ExpomarkExpomark

EnergiaOivalluksia palkittiin 10 000 eurolla

Jaa

Tampereella järjestettävässä EnergiaForum -tapahtumassa palkittiin tänään EnergiaOivalluksia sekä energia-alan opinnäytetöitä yhteensä 16 000 eurolla. Energiatehokkaiden oivallusten takana olivat Jorma Marttila Kestilästä ja Granlund Oy. Marttila hyödyntää aurinkoenergiaa viljan kuivaukseen. Granlund Oy on kehittänyt menetelmän vertailla rakennusten energiaratkaisuja.

EnergiaOivallus-palkinnon voittajat Jorma Marttila ja Granlund Oy

Vuoden EnergiaOivallus –kilpailussa palkittiin parhaat kilpailuun osallistuvat energiatehokkuuteen ja energiansäästön tähtäävät oivallukset, joita ovat voineet tehdä niin yritykset kuin yksityishenkilötkin. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 30 henkilöä tai yritystä, jotkut useammalla kuin yhdellä oivalluksella. Raadin arvion mukaan esitysten joukosta erottuivat muita parempina kaksi oivallusta, jotka molemmat palkitaan 5000 € palkinnolla.

Jorma Marttila Kestilästä on oivaltanut ja myös pitkälle kehittänyt ratkaisun aurinkoenergian hyödyntämiseen viljan kuivauksessa. Hänen esityksensä ei perustu pelkkään oivallukseen ja toiveeseen, että se olisi käyttökelpoinen, vaan hänen ensimmäisestä Viljakas-kuivuristaan on jo muutaman vuoden kokemus. Siitä edelleen kehitetty ja vuosi sitten valmistunut pilottilaitos on jo lähes sarjatuotantokelpoinen. Viljakas-kuivurin vahvuus on, että sitä käyttäen voidaan saavuttaa polttoaineella lämmitettävään kuivuriin laadultaan verrattava kuivaustulos kylmäkuivurin luokkaa olevalla energiankulutuksella. Energiansäästö verrattuna polttoaineella lämmitettävään kuivuriin on kymmeniä prosentteja, edullisena vuotena enemmänkin.

Rakennukset kuluttavat merkittävän osan Suomen energiasta ja rakennusten suunnittelussa tehdään lukuisia ratkaisuja, joilla on vaikutusta energiankulutukseen. Rakennushankkeen alkuvaiheessa lukitaan monia ratkaisuja ja tyypillisesti ilman, että kaikkia vaihtoehtoja ehditään vertailla riittävästi. Granlund Oy:n kehittämä uusi menetelmä tehostaa vertailua olennaisesti sallien paljon lukuisampien yhdistelmien vertailun ja tukee siten entistä energiatehokkaampien ja mm. sisäilman laadun suhteen parempien ratkaisujen löytämistä. Menetelmän käyttöä on tutkittu myös Grandlund Oy:n teettämässä opinnäytetyössä.

Vuoden EnergiaOivallus -kilpailun järjestivät Expomark Oy ja Energiafoorumi ry. Joka toinen vuosi järjestettävä, kilpailu on avoin yrityksille, henkilöille tai henkilöryhmille avoin kilpailu toteutettiin  järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Voittajat valitsi kilpailun raati, johon kuuluivat puheenjohtajana professori Pekka Pirilä, johtaja Pertti Salminen (Energiateollisuus ry), johtava asiantuntija Mikael Ohlström (Elinkeinoelämän Keskusliitto) ja pääsihteeri Lauri Muranen (Energiafoorumi ry).

Energia-alan opinnäytetöitä palkittiin 6000 eurolla

Energiafoorumi ry ja Suomen Energiaekonomistit ry palkitsivat vuoden 2013 parhaat opinnäytetyöt energiatalouden ja energiatekniikan aloilta. Kaksi 3000 euron suuruista palkintoa luovutettiin Tampereella Energiafoorumin järjestämän Energiapäivän yhteydessä 28.10.2014.

Energiatalouden parhaana työnä palkittiin
Lauri Anttilan diplomityö "Waste-to-energy scenarios in the China context"

Jätteenpolttolaitoksia rakennetaan Kiinaan alati kasvavaa vauhtia. Kiinan yhdyskuntajätteelle on tyypillistä alhainen lämpöarvo ja korkea kosteuspitoisuus. Ongelmana on saavuttaa riittävän korkea palamislämpötila, mistä syystä fossiilisia polttoaineita käytetään usein apupolttoaineena koko palamisprosessin ajan. Työn tavoitteena oli suunnitella vaihtoehtoisia jätteen energiahyötykäyttöskenaarioita nykyisiin ja uusiin jätteenpolttolaitoksiin.

Tarkastelluissa skenaarioissa mekaanis-biologisessa jätteenkäsittelyssä valmistettu kierrätyspolttoaine syötetään polttolaitokseen apupolttoaineena korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Haasteena on lajittelemattomien jätteiden vaihteleva kokoonpano. Jätteen lämpöarvo ja polttolaitoksen porttimaksun suuruus osoittautuivat merkittävimmiksi skenaarioiden kannattavuuteen vaikuttaviksi tekijöiksi.

Kiinan jätehuollossa riittää haasteita enemmän  kuin tyypillisessä opinnäytetyössä on mahdollista käsitellä. Työ kartoittaa ja avaa kuitenkin aihepiirin teknillisiä, teollisia ja taloudellisia mahdollisuuksia mm. suomalaisten vientiyritysten kannalta.

Lauri Anttila teki diplomityönsä Lappeenrannan teknillisen yliopiston teknillisen tiedekunnan ympäristötekniikan laitokselle. Diplomityön ohjaajana toimi professori Mika Horttanainen. Anttila jatkaa aihepiirin tutkimusta väitöstyönä Cleen Oy:n tutkimusohjelmassa. Työn tilaajayritys hyödyntää tuloksia yhteistyössään kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Energiatekniikan parhaana työnä palkittiin Johanna Niemisen diplomityö
"Biomassaa polttavan kerrosleijukattilan tulipesän kuonaantumisen mallintaminen"

Tuhkan sulaminen ja tulipesän seinille osuvien tahmeiden tuhkapartikkelien aiheuttama kuonaantuminen synnyttävät ongelmia polttoprosesseissa. Seinillä olevat kerrostumat huonontavat lämmönsiirtoa, aiheuttavat korroosiota ja voivat paksuiksi kasvaessaan rajoittaa kaasun virtausta. Tämän työn tavoitteena oli testata kirjallisuudesta poimittujen kuonaantumismallien sisällyttämistä virtauslaskentaan perustuviin käytännön sovelluksiin. Mallien avulla tutkittiin, missä höyrystimen alueella on kuonaantumisriski ja otettiin kuonaantuminen huomioon tulipesän ja höyrypuolen välisessä lämmönsiirrossa. Mallin antamia tuloksia on verrattu saatavilla oleviin tietoihin todellisesta tilanteesta.

Kerrosleijukattilan fysikaaliset, kemialliset ja virtausmekaaniset ilmiöt ovat erittäin monimutkaisia. Niille on työssä onnistuttu laatimaan kokeellisesti verifioituja  ja käytännön sovellutuksiin soveltuvia malleja.

Johanna Nieminen teki diplomityönsä Tampereen teknillisen yliopiston luonnontieteiden tiedekunnan kemian ja biotekniikan laitokselle. Diplomityön ohjaajana toimi professori Antti Oksanen.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimi professori Jorma Routti, jäseninä professori Pekka Pirilä, tutkimusjohtaja Juha Honkatukia ja kehitysjohtaja Stefan Wilhelms sekä sihteerinä DI Pekka Järvinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EnergiaOivallus: Tomi Niemi, toimitusjohtaja, Expomark Oy, p. 040 765 6248, tomi.niemi@expomark.fi
Opinnäytetyöt: Lauri Muranen, pääsihteeri, Energiafoorumi ry, p. 040 7076637 lauri.muranen@energia.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Expomark
Expomark
Puistokatu 2 A
40100 JYVÄSKYLÄ

010 830 0800, info@expomark.fihttp://www.expomark.fi
EnergiaForum -tapahtumakokoisuus Tampereella 28.-30.10.2014 Mukana Energia-messut, Energiapäivä, Energiakongressi sekä useita alan seminaareja. Järjestäjät: Expomark Oy, Energiafoorumi ry ja Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Expomark

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme