Viisivuotiaat tarttuvat tiedehommin Pikku-Jipot tiedekerhossa
Tiedekerhokertaan kuuluu aina kolme vaihetta: viritys, tutkimus ja koonti. Yhteinen viritysvaihe alkaa Jipon johdolla alkulaululla, tarinalla ja tehtävänannolla. Tarinassa professori Kuperkeikka Kärrynpyörän galaksista Voltti-planeetalta pyytää Jippo-ystäväänsä ja pikku-Jippoja apuun erilaisten ongelmien ratkaisemisessa. Pikku-Jippoja ohjaavat Jippo ja hänen kolme ystäväänsä (Peppi ja ystävänsä apina, kiltti lohikäärme ja haltija).
Tutkimusvaiheessa tehdään tutkimuksia kolmessa salamajassa Jippo-tiedepolulla. Professori Kuperkeikan kysymyksiin haetaan vastauksia pienryhmissä kokeellisesti tai toiminnallisesti Jipon ystävien ohjauksessa. Yksi toimintapiste on aina matematiikkaa, yksi luonnontieteitä ja yksi teknologiaa. Teemojen aiheina ovat värit, vesi, tiheys, veden olomuodot ja muodot sekä avaruus. Niitä syvennetään kerhoissa iän ja taustan mukaan.
Koontivaiheessa on yhteinen koonti Jipon johdolla. Lapset saavat Jippo-passivihon, johon he saavat tarroja ja teemaan liittyvän toiminnallisen kotitehtävän tehtäväksi huoltajien tai perheen kanssa. Taide yhdistää eri toimintavaiheita. Lisätietoja Pikku-Jipot tiedekerhosta löytyy myös Jipot-verkkolehdestä: www.ejippo.fi.
Tiedekerhon aikataulu ja paikka
Tiedekerho kokoontuu keskiviikkoisin 23.1., 30.1., 6.2., 13.2., 27.2. ja 6.3.2013 seuraavasti:
kello 17.15-18.15 (3-4-vuotiaille) ja kello 18.30-19.30 (5-6-vuotiaille).
Kerhot kokoontuvat viisi kertaa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7, Helsinki). Viimeisellä kerralla 6.3. kerho kokoontuu Tähtitornin mäellä Helsingin Observatoriossa (Kopernikuksentie 1, Helsinki, ks. www.observatorio.fi).
Nyt alkava tiedekerho on ensimmäinen tässä muodossa järjestettävä tiedekerhopilotti Suomessa. Sen järjestää Valtakunnallinen LUMA-keskus, joka tänä vuonna täyttää 10 vuotta. Keskuksen tehtävänä on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta yliopistoon sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta.
LUMA-toimintaan kuuluu lukuisia Jippo-kerhoja ja leirejä sekä Jippo-verkkolehti vuosittain.
Lisätietoja: www.luma.fi .
Valtakunnallinen LUMA-keskus sai Helsingin yliopiston Yliopisto yhteiskunnassa -palkinnon vuonna 2012 monipuolisesta ja pitkäaikaisesta toiminnastaan (ks. http://www.helsinki.fi/luma/palkinto-vaikuttavuus).
Valtakunnallinen LUMA-keskus, www.helsinki.fi/luma, on yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sateenvarjo-organisaatio. Helsingin yliopistosta sen toiminnassa on mukana viisi tiedekuntaa.
Jippo-kerhon ohjausryhmä ja ohjaajat
Pilottihanketta ohjaa ohjausryhmä, johon kuuluvat professori Maija Aksela (pj), FM Mari Juuti-Aho ja FM Jenni Vartiainen Helsingin yliopistosta. He ovat tehneet tiede- ja teknologiakasvatusta sekä siihen liittyvää tutkimusta ja julkaisseet opetusmateriaalia.
Jäsenet vastaavat mielellään kysymyksiin ja antavat lisätietoa sekä ottavat palautetta ja ideoita tiedekerhon kehittämiseen.
Ohjaajat ovat matemaattis-luonnontieteellisen opettajankoulutuksen saaneita tai opiskelemassa opettajaksi Helsingin yliopistossa: Jippo (Veli-Matti Ikävalko), Peppi (Petra Raivonen), kiltti lohikäärme (Tiina Romu) ja haltija (Armi Hopea).
Lisätiedot:
Pikku-Jipot-tiedekerhon ohjausryhmän puheenjohtaja, Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja, maija.aksela@helsinki.fi, puhelin 050 514 1450
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 30 000 hakijaa Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin korkeakoulujen yhteishaussa30.3.2023 18:56:12 EEST | Tiedote
Suosituin hakukohde oli oikeusnotaarin koulutusohjelma. Uusi terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma nousi ylivoimaisesti suosituimmaksi maisteriohjelmaksi.
Helsingin yliopiston rehtorina jatkaa Sari Lindblom30.3.2023 13:31:30 EEST | Tiedote
Lindblom on toiminut yliopiston rehtorin tehtävässä vuodesta 2020 lähtien. Rehtorin uusi viisivuotinen toimikausi alkaa 1.8.2023.
Ulkomailla syntyneillä hoiva-alan työntekijöillä keskimääräistä vähemmän sairauspoissaoloja29.3.2023 11:17:43 EEST | Tiedote
Ulkomailla syntyneillä hoiva- ja hoitotyöntekijöillä oli selvästi Suomessa syntyneitä pienempi riski jäädä yli kymmeneksi päiväksi pois työstä sairauden vuoksi. Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ulkomailla ja Suomessa syntyneiden hoiva- ja hoitotyöntekijöiden sairauspoissaoloja Suomessa.
Haitalliset lapsuuskokemukset lisäävät itsensä vahingoittamisen riskiä28.3.2023 09:29:31 EEST | Tiedote
Nuorten itsensä vahingoittaminen on verrattain yleistä, ja sen vaikutukset koskettavat myös heidän lähipiiriään. Lapsuusajan kokemusten lisäksi vahingoittamiseen vaikuttaa myös perheen tulotaso.
Väsymättömälle mediaesiintyjälle Timo Miettiselle Snellman-palkinto27.3.2023 18:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -palkinto on vuodesta 1981 lähtien jaettu tieteellisen tiedon ansiokkaana välittäjänä kunnostautuneelle yliopistolaiselle. Tänä vuonna palkinnon pokannut akatemiatutkija Timo Miettinen on tullut monelle tutuksi Eurooppa ja EU-asioiden taustoittajana ja tulkitsijana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme