Suomen riistakeskus Lappi

Lapin hirvijahtiin myönnettiin pyyntilupia edellisvuotta enemmän

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Lapin alueelle 5472 pyyntilupaa. Myönnