EHYT

Ehkäisevän päihdetyön verkosto: Keskioluestakin pitäisi voida keskustella kiihkottomasti

Jaa

– Kaikkia mahdollisia keinoja vähentää alkoholihaittoja on mietittävä kiihkottomasti, toteaa Ehkäisevän päihdetyön verkoston puheenjohtaja Kristiina Hannula. - Ruokakaupasta ostettu olut on suomalaisten suosituin alkoholijuoma. Jos Suomessa toimittaisiin Ruotsin mallin mukaisesti ja kolmosolut siirrettäisiin Alkoon, laskisi alkoholin kokonaiskulutus Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan 9 prosentilla. Tämä tarkoittaisi muun muassa 350:n alkoholista aiheutuvan kuolemantapauksen vähenemistä vuosittain.

– Siirto merkitsisi todennäköisesti myös ravintoloille mahdollisuutta valloittaa takaisin päivittäistavarakaupalle menettämäänsä markkinaosuutta alkoholin kokonaiskulutuksesta. Kolmosoluen siirtämisellä Alkoon olisi merkitystä myös lasten ja nuorten alkoholin käyttöön, sillä nuoret juovat tyypillisesti nimenomaan ruokakaupasta hankittua alkoholia.

– Kansalaiset eivät ole ehdotukselle vielä erityisemmin lämmenneet, ja näyttää siltä, että keskustelu ei ole ajankohtainen lähivuosina. Tämäkin mahdollisuus on kuitenkin tärkeää säilyttää tulevien aikojen keinovalikoimassa, jos päihdehaittoja ei muilla keinoin saada olennaisesti vähenemään. Ajan kanssa voidaan käydä kansalaiskeskustelua siitä, voisiko kakkosoluen kanssa kuitenkin elää, jos sitä kautta päihdehaitat ja niiden kustannukset olennaisesti vähentyisivät.

On esitetty arvioita, että alkoholin kokonaiskulutus pikemminkin kasvaisi, kun ihmiset Alkossa käydessään vaihtaisivat oluen vahvempiin juomiin. Samoin on pelätty muutoksen tuhoavan kaupan alan työpaikkoja maaseudulla.

– Ruotsin kokemusten perusteella huoli esimerkiksi vahvempiin siirtymisestä on aiheeton. Monille alkoholiprosentilla ei ole valtavaa merkitystä, vaan ruokakaupan 3,7 prosenttinen korvaisi aikaisemman 4,5 prosenttisen, sanoo Ehkäisevän päihdetyön verkoston puheenjohtaja Kristiina Hannula.

– Mutta on myös tärkeää, että vaikutukset Suomen talouteen ja työpaikkoihin nähdään kokonaisuutena. Alkoholin työllistävät vaikutukset ovat pitkälti muualla kuin alkoholialalla: sosiaali- ja terveysalalla ja esimerkiksi poliisissa, huomauttaa Hannula. Lisäksi on muistettava, että alkoholiperäisten sairauspoissaolojen vuoksi Suomessa menetetään vuosittain noin kaksi miljoonaa työpäivää, mikä merkitsee lähes 10 000 henkilötyövuotta joka vuosi.

Yhteyshenkilöt

Ehkäisevän päihdetyö verkosto
Kristiina Hannula
puheenjohtaja
puh. 040 701 5207

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi
Ehkäisevän päihdetyön verkosto kokoaa yhteen 35 Suomen merkittävintä päihdetyön asiantuntijajärjestöä. Verkoston visio on yhteiskunta, jossa on vähemmän päihteitä ja enemmän hyvinvointia. www.ept-verkosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Puhutaan rahapelaamisesta -verkosto: Veikkauksen toiminnan kehittäminen vaatii rahapelihaittojen syvää asiantuntemusta 11.9.2019 10:10:33 EESTTiedote

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero reagoi nopeasti kohuun Veikkauksen ympärillä. Tiedotustilaisuudessa 5.9. kerrottiin toimenpiteistä, joihin Veikkaus ryhtyy. Toimet ovat oikean suuntaisia, mutta niiden toimeenpanossa tulee hyödyntää asiantuntemusta pelihaitoista esitettyä laajemmin. Myös toiminnan seuranta vaatii laaja-alaista haittojen ymmärrystä.

Kutsu: Tervetuloa Jos rahapelaaminen kuumottaa -keskusteluiltaan!30.8.2019 08:15:00 EESTKutsu

Suomessa pelataan paljon rahapelejä ja joillekin pelaaminen aiheuttaa haittoja. Rahapelit ovat helposti saatavilla ja osa pelaajista pelaa paljon. Miltä rahapelaaminen tuntuu? Millaisia ajatuksia se herättää ja miksi pelaaminen saattaa lähteä käsistä? Miten ison velkataakan kanssa voi elää ja miten huolehtia taloudestaan? Mikä on tärkeää rahapeliongelmasta toipumisessa? Toimittajat ovat tervetulleita Jos rahapelaaminen kuumottaa -keskustelutilaisuuteen Helsinkiin! Tilaisuuden juontaa Peter Nyman. Keskustelemassa ovat kokemusasiantuntijat Jenna Mäkelä, Jouko Vidgren ja Pinja Hiltunen sekä Peliklinikan psykologi Otso Saariluoma, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar sekä tieto- ja tukipiste Tiltin koordinaattori Jenni Kämppi. Aika: Tiistai 3.9.2019 kello 17-19 Paikka: Helsingin keskuskirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää Puhutaan rahapelaamisesta –verkosto, johon kuuluvat A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Peluuri, Tiltti (Sininauhaliito), Pel

Nuorten päihdekokeilujen siirtäminen myöhempään ikään ehkäisee ongelmia17.7.2019 13:55:00 EESTTiedote

SuomiAreenassa keskusteltiin huumeista. Lähes puolet nuorista aikuisista ilmoittaa kokeilleensa laitonta päihdettä joskus elämässään. Varhainen aloitusikä altistaa usein päihderiippuvuudelle. Lasten ja nuorten päihteiden käyttöä ehkäisemään uusi hallitus on luvannut luoda Islannin innoittamana ”Suomen mallin”. EHYT ry muistuttaa, ettei Suomen malli saa supistua pelkästään harrastusten tukemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme