Helsingin yliopisto

Ruoansulatuskanavan syövistä löytyi uusi geenimuutoksia aiheuttava mekanismi

Jaa

Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkijat ovat löytäneet uuden, geenien säätelyalueille mutaatioita aiheuttavan mekanismin. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Genetics -tiedelehdessä.

Helsingin yliopistossa toimivaa Suomen Akatemian Syöpägenetiikan huippututkimuksen yksikköä johtavan akatemiaprofessori Lauri Aaltosen ja professori Jussi Taipaleen johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että CTCF-proteiinia sitovat genomin kohdat mutatoituvat poikkeuksellisesti paksusuolen syövissä.

Tutkijat tarkastelivat yli kahdensadan paksusuolisyöpää sairastavan potilaan genomeja ja havaitsivat, että tietyissä hypermutatoivissa kasvaimissa CTCF-proteiinin sitoumakohtiin kerääntyy vain vähän mutaatioita, kun taas toisessa kasvainryhmässä sitoumakohtiin kerääntyy poikkeuksellisen paljon juuri tietyntyyppisiä mutaatioita.

CTCF on tärkeä geenien ilmentymistä ja genomin rakennetta säätelevä proteiini, ja sen oikean genomiin sitoutumisen uskotaan olevan tärkeä tekijä syövän kasvussa. Tutkimus antoi viitteitä, että nyt havaittu ilmiö esiintyy usein tunnettujen syöpägeenien, kuten TP53 ja BRAF, mutaatioiden kanssa, mutta havaitun ilmiön täsmälliset syyt ja seuraukset ovat tärkeitä jatkotutkimusten aiheita.

Sitä genomin osaa, joka ei koodaa proteiineja, on tutkittu syöpägenetiikassa varsin vähän. Ei-koodaava alue voi kuitenkin sisältää paljon sellaisia muutoksia, joilla on merkitystä syöpäkasvaimen kehittymisessä.

– Tutkimuksemme tulos oli täysin odottamaton; löytämämme säätelyalueet ovat yhtä usein geenimutaatioiden kohteina kuin varsinaiset tunnetut syöpägeenit. Löydös on erittäin merkittävä ja paljastaa syöpägenomin toiset kasvot – tutkijoilla riittää kuitenkin vielä työtä muutosten syiden ja seurausten ymmärtämisessä, Aaltonen sanoo.

Nature Genetics -lehdessä 8.6.2015 julkaistua tutkimusta rahoittivat muun muassa Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Suomen Akatemia.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Lauri Aaltonen
Puh. 040 443 5041
Sähköposti: lauri.aaltonen@helsinki.fi

Viite: Riku Katainen*, Kashyap Dave*, Esa Pitkänen*, Kimmo Palin*, Teemu Kivioja, Niko Välimäki, Alexandra E Gylfe, Heikki Ristolainen, Ulrika A Hänninen, Tatiana Cajuso, Johanna Kondelin, Tomas Tanskanen, Jukka-Pekka Mecklin, Heikki Järvinen, Laura Renkonen-Sinisalo, Anna Lepistö, Eevi Kaasinen, Outi Kilpivaara, Sari Tuupanen, Martin Enge, Jussi Taipale & Lauri A Aaltonen 'CTCF/cohesin-binding sites are frequently mutated in cancer' Nature Genetics   http://dx.doi.org/10.1038/ng.3335

* These authors contributed equally to the work

**********************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Avioero lisää psyykenlääkitystä ja nostaa kuolleisuusriskiä14.8.2018 08:30Tiedote

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä, mutta eroprosessin aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski on voimakkaasti koholla heti avioeron jälkeen, varsinkin miehillä. Eroa harkitsevien ja eroprosessia läpi käyvien parien tukemiseen olisikin hyvä löytää uusia keinoja, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme