Aamuverenpaine – todellinen terveysriski

Jaa

Aamulla, heräämisen jälkeen sydänkohtauksen riski on 40 prosenttia ja aivohalvauksen 50 prosenttia suurentunut. Verenpaine kohoaa tällöin äkillisesti ja saattaa aiheuttaa tukoksen tai infarktin. Suomessa verenpainepotilaita on noin 600 000 ja joka kuudes potilas on ns. ”aamukuohahtelija”. Siksi aamuverenpaineen mittaaminen on tärkeää.

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan yleislääketieteen yksikön ylilääkäri, professori Esko Kumpusalo on tutkinut yli viisitoista vuotta kohonnutta verenpainetta ja erityisesti verenpaineen vaihtelua eri tilanteissa. Suomi ja Saksa ovat verenpainetilastoissa Euroopan mustimmat maat – kaipa ruokatottumuksista ja perinnöllisyydestä johtuen. Käsiä ei kuitenkaan tarvitse nostaa ylös. Paljon on itse tehtävissä.
Elintapoja muuttamalla, suolaa ja eläinrasvoja välttämällä sekä liikuntaa lisäämällä, voidaan verenpainetta kotikonstein laskea. – Edessä on syvällinen kulttuurimuutos istuvasta töllökansasta liikkuvaksi. Se on aika iso remontti, toteaa professori Kumpusalo.
Aikuisen normaali verenpainetaso on 120/75 mmHg (elohopeamillimetriä). Tällöin ravinto ja happi kulkevat parhaiten kudoksiin. Verenpainetta tulee seurata säännöllisesti. Jos se ylittää 140/90 mmHg rajan, potilaan tulee jo saada selkeät hoito-ohjeet. Jos paine kipuaa yli 160/100 mmHg, aloitetaan lääkehoito ja potilaalle annetaan selkeät ukaasit elämäntapojen muuttamiseksi. - Se on lääkärin velvollisuus, sanoo Kumpusalo.
Verenpaine on helpointa mitata kotona. Nykyisten laitteiden hinnatkin ovat jo kohtuulliset, joten jokaisen on mahdollista hankkia oma verenpainemittari. – Verenpainemittari on hyvä lahja jo kolmikymppiselle, erinomainen nelikymppiselle ja välttämätön viisikymppiselle, sanoo Kumpusalo, mutta lisää, että naapurinkin verenpainemittaria voi käyttää.

Olkavarsimittari luotettavin

Kumpusalo suosittelee olkavarsimittareita, koska ranne- ja sormimittareissa virheet ovat tavallisempia. Ostajan pitää vaatia myös aina validoitu mittari. Markkinoilla on paljon halpatuontimittareita, joita ei ole testattu ja joiden mittaustulos ei ole luotettava. 
Myös mittauspaikan ja – tilanteen tulee olla optimaalinen. Ennen mittausta on istuttava ainakin viisi minuuttia rauhassa. Lääkärin pitää vastaanotolla mitata potilaan verenpaine ainakin kahteen kertaan, muistuttaa Kumpusalo. Usein ensimmäinen mittaus on toista korkeampi ja lääkärillä mitattu verenpaine on joka kolmannella verenpainepotilaalla kotimittausta korkeampi. Se johtuu ns. valkotakkihypertensiosta eli jännittämisestä lääkärin vastaanotolla. Usein Kumpusalo mittaa omilta potilailtaan samanaikaisesti verenpaineen automaatilla (mielellään potilaan omalla) toisesta kädestä ja elohopeamittarilla toisesta kädestä. Näin tulos varmistuu. Toisaalta joka kymmenes potilas on sellainen, että verenpaine laskee lääkärissä vähintään 10 mmHg. Lääkäri persoonana on siis melkoinen vaikuttaja verenpaineasioissa – suuntaan jos toiseenkin.

Infarktit aamulla

Useimmat äkillisistä sydäninfarkteista ja aivoveritulpista tapahtuvat kello kuuden ja keskipäivän välisenä aikana. Tänä aikana kuolemaan johtavien sydäntapahtumien riski kasvaa 30 prosenttia, sydäninfarktin riski 40 % ja aivohalvauksen riski peräti 50 %. Kun sympaattisen hermoston aktiivisuus aamulla nousee, verenpaine nousee ja suoni usein pettää. Syntyy tukos, vuoto tai repeämä.
Esko Kumpusalo on johtanut Kuopion yliopistossa NOVEA (Normotensiivisten Verenpainepotilaiden Aamuverenpaine) tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 181 potilasta yhdeksässä terveyskeskuksessa. Potilaiden keski-ikä oli runsaat 60 vuotta.
Tutkimuksessa verenpainetta mitattiin viiden päivän aikana, aamuin illoin. Mittaukset tehtiin aina kolme kertaa. Ensimmäisen ja viidennen päivän mittaukset tehtiin terveyskeskuksessa, muuten verenpaine mitattiin kotona. Lopputuloksena todettiin, että aamukuohahteluja oli yllättävän paljon. Peräti 55 potilaalla (30,4 %) aamuverenpaine oli yli 5 mmHg päivämittausta korkeampi ja 30 potilaalla (16,6 %) yli 10 mmHg korkeampi.
Jo 10 mmHg heitto joko systolisessa tai diastolisessa paineessa on merkittävä ja siihen pitäisi puuttua hoidossa. Jos potilaalla on verenpainelääkitys, kannattaa annostusta jakaa niin, että saadaan riittävä suoja aamukuohahdusta vastaan. Ilta-annos on silloin siis paikallaan.

Itsehoito kunniaan

Esko Kumpusalo tunnustautuu nykyaikaisen itsehoidon kannattajaksi. On tärkeää tuntea oma tilansa, onko esimerkiksi kokouksissa, tiukoissa tilanteissa tai liikenteessä jännittäjä. Lääkitys pitäisikin Kumpusalon mukaan räätälöidä potilaan verenpaineen vuorokausiprofiilin mukaan ja täsmätä suojaamaan kriisihetkiä. Potilaita on tähän asti kehotettu ottamaan verenpainelääkitys aamuisin, mutta monen potilaan kohdalla se pitäisi jakaa tasaisesti illan ja aamun suhteen. Näin vältettäisiin aamukuohahduksia. Ja verenpaineen mittaukset tulisi joskus tehdä myös heti aamulla herättyä, jotta selviäisi, kuuluuko itse aamukuohahtelijoiden joukkoon.
Verenpaineen mittausteknologia paranee koko ajan ja aivan pian on nykyaikaa se, että mittaustulokset siirtyvät joko tietokoneen tai puhelimen kautta suoraan hoitavalle lääkärille. Kymmenen viime vuoden aikana on astuttu verenpainetaudin hoidossa aimo askel eteenpäin.
Jotta Suomi saataisiin pois verenpainetaudin mustalta kartalta, tarvitaan panostusta teknologian kehittämiseen kansainväliselle tasolle. USA ja Australia ovat kohonneen verenpaineen hoidossa huippumaita, mutta Suomen Nokia-maana kuuluisi kiireesti kuroa rako umpeen. Matkaa on vielä paalupaikalle. Australiassa yli 60 prosenttia yleislääkärin verenpainepotilaista pystytään hoitamaan tasolle <140/90 mmHg, Kaliforniassa vastaavasti on jopa 74 %. Suomessa emme ole vielä päässeet edes viiteenkymmeneen prosenttiin.

Kuvateksti: Professori Esko Kumpusalo pitää 10 mmHg:n ”aamukuohahtelua” jo merkittävänä. Siihen pitäisi hoidossa puuttua ja jakaa verenpainelääkitys tasaisesti iltaan ja aamuun.

Lisätietoja:  Normomedical Oy, Risto Manner, puh 0500 610 207.

Tietoja julkaisijasta

Omron HealthcareOMRON Healthcare Europe BV PL 2050 2130 GL Hoofddorp Pääkonttori Hoofddorp: Alankomaat (vuodesta 1998).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omron Healthcare

Uusi kehon koostumusmittari valvoo riskitekijöitä14.6.2007 14:24Tiedote

Normomedical Oy/Omron Healthcare, Lehdistötiedote 14.6.2007. Omron on tuonut markkinoille joukon korkealaatuisia tuotteita metabolisen oireyhtymän seurantaan. Uusin tuotekehittelyn tulos on painon ja kehon koostumuksen mittari, joka tulee markkinoille Suomessa kesäkuussa 2007. Metabolinen oireyhtymä; liikalihavuus, verenpaine ja diabetes, on huomattava uhka kansanterveydelle. Oireyhtymän tärkein hoito on elintapojen muutos, kohtuullinen kalorimäärän pudotus ja liikunnan lisäys.

Allergia ja astma tulivat isänperintönä30.4.2007 08:43Tiedote

Joka toinen suomalainen sairastaa allergiaa tai astmaa. Allergia kestää usein koko elämän ja huonontaa elämänlaatua. Allergia saattaa aiheuttaa henkeä uhkaavia tilanteita ja usein myös pelkoa. Erilaiset allergiat ovat lasten ja nuorten yleisin krooninen sairaus. Onninen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Maarit Toivanen-Koivisto peri allergisuuden isältään Erik J. Toivaselta. – Isällä oli paha astma ja sen aikaiset hoidot olivat mitä olivat, Maarit muistelee. – Monta kertaa vein isän Siikajärven kesäkodistamme HYKS:iin apua saamaan. Maaritin vanhemmat toimivat aktiivisesti allergia- ja astmayhdistyksissä. Jo isoisä oli aikoinaan takaamassa allergiasairaalan rakentamista. Nyt Maarit Toivanen-Koivisto on Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen puheenjohtaja. Maaritilla oli lapsena maitorupi ja hän oli myös allerginen mm. pähkinälle, kissalle ja koiralle. Pähkinä- ja kissa-allergia jäivät eikä hän pystynyt olemaan tekemisissä koirien kanssa. Oireet hävisivät kun perheen koirasta luovuttiin. M