Helsingin yliopisto

Vuoden 2014 palkitut LUMA-toimijat ja uusi Jippo-virtuaalikerho lapsille

Jaa
LUMA-keskus Suomi jakoi vuoden 2014 LUMA-toimija -tunnustukset henkilöille, jotka ovat aktiivisesti innostaneet lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin. Lisäksi Valtakunnallisilla LUMA-päivillä lanseerattiin lapsille maksuton Jippo-virtuaalitiedekerho.

Valtakunnallisilla LUMA-päivillä Vantaalla 5.11.2014 palkittiin kymmenen ansioitunutta LUMA-toimijaa, jotka ovat toimineet innostavasti ja esimerkillisesti LUMA-aineiden opetuksen kehittämisessä tai popularisoinnissa.

Palkittujen joukossa on mm. eri kouluasteiden LUMA-aineiden opettajia, tiedekasvattajia ja vaikuttajia eri puolilta Suomea. He toimivat aktiivisesti lasten ja nuorten innostamisessa luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin sekä oman koulun tai alueen toiminnan kehittämisessä. Monet palkituista osallistuvat avointen sähköisten oppimateriaalien tekemiseen, luovat uusia oppimisympäristöjä ja -tapoja ja ylläpitävät omaa innostustaan mm. kouluttautumisen ja kansainvälisen toiminnan kautta. Kunniakirjalla ja 500 euron stipendillä palkitut toimijat valittiin yleisön lukuisten ehdotusten joukosta.

Vuoden 2014 LUMA-toimijat ovat:

Outi Airaksinen, Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli

Maija Flinkman, Olarin koulu ja lukio, Espoo

Pirjo Hellemaa, Helsingin yliopiston maantieteen laitos ja opettajankoulutuslaitos, Helsinki

Rita Keskitalo, Perniön yhteiskoulu, Salo

Marjaana Myllylä, Riihenmäen koulu, Mäntsälä

Pekka Peura, Martinlaakson lukio, Vantaa

Margetta Sarkkinen, Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus, Kokkola

Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ry, Helsinki

Lasse Vanhanen, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, Helsinki

Työryhmä Ville Nivalainen ja Vesa Tenhunen, Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus, Joensuu

Vuoden LUMA-toimija -tunnustuspalkinnot myöntää vuosittain LUMA-keskus Suomi (http://www.luma.fi/keskus).

Oivaltamisen ja onnistumisen iloa Jippo-virtuaalikerhossa!

Valtakunnallisilla LUMA-päivillä julkaistiin myös uusi maksuton Jippo-virtuaalikerhokonsepti, joka tarjoaa 3‒10-vuotiaille suomenkielisille lapsille mahdollisuuden osallistua tiede- ja teknologiakerhotoimintaan maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Virtuaalikerho toimii osana suosittua Jippo-verkkolehteä (http://www.ejippo.fi/). Kerhotehtäviä voi tehdä kotona yhdessä sisarusten, kavereiden, huoltajien tai isovanhempien kanssa. Kerholaiset voivat myös tehdä pieniä videoita tutkimuksistaan ja jakaa niitä muille kerhossa.

Jippo- virtuaalikerhoissa opitaan innostavasti tärkeitä tutkimisen taitoja: havainnointia, tulkintaa ja johtopäätösten tekemistä, tutkimista sekä raportointia. Lähtökohtana ovat arkielämän ilmiöihin pohjautuvat kerhosisällöt, jotka tukevat lasten luontaista taipumusta esittää kysymyksiä, kokeilla ja ihmetellä ympäristöään.

"Pienet lapset oppivat toiminnan ja leikin kautta. Osallistava kasvatusote on keskiössä pienten lasten tiedekasvatuksessa. Pääosassa on tekemällä oppiminen: lapset pääsevät itse testaamaan ja kokeilemaan!", sanoo Jippo-virtuaalikerhotoiminnan koordinaattori Jenni Vartiainen Helsingin yliopiston LUMA-keskuksesta (osa LUMA-keskus Suomea).

Maksuttomissa ja verkossa avoimesti saatavilla olevissa Jippo-virtuaalikerhoissa lapsille pyritään tarjoamaan kannustavia kokemuksia sekä positiivisia elämyksiä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian ilmiöistä. Toiminta alkaa pilottikerholla syksyllä 2014 ja varsinainen virtuaalikerho helmikuussa 2015.

Jippo-virtuaalikerhot: http://www.ejippo.fi/videot/

LUMA-keskus Suomen tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon, tukea elinikäistä oppimista ja innostaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin.

Lisätietoja vuoden LUMA-toimijoista antavat LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela, 02941 50516, ja koordinaattori Lauri Vihma, 02941 50659. Lisätietoa Jippo-virtuaalikerhoista antaa projektikoordinaattori Jenni Vartiainen, 040 760 8346

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Pollari
Viestintäkoordinaattori
LUMA-keskus Suomi
maija.pollari@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme