Helsingin yliopisto

Akatemiaprofessori Markku Kulmala nimitetty Euraasian tiedeakatemian eurooppalaisen tiedekeskuksen puheenjohtajaksi

Jaa

International Eurasian Academy of Sciences on yli 87 euraasialaisen maan verkostomuotoinen akatemia, joka tuo yhteen maiden tieteelliset, yhteiskunnalliset ja kulttuuriset vaikuttajat ratkaisemaan maanosan kohtaamia globaaleja haasteita tieteellisen ja kulttuurisen yhteistyön keinoin. Euraasian akatemia nimitti akatemiaprofessori Markku Kulmalan verkoston eurooppalaisen tiedekeskuksen puheenjohtajaksi marraskuussa 2014. Verkoston muut merkittävät alueelliset tiedekeskukset sijaitsevat Pekingissä (Aasia-Tyynenmeren alue) ja Moskovassa (Euraasian alue).

Euraasian akatemian tiedekeskukset edistävät strategisesti tärkeää tutkimusta, joka vastaa yhteiskunnan suuriin haasteisiin. Eurooppalainen tiedekeskus keskittyy erityisesti arktisten ja boreaalisten alueiden muutokseen kohdistuvaan tutkimukseen, esimerkiksi ikiroudan sulamiseen sekä havumetsävyöhykkeen ja ilmakehän muuttuviin vuorovaikutuksiin. Alueeseen liittyy myös merkittäviä taloudellisia ja geopoliittisia kysymyksiä luonnonvarojen hyödyntämisestä ja energiantuotannosta.

Akatemiaprofessori Markku Kulmalan mukaan eurooppalainen keskus tulee tekemään yhteistyötä kansainvälisen PanEurasian Experiment (PEEX) -hankkeen kanssa.

PEEX on eurooppalaisten, venäläisten ja kiinalaisten tutkimusorganisaatioiden ilmastonmuutokseen sekä arktisen ja boreaalisen alueen luonnon ja yhteiskunnan muutoksiin keskittyvä monitieteinen tutkimushanke. Sen päätoimisto sijaitsee Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastolla Kumpulan tiedekampuksella. Toimistosta vastaavat sekä Helsingin yliopisto että Ilmatieteen laitos.

PEEXin yhtenä tulevaisuuden tavoitteena on perustaa laaja kasvihuonekaasujen ja aerosolien mittausinfrastruktuurien verkosto pohjoisen havumetsävyöhykkeen kattavalle alueelle. Mittausinfrastruktuurit tukevat yhteiskunnallista päätöksentekoa tarjoamalla pitkäaikaista tietoa ympäristömuutoksista tulevaisuuden tarpeisiin.

Valokuvassa Markku Kulmala, kuvaaja Ari Aalto, Helsingin yliopisto.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Markku Kulmala, markku.kulmala@helsinki.fi, +358 40 596 2311, Helsingin yliopisto, fysiikan laitos, ilmakehätieteiden osasto

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, minna.merilainen@helsinki.fi, 050 415 0316

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme