Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala

Hirvenpyyntilupamäärä lähes ennallaan Pohjois-Karjalassa

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan lähes viimevuotisen määrän hirvenpyyntilupia. Syyskuun lopulla alkavalla hirvenmetsästyskaudella on Pohjois-Karjalassa käytettävissä 1607 hirvenpyyntilupaa. Edellisellä metsästyskaudella pyyntilupia oli myönnetty 1664 ja hirviä kaadettiin 2019 kpl.

Tulevan syksyn metsästyksen tavoitteena on pienentää hirvikantaa maakunnan länsiosassa. Maakunnan eteläosassa kantaa pienennettiin edellisellä kaudella ja nyt lupamäärät siellä vähenevät. Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi pitää hirvitiheys maakunnan kaikilla hirvitalousalueilla välillä 2,2 – 2,8 hirveä tuhannella hehtaarilla.

Riistakeskus on antanut luvansaajille suositukset saaliin vasaosuudesta ja aikuissaaliin naarasosuudesta hirvitalousalueittain. Lisäksi Ilomantsin, Lieksan ja Nurmeksen riistanhoitoyhdistysten alueille on annettu luvansaajakohtaisia suosituksia tai ehtoja kaadettavien aikuisten ja vasojen määrästä. Vasasuosituksilla varmistetaan riittävä vasaverotus sopivan ikärakenteen ylläpitämiseksi. Metsästäjiä ohjataan myös kaatamaan enemmän naaraita kuin uroksia. Näin pyritään pienentämään naaraiden liian suurta osuutta aikuiskannassa. Riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi pienentää hirvikannan lehmä/sonni -suhde lähivuosina tasolle 1,5. Viime syksyn havaintoaineiston mukaan lehmä/sonni -suhdeluku on hirvitalousalueittain 1,7 – 2,0.

Pohjois-Karjalan hirvikannaksi arvioitiin edellisen metsästyskauden saalisilmoitusten tietojen mukaan noin 4100 hirveä. Riistanhoitoyhdistyksittäin tarkasteltuna suurin suhteellinen lupamäärän lisäys tulee Outokummun riistanhoitoyhdistyksen alueelle ja suurin suhteellinen vähennys Tohmajärvi-Värtsilän riistanhoitoyhdistyksen alueella. Hirvenmetsästyskausi päättyy vuoden lopussa.

Hirvenmetsästykseen osallistuu Pohjois-Karjalassa noin 7000 metsästäjää.

 

 

Yhteyshenkilöt

Riistapäällikkö Juha Kuittinen 029 431 2291

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala
Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala
Teollisuuskatu 15
80100 Joensuu

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Pohjois-Karjala