Helsingin yliopisto

J.V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinto 2015 Aleksanteri-instituutille ja viisi väitöskirjapalkintoa

Jaa

Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellmanin nimeä kantavan tiedonjulkistamispalkinnon Aleksanteri-instituutilleansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä. Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinto myönnettiin 22.4.2015 Helsingin yliopiston rahastojen juhlassa, jossa jaettiin myös viisi väitöskirjapalkintoa.

Palkintoperusteiden mukaan Aleksanteri-instituutti tuo kiitettävästi esiin Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimusta yhteiskunnan eri toimijoille. Se on edistänyt yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Aleksanteri-instituutti tarttuu ajankohtaisiin teemoihin ripeästi. Sen tutkijat ovat analyyttisiä, selväsanaisia ja kantaaottavia esiintyjiä. Suurelle yleisölle he ovatkin tulleet tutuiksi uutisista ja ajankohtaisohjelmista. Kommentoitavien aiheiden kirjo on ollut laaja Ukrainan tilanteesta, Venäjän energiapolitiikasta, Sotšin olympialaisista aina venäläiseen islamiin.

Tutkijat haastamaan huuhaata

–Kaikenlaisen huuhaan ja yksinkertaistamisen vastapainoksi yhteiskunnalliseen keskusteluun tarvitaan tutkimustietoon perustuvia tosiasioita, Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen sanoo.

–Tutkijoiden on uskallettava panna itsensä likoon ennakkoluulojen ja latteiden argumenttien intellektuaalisina haastajina.

Tämä on Kivisen mukaan erityisen tärkeää jännittyneen yhteiskunnallisen ilmapiirin tai kärjistyneen kansainvälisen tilanteen oloissa.

–On kuitenkin oltava selvä käsitys siitä, milloin puhutaan todellisen asiantuntemuksen ja tutkimustiedon pohjalta, milloin taas esitetään mielipiteitä tai arvioita, Kivinen huomauttaa.

Aleksanteri-instituutti osallistuu julkiseen keskusteluun siitä huolimatta, että Venäjän poliittisen tilanteen ennakointi on vaikeaa. Osallistumalla keskusteluun instituutti asettaa itsensä myös alttiiksi kritiikille.

Instituutti pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan toimialaansa liittyviin keskusteluihin ja etsimään uusia yhteistyömuotoja sidosryhmiensä kanssa. Sen henkilöstö toimii yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttavissa asiantuntijatehtävissä ja osallistuu yhteiskunnallisen keskusteluun.

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus, joka toimii erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla. Aleksanteri-instituutti koordinoi myös Russia-HUB Helsinkiä, joka kokoaa tietämystä myös muista saman alan tutkimusinstituutioista.

Viidelle väitöskirjalle palkinto

Helsingin yliopiston rahastojen juhlassa myönnettiin myös yliopiston väitöskirjapalkinnot 2014. Väitöskirjapalkinnon saivat eläinlääketieteen tohtori Elias Dahlsten, filosofian tohtori Eemil Lagerspetz, lääketieteen tohtori Antti Lavikainen, PhD Dongfei Liu ja teologian tohtori Mari Stenlund.

ELT Elias Dahlstenin väitöskirja Genetic mechanisms of stress response and sporulation in

Clostridium botulinum on alallaan ensimmäinen tutkimus, jossa on selvitetty geneettistä vastetta kylmäshokkiin monia ihmisen ja eläinten sairauksia aiheuttavilla Clostridium-suvun bakteereilla. C. botulinum -bakteeri tuottaa vahvinta luonnollista myrkkyä, botulinumneurotoksiinia. Tämä hermomyrkky aiheuttaa jo gramman miljoonasosan annoksina ihmiselle ja eläimille kuolemaan johtavan neliraajahalvauksen, mikäli myrkytystä ei hoideta. C. botulinum -bakteeri on nykyaikaisen elintarviketeollisuuden pelätyin turvallisuusriski, sillä elintarvikkeiden tuoteturvallisuus perustuu lähes yksinomaan kylmäketjuun.

FT Eemil Lagerspetz kehitti väitöstyössään kontekstitietojen keräysratkaisun älypuhelimille, kun huomasi, että tarvitaan järjestelmä, joka yhdistää mobiililaitteen tilanteen, käytön, energiatehokkuuden ja käyttäjäkokemuksen. Väitöskirjan Collaborative Mobile Energy Awareness tuloksena on

syntynyt Carat-järjestelmä, joka kerää mobiilisovellusten energiankäyttödataa ja neuvoo käyttäjiä, miten he voivat parantaa mobiililaitteensa energiankulutusta. Järjestelmän keskeinen piirre on tunnistaa anomalioita vertaamalla laitteita ja sovelluksia keskenään. Ehdotettu menetelmä on uusi ja se mahdollistaa ensimmäistä kertaa mobiililaitteiden energia-analyysin suuressa mittakaavassa. Menetelmän soveltaminen ei rajoitu energiankulutukseen, vaan sitä voidaan mukauttaa erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi mobiililaitteiden tietoturvaongelmien löytämiseen.

LT Antti Lavikainen käsittelee väitöksessään A Taxonomic Revision of the Taeniidae Ludwig, 1886 Based on Molecular Phylogenies Taeniidae -heimon heisimatoja ja niiden tunnistamista.

Taeniidae-heimon heisimadot ovat loiseliöitä, joiden varsinainen isäntä on tyypillisesti petoeläin ja väli-isäntä ihminen. Ihmiselle aiheutuvassa infektiossa madon toukkavaihe voi tunkeutua suolistosta kudoksiin muodostaen kystan. Potilaan oireet riippuvat kystan koosta ja sijainnista. Uusia molekylaarisia menetelmiä käyttäen Antti Lavikainen on väitöstutkimuksessaan päivittänyt tämän tieteenhaaran ja rakentanut Taenia-loisten sukupuuston uudestaan.

PhD Dongfei Liu käsittelee väitöksessään Porous Silicon-Based Multicomposites for Controlled Drug Delivery nanoteknologian hyödyntämistä uusien terapeuttisten ja diagnostisten menetelmien käytössä. Nanokokoisten lääkeainepartikkelien kuljettaminen elimistössä erityisten kantajapartikkelien (nanocarrier) avulla on lupaava keino saattaa lääkeaineet oikeaan kohteeseen. Menetelmät tekevät mahdolliseksi useiden lääkeaineiden yhtäaikaisen kuljettamisen elimistöön muun muassa syöpähoitojen yhteydessä.

TT Mari Stenlund yhdistää väitöksessään Freedom of Delusion - Interdisciplinary Views Concerning Freedom of Belief and Opinion Meet the Individual with Psychosis tutkijan keskeiset hyveet: ajattelun tarkkuuden ja täsmällisyyden, analyyttisen selkeyden ja käsitteellisen tarkkasilmäisyyden. Väitöskirja on huomattava tieteellinen saavutus, joka voidaan luokitella monen alan tutkimukseksi: se edustaa psykiatrian etiikkaa, ihmisoikeustutkimusta, bioetiikkaa ja lääketieteen filosofiaa. Stenlundin väitöskirja on tärkeä puheenvuoro ihmisoikeusajatteluun, mutta siinä otetaan myös kiinnostavalla tavalla kantaa psykoosin luonteesta käytävään filosofiseen keskusteluun.

Lisätietoja:

Aleksanteri-instituutin verkkosivut 

Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen, p. 02941 23654, 050-5636309, markku.kivinen@helsinki.fi

Vararehtori Anna Mauranen, p. 02941 23366, anna.mauranen@helsinki.fi (J.V. Snellman-palkinto)

vararehtori Keijo Hämäläinen, p. 02941 22216, Keijo.hamalainen@helsinki.fi (väitöskirjapalkinnot)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen
Aleksanteri-instituutin johtaja professori Markku Kivinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti yltänyt maailman sadan parhaan yliopiston listalle erilaisissa vertailuissa. Helsingin yliopisto viettää parhaillaan 375-juhlavuottaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme