ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Metsä Matti Jämsénin inspiraationa kokkien maailmanmestaruuskilpailuissa

Jaa

Bocuse d’Or eli kokkien maailmanmestaruuskilpailut käydään Ranskan Lyonissa 27.-28.1. Suomen edustaja Matti Jämsén ja tiimi valmistautuvat lopulliseen koitokseen. Kilpailusuorituksen teema on suomalaisissa vahvuuksissa – metsässä ja outoudessa sekä suomalaisessa muotoilussa.

Matti Jämsénin, Suomen Bocuse d’Or -edustajan harjoittelukausi on lähes päättynyt. Tuhansien työtuntien suunnittelu- ja harjoittelurupeama huipentuu Bocuse d’Or -kilpailujen finaaliin, jonne Jämsén ja hänen avustajansa Antti Lukkari lähtevät Euroopan osakilpailun viidenneltä sijalta. Suomen joukkueen valtteina ovat voitonjano, kova työ ja ruoan ja muotoilun innovatiivinen yhdistäminen. Inspiraatio puolestaan ammennetaan suomalaisesta metsästä.

- Suomalainen metsä on maamme valttikortti, ja suomalainen arktisuus pursuaa mahdollisuuksia aitoa ja puhdasta ruokaa janoaville. Ruokavientimme on lähdössä kasvu-uralle, ja menestystarinoiden takana on vuosikymmenten kehitystyö. Nyt tarvitaan areenoita, joissa kerromme itsestämme. Bocuse d’Or-kilpailu on juuri tällainen: siinä menestyneitä kuunnellaan, siksi yhteistyökumppanimme satsaavat siihen ja ovat suurella joukolla mukana myös kisakatsomossa, iloitsee kilpailuja Suomessa hallinnoivan ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on ollut vakituinen vieras Bocuse d’Or-kisan Suomen kannustajajoukoissa. Hän on Suomen ruokaääni EU:ssa ja Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan 1. varapuheenjohtaja sekä Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmän puheenjohtaja talousarvion valvontavaliokunnassa.

- Metsä on Suomelle erinomainen teema. Usein ruoka koetaan tulevaksi vain pelloilta, merestä tai kasvihuoneista. Meillä Suomessa ruoka ja ihmiset saavat voimansa myös villistä luonnosta ja metsästä, Sarvamaa hehkuttaa.

Europarlamentaarikon mukaan aika olisi nyt kypsä ruokakulttuurin läpilyönnille myös suomalaisten omassa keskuudessa. Näkyvä menestys maailman arvostetuimmassa kokkikisassa saattaisi olla tälle ratkaiseva sysäys.

- Vielä meillä ei ole samaa tilannetta kuin Norjalla tai Ruotsilla, jossa kisakatsomoitten kannustajina ovat kuninkaalliset perheet ja valtionpäämiehet. Mutta siihen olisi hyvä päästä.

Nyt janotaan innostavia uutisia. Jos Lyonista tulee voitto, lupaan tuoda EU-väkeä Lappiin tutun poroisännän tulille. Jämsen pyydetään kokkaamaan ja kansainvälinen lehdistö paikalle. Suomalaisille pitää ensin todistaa, että koko muu maailma arvostaa, Sarvamaa pohtii.

Metsä edustaa suomalaisuutta kilpailuannoksissa

Bocuse d’Or -kilpailussa valmistetaan lihavati ja kala-annos etukäteen annetuista pakollisista pääraaka-aineista, jotka tänä vuonna ovat helmikana ja ranskalainen purotaimen. Lisäksi kilpailupäivänä julkistetaan vihannes, jota annoksissa on käytettävä. Näissä raameissa jokainen kilpailija rankentaa oman näköisensä kilpailusuorituksen, jossa arvioidaan teknisiä taitoja sekä makua ja ulkonäköä. Tänä vuonna 20% pisteistä annetaan kotimaan esiintuomisesta ruoassa.

- Olen hämmästynyt, jos Suomi-tarinamme ei innosta tuomareita. Matin ja tiimin vahva näkemys ja luotto suomalaiseen metsään on annoksissa ja ainutlaatuisen kauniisti esillä, sekä annoksissa, vadin muotoilussa että ruoasta sanallistetussa tarinassa, jotka kaikki esitellään tuomareille kilpailupäivänä, Kurunmäki jatkaa.

