Suomen riistakeskus Pohjanmaa

Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueella saatiin saaliiksi 19 ilvestä

Jaa

Ilveksen kannanhoidollinen metsästys päättyi helmikuun lopussa. Suomen riistakeskus Pohjanmaan toimialueelle oli myönnetty päättyneelle metsästyskaudelle poikkeusluvat 26 ilveksen metsästykseen. Luvilla saaliiksi saatiin 19 ilvestä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen 2014 tuottama arvio Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan alueen ilveskannasta oli 150–160 aikuista yksilöä ennen metsästyskautta 2014–2015. Vuonna 2013 alueella arvioitiin eläneen 25–27 pentuetta. Alueen ilveskanta on viime vuosina kasvanut ja levittäytynyt uusille alueille.

Myönnetyt kannanhoidolliset poikkeusluvat suunnattiin petoyhdyshenkilöiden ilveksistä kirjaamien havaintojen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pentuemääräarvion perusteella arvioiduille tiheimmille ilvesalueille. Metsästyksen tavoitteena oli ilveskannan kasvun tasaaminen tiheimmillä alueilla ja asutuksen tuntumassa säännöllisesti liikkuvien ilvesten poistaminen.

Päättyneelle metsästyskaudelle Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueelle myönnettiin 26 kappaletta ja luvilla saatiin saaliiksi 19 ilvestä. Edellistalvena ilveksiä saatiin alueella saaliiksi 18, kun lupia oli käytössä 21 kappaletta. Kuluneella kaudella käyttämättä jääneistä luvista 6 oli myönnetty Keski-Pohjanmaalla sijainneille hakemusalueille.

Vuoden vaihteessa toimintansa aloittanut Luonnonvarakeskus antaa myöhemmin keväällä päivitetyn arvionsa ilveskannan koosta. Kannanarviointi perustuu petoyhdyshenkilöverkoston kirjaamiin ilveshavaintoihin, joista erityisesti pentuehavainnot ovat kannan arvioinnin kannalta olennaisessa asemassa. Kuluneelle talvelle Pohjanmaan alueelle suunniteltu ilveksen lumijälkilaskenta ei onnistunut. Alkutalven epätasainen lumikertymä ei mahdollistanut kattavaa yhdenaikaista laskentaa koko alueella. Tammikuun lumisateet tukkivat laskennalle tärkeät metsäautotiet lyhyessä ajassa kulkukelvottomiksi aiheuttaen koko laskennan peruuntumisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami Tossavainen, vs. riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2304, sami.tossavainen@riista.fi

Juha Heikkilä, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2272, juha.heikkila@riista.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjanmaa
Suomen riistakeskus Pohjanmaa
Vapaudentie 32–34 B 22
60100 Seinäjoki

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjanmaa

Pohjanmaalla tavoitteena hoitaa vahvaa hirvikantaa pitäen vahingot alhaisella tasolla13.3.2015 15:00:00 EETTiedote

Suomen riistakeskus Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan alueiden hirvitalousalueille asetettiin tavoitteet hirvikannan hoidolle alueellisten riistaneuvostojen yhteistyössä ensimmäistä kertaa. Tavoitteet huomioivat alueen vahinkotilanteen, kannan koon määrittämisessä ja kannanhoidon tavoitteen asettamisessa käytettävän kanta-arvion eron aiemmin alueella käytettyihin menetelmiin ja mahdollistavat vahvat riistatalouden tuottamat hyvinvointivaikutukset alueelle.