Suomen riistakeskus Satakunta

Hirvieläimille aikaisempaa enemmän kaatolupia

Jaa

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 pyyntilupia 1798 kpl hirvelle, 4921 kpl valkohäntäpeuralle ja 21 kpl kuusipeuralle. Hirvellä ja valkohäntäpeuralla lupamäärät kasvoivat noin kymmenyksellä viime kauteen nähden. Hirven osalta myös pankkilupien määrä on monin paikoin aikaisempaa suurempi. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.

Hirvikanta kasvussa

Hirvenmetsästäjien syksyllä 2014 tekemiin havaintoihin perustuvan Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Satakunnan toimialueella talvehti viime talvena noin 3 500 hirveä, joka tarkoittaa keskimäärin 2,8 hirveä tuhannella hehtaarilla. Arvion mukaan hirvikanta on toimialueella hienoisessa kasvussa. Myös alueen sisäiset tiheyserot ovat jonkin verran tasoittuneet aikaisemmista vuosista. 

Myönnetyllä lupamäärällä pyritään toteuttamaan kannanhoidon tavoitteita, jotka Satakunnan alueellinen riistaneuvosto keväällä 2015 asetti. Tavoitteiden asettamisen yhteydessä riistaneuvosto kuuli myös asianosaisia alueellisia sidosryhmiä. Tavoitteet on asetettu hirvitalousaluekohtaisesti, joita on Satakunnan alueellisen riistaneuvoston toimialueella neljä. Asetettujen tavoitteiden myötä pyritään hirvien aiheuttamat vahinkomäärät säilyttämään nykyisellä kohtuullisella tasolla, ottamaan huomioon alueelliset erityispiirteet hirvikannan hoidossa ja säilyttämään hirvikanta elinvoimaisena ja metsästettävänä.

Myönnetyistä pyyntiluvista osa käytetään pankkilupina, jotka otetaan luvansaajan harkinnan mukaan käyttöön vain mikäli syksyllä todettu hirvitilanne sitä esimerkiksi vahinkojen estämiseksi edellyttää.

Valkohäntäpeuralle pyyntilupia ennätysmäärä

Valkohäntäpeurakanta on metsästäjien arvion mukaan ollut toimialueella viime vuosina kasvussa, vaikkakin kannassa on runsaasti myös paikallista vaihtelua. Valkohäntäpeura on etenkin toimialueen eteläosissa erittäin merkittävä riistalaji.

Valkohäntäpeuralle tulevalle kaudelle myönnetty pyyntilupamäärä on ennätyksellisen suuri. Edellinen ennätys on vuodelta 2009, jolloin lupia oli käytössä noin 4800. Valkohäntäpeuran pyyntilupien käyttöaste vaihtelee kuitenkin vuosittain 60 – 90 prosentin välillä.

Kantojen kasvamisen myötä myös peurojen ja muiden pienten hirvieläinten aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä on toimialueella lisääntynyt. Suurin osa valkohäntäpeuran aiheuttamista kolareista tapahtuu loka-joulukuussa, jolloin peurojen liikkuminen on kiimakaudesta johtuen aktiivista, ja näkyvyys tieliikenteessä usein heikko. Riistakeskus suositteleekin, että loppuvuoden kolarimäärien vähentämiseksi peurojen metsästys aloitettaisiin täysimittaisesti heti kauden alussa.

Vahva peurakanta antaa mahdollisuuden myös kannan rakenteen kehittämiseen. Verotus on perinteisesti ollut pukkivoittoista, mutta sukupuolijakauman tasapainottamiseksi myös aikuisia naaraspeuroja tulisi kaataa nykyistä enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Impola, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2321, antti.impola@riista.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Satakunta
Suomen riistakeskus Satakunta
Porintie 9 B 6
29250 Nakkila

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueeseen kuuluu Satakunnan maakunta sekä Kihniön, Parkanon, Ikaalisten, Hämeenkyrön, entisen Viljakkalan, Sastamalan ja Punkalaitumen kuntien alueet Pirkanmaalta. Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Satakunta