Helsingin yliopisto

Kutsu: Viikonloppuna hakkeroidaan Suomi24-aineistoja

Jaa

Data Science Hackathon -tapahtuma kokoaa tutkijat ja koodarit yhteen tonkimaan Suomen suurinta sosiaalisen median aineistoa.

Digitaalisesta sisällöstä voi kerätä suuria aineistoja, jotka voivat antaa vastauksia laajoihin tutkimuskysymyksiin. Humanistis-yhteiskuntatieteellisen alan tutkijoilta kuitenkin usein puuttuu tietotaitoa aineistojen keräämiseen ja käsittelyyn.

Kansakunnan mielentila -hanke (Citizen Mindscapes) järjestää tänä viikonloppuna Data Science Hackathonin, jossa tavoitteena on istuttaa tutkijat ja koodarit saman pöydän ääreen pohtimaan tapoja ratkaista yhteiskuntatieteellisiä kysymyksiä ohjelmoinnin keinoin.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa työskennellään intensiivisesti pienryhmissä ja esitellään ratkaisuja yhteisesti mietittyihin tutkimusongelmiin. Kutsumme myös tiedotusvälineiden edustajia mukaan seuraamaan tapahtumaa tai osallistumaan siihen!

Käytössä Suomi24-palvelun koko sisältö

Hackathonissa osallistujien käytössä on koko Suomi24-yhteisöpalvelun keskusteluaineisto useassa erilaisessa koneluettavassa formaatissa. Aineisto kattaa kaikki keskusteluviestit vuodesta 2001 vuoteen 2015 ja sisältää kaikkiaan yli 120 miljoonaa sanaa. Tällaista kokonaisuutta on käytännössä mahdoton perinteisin tekstianalyysimenetelmin tutkia, mutta laskennallisen yhteiskuntatieteen ohjelmoidut työkalut tarjoavat siihen mahdollisuuden.

Helsingin yliopiston tutkijoista alkunsa saanut Kansakunnan mielentila järjestää tapahtuman yhteistyössä Futurice Oy:n ja Aller Media Oy:n kanssa. Tapahtuma on osa Nordic Open Data Weekiä. Yhteistyötahona toimii tiedon avoimuutta edistävä Open Knowledge Foundation.

MikäSuomi24?

Suomi24:ssä on tärkeää ostopäätöksen tekoon, yhteiskunnallisiin valintoihin ja kuluttajatrendeihin liittyvää dataa. Palvelua käyttää 1,4 miljoonaa suomalaista viikoittain, ja kuukausittain sivustolla vierailee jopa 86 prosenttia suomalaisista internetkäyttäjistä*.

Kansakunnan mielentila -joukkueen tavoitteena on valjastaa Suomi24-aineisto yhteiskunnalliseen tutkimuskäyttöön laskennallisen kielitieteen ja tekstianalyysin avulla. Yhteistyökumppaneina ovat Aller Media Oy ja FIN-CLARINin Kielipankki. Nyt avattu aineisto on kaikkien käytettävissä Kielipankin Korp-käyttöliittymän avulla.

Joukkue valittiin Helsingin yliopiston Helsinki Challenge -ideakilpailun semifinaaliin syksyllä yhdessä 19 muun joukkueen kanssa. Kilpailussa yliopistolaiset etsivät uudenlaisia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen yhdessä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Ideakilpailun voittaja tai voittajat julkistetaan marraskuussa 2015, jolloin jaossa on 375 000 euron palkinto. Palkittavista päättää kansainvälinen tuomaristo.

*)TNS 2014

Pyydämme ilmoittautumaan mukaan:

http://futurice.com/events/data-science-hackathon-citizen-mindscapes-and-suomi24

Tilaisuuden ohjelma:

Perjantai 29.5.2015

16.00–17.30 Avauspuheenvuorot

Pauli Aalto-Setälä (Aller Media Oy) 16.00
Suomi24 ja datan merkitys medialiiketoiminnalle

Krista Lagus (University of Helsinki), Mika Pantzar (University of Helsinki) 16.20
Citizen Mindscapes -tutkimushanke

Lauri Eloranta (University of Helsinki, Futurice Oy) 16.40
Digitaalinen murros yrityksissä ja yhteiskuntatieteissä

Antti Rauhala (Futurice Oy) 17.00
Tekstianalyysiä koneoppimisen (machine learning) avulla: case Suomi24

17.30–23.00 Tiimiytyminen ja projektien aloittaminen

Lauantai 30.5.2015

09.00–18.00 Työskentelyä tiimeissä

18.00–22.00 Projektien demoesitykset

Lisätietoja:

Lauri Eloranta (Helsingin yliopisto / Futurice Oy / Citizen Mindscapes)
lauri.eloranta@futurice.com
+358 40 775 8184

Salla-Maaria Laaksonen (Helsingin yliopisto / Citizen Mindscapes)
salla.laaksonen@helsinki.fi
+358 50 415 6576

Lue lisää: Suomi24-keskustelut avattiin yhteiskunnalliseen tutkimuskäyttöön

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Väitös: isostoiminta edistää monipuolisesti monen nuoren kasvua – isosryhmien monimuotoisuutta tulisi tukea20.8.2019 09:28:16 EESTTiedote

Uusi uskonnonpedagogiikan väitöstutkimus avaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon isostoimintaan osallistuvien nuorten ajatuksia. Tulokset kertovat, että toiminta lisää nuorten halua osallistua yhteiskunnan vapaaehtoistoimintaan muuallakin kuin pelkästään kirkossa. Haasteena on varmistaa, että eri tavoin motivoituneille ja eri tavoin uskoville on isosryhmissä tilaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme