkevästi.

”Kunnat ovat olleet erittäin hyvin ja vastuuntuntoisesti mukana maankäyttösuunnitelman valmistelussa ja asuntostrategian laatimisessa. Odotamme lausunnoilta vielä hyviä ja rakentavia ideoita. On tärkeää, että myös asukkaat saavat esittää näkemyksensä. Suunnitelmat tähtäävät ja toteutuessaan vaikuttavat pitkälle seudun tulevaisuuteen”, toteaa Helsingin seudun yhteistyökokouksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.

Vuonna 2050 seudulla 2 miljoonaa asukasta 

Helsingin seudun maankäyttösuunnitelmassa sovitetaan yhteen alue- ja yhdyskuntarakenteen sekä liikennejärjestelmän kehittämisperiaatteet ja ratkaisut vuosille 2025 ja 2040 sekä vuodesta 2050 eteenpäin. Suunnitelma on yleispiirteinen kuvaus metropolin tulevasta rakenteesta, sen tärkeistä solmukohdista, asunto- ja työpaikkarakentamisen sijoittamisesta ja liikenneverkostosta. Suunnitelma esittelee suunnitellut maankäyttövyöhykkeet kartalla. Suunnitelman lähtökohtina ovat nykyinen yhdysrakenne sekä eri tasoilla määritellyt yhteiset tavoitteet. Painopisteinä nähdään rataverkostoon ja linja-autoliikenteeseen tukeutuvien alueiden ja keskusten kehittäminen sekä poikittaisliikenneyhteyksien kehittäminen ja metroverkon täydentäminen.

Asuntostrategia 2025 esittelee kattavan 14 kunnan alueen asumisen ympäristökuvauksen sekä vuosien 2016–2025 asuntorakentamisennusteen ja asunto- ja maapoliittiset tavoitteet. Strategian tavoitteena on tuoda näkemys sekä uusien asuinalueiden rakentamiseen että olemassa olevien asuinalueiden kehittämiseen ja täydentävään rakentamiseen. Keskeisenä näkemyksenä suunnitelmissa on, että vuonna 2050 Helsingin seudulla alueella asuisi kaksi miljoonaa ihmistä. Tämä on mahdollista, jos kaikissa seudun kunnissa toteutuu tasainen yhden prosentin vuosittainen väestönkasvu. Koko seudun kasvu jatkuisi nykyisellä tasolla. Seudun työpaikkojen määräksi vuoteen 2050 mennessä arvioidaan 1,05 miljoonaa työpaikkaa.

Liikennejärjestelmäsuunnitelma on tärkeä osa seudun kokonaisuutta

Helsingin seudun yhteistyökokouksessa esitettiin myös Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2015 tilannekatsaus. HLJ 2015 on pitkän aikavälin suunnitelma, jonka kokonaisuudesta tulee päättämään Helsingin Seudun Liikenne. HLJ 2015-suunnitelma kuvaa seudun yhteistä tahtotilaa tulevaisuuden liikennejärjestelmästä ja sen kehittämisestä ja sen pohjalta tullaan sopimaan myös tulevista suurista liikenneinvestoinneista.

HSYK on neljäntoista kunnan yhteistoimintaelin

Helsingin seudun yhteistyökokous on neljäntoista Helsingin seudun kunnan johtavien luottamushenkilöiden yhteistoimintaelin. Yhteistyöhön osallistuvat pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen sekä KUUMA-kunnat Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Mäntsälä Pornainen, Hyvinkää, Kirkkonummi, Vihti ja Sipoo. Seutuyhteistyön tavoitteena on Helsingin seudun kilpailukyvyn turvaaminen ja sen konkreettisina kohteina ovat erityisesti maankäyttö, asuminen ja liikenne sekä seudulliset palvelut. Yhteistyön sisällöstä sovitaan vuosittain hyväksyttävässä toimintasuunnitelmassa. Helsingin seudun yhteistyösopimus astui voimaan 1.10.2005.

HSYK:n esityslistan voi lukea tästä linkistä: Esityslistat

Suunnittelun lähtökohdat ja tiivistelmät suunnitelmista: http://www.hel.fi/hel2/Helsinginseutu/Hsyk/Hsyk_141014/asia1liite1.pdf

Helsingin seudun maankäyttösuunnitelma 2050: http://www.hel.fi/hel2/Helsinginseutu/Hsyk/Hsyk_141014/asia1liite2.pdf

Helsingin seudun asuntostrategia: http://www.hel.fi/hel2/Helsinginseutu/Hsyk/Hsyk_141014/asia1liite3.pdf

Lisätietoja: puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, puh. 050 521 2907

www.helsinginseutu.fi/hki/HS/maankayttosuunnitelma/maankayttosuunnitelma/Etusivu

Tiedotteen lähetti:

Paula Katajamäki

Helsingin kaupungin viestintä

050 593 3426, paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunginkanslia
Helsingin kaupunginkanslia
PL 1
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1641http://www.hel.fi
Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajiston suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallituksen johtamisen jaoston kokouspäätökset29.5.2017 17:57:43 EESTTiedote

Kaupunginhallituksen johtamisen jaoston tänään 29.5.2017 pidetyn kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteesta. Kokous oli jaoston viimeinen. Johtamisen jaoston tehtävänä on ollut kuluneen valtuustokauden aikana valmistella kaupungin johtamisjärjestelmän uudistamista kaupunginhallituksen johtosäännön (pdf) määrittelemän toimivallan ohjaamana. Uudistus tulee voimaan 1.6.2017 jolloin Helsinki siirtyy pormestarimalliin ja kaupungin 31 virastoa ja liikelaitosta kootaan palvelukokonaisuuksittain neljälle toimialalle. Toimialoille muodostetaan lautakunnat ja niille tarpeellinen määrä jaostoja. Johtamisen jaostossa on ollut yhdeksän valtuuston valitsemaan jäsentä ja sen puheenjohtajana on toiminut Lasse Männistö. Paula Katajamäki tiedottaja Helsingin kaupunginkanslia puh. 050 5933426 paula.katajamaki@hel.fi