Metsän elementeistä ammentavan vadin suunnittelusta vastaa muotoilija ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari. Jämsénin ja Paikkarin ruoan ja muotoilun yhdistävä yhteistyö alkoi jo Bocuse d’Or -kilpailussa vuonna 2011, kun Paikkari suunnitteli kansainvälistä huomiota herättäneet kilpailuvadit. Paikkari on yhdessä Jämsenin kanssa suunnitellut vadin alkuidean ja siihen kiinteästi liittyvän kokonaiskonseptin muotoineen ja tarinoineen. Samasta aiheesta kertoo myös Suomen joukkueen virallinen kisajuliste, jonka on suunnitellut graafikko Tuukka Paikkari. Juliste kertoo suomalaisen metsän taiasta ja kansanluonteemme kiehtovasta outoudesta.

---

Kilpailua kohti yhteistyökumppanien tuella

Hyvät yhteistyökumppanit mahdollistavat sen, että G.W. Sundmansin keittiömestarina työskentelevä Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari voivat harjoitella täyspäiväisesti.

Royal Ravintoloihin kuuluvan G.W. Sundmansin taloudellinen tuki mahdollistaa kaksikon harjoittelun.

- Jotta ravintoloittemme ruoka ja palvelu ovat kansainvälistä tasoa, tarvitsemme näitä kilpailuja ja niihin intohimoisia tekijöitä ja edelläkävijöitä, toimitusjohtaja Aku Vikström Royal Ravintolat Oy:stä tietää.

Suomalainen ammattikeittiölaitteiden asiantuntija Davanti on varustanut ravintolakoulun keittiön identtiseksi Lyonin kilpailukeittiön kanssa.

- Olemme tehneet harjoituskeittiön täsmälleen kilpailukeittiön kopioksi, ja jopa kerran kääntäneet sen viikonlopun aikana peilikuvakseen, kun Lyonin kisakeittiön muoto selvisi. Kunnianhimoiselle perheyritykselle on antoisaa työskennellä täydellisyyteen pyrkivän tiimin jäsenenä, toimitusjohtaja Jouni Heinonen Davanti Oy:stä sanoo

Ravintolakoulu Perholta saatu keittiötila ja siihen liittyvä maistelu- ja kokoustila luovat rauhalliset puitteet yömyöhäänkin jatkuville harjoitussessioille.

– Haluamme olla mukana suomalaisen ruoka- ja palvelukulttuurin kehittämisessä ja tunnetuksi tekemisessä, rehtori Gun Marit Nieminen Ravintolakoulu Perhosta sanoo..

– Uskomme, että sekä HK että Matti edustavat maailman parasta osaamista. On tärkeää, että suomalainen osaaminen ja edelläkävijyys näkyvät myös kansainvälisillä areenoilla, HK Pron johtaja Sari Palokangas perustelee HKScanin Bocuse-tukea.

Mukana ovat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, Tallink Silja Oy, E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Kitchen Aid Oy, Stadin ammattiopisto ja Motivus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

ELO-säätiö, johtaja Seija Kurunmäki
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi, puh +358 400 460894

Pekka Terävä, presidentti, Bocuse d'Or Team Finland, puh +358 50 569 7095

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi
Bocuse d'Or . on kokkien maailmanmestaruuskilpailu, Loppukilpailu käydään kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015 Bocuse d’Or-kilpailu on järjestetty vuodesta 1987.ja Suomi on ollut mukana 11 kertaa. Suomen edustaja vuoden 2015 kilpailussa on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä. ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vastaa Bocuse d’Or-kilpailujen järjestämisestä Suomessa. Tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta myös maailmalla. www.Elo-saatio.fi, www.bocusedor.fi, www.bocusedor.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

Kutsu: Ravintola-alan huiput kilpailevat Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2020 suomenmestaruudesta Gastro Helsinki – ammattitapahtumassa 12-13.3.202012.3.2020 09:00:00 EET | Kutsu

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija ravintola-alan suomenmestaruudesta kilpailee 16 kokkia ja 16 tarjoilijaa 12-13.3.2020. Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa seuraamaan läheltä ravintola-alan ammattilaisten sali- ja keittiötyöskentelyä, jossa niin yksityiskohdat kuin kunniahimo on hiottu huippuunsa.

Kutsu seminaariin: Ruokapalvelu innoittaa -vaikuttajaseminaari avaa Gastro Helsinki 11.3.20206.3.2020 09:00:00 EET | Kutsu

Ilmastonmuutos, yhteiskunnallinen vastuu, asiakkaiden muuttuvat vaateet – mistä ideoita ja innostusta haasteisiin? Mistä voimia muutokseen? Näihin kysymykseen pureutuu Gastro Helsinki avajaisseminaari ”Ruokapalvelu innoittaa – ratkaisuja, vauhtia ja voimia tulevaisuuden haasteiden selättämiseen”. Seminaari järjestetään keskiviikkona 11.3.2020 klo 9:00-11:15 seminaaritilassa 204-205 Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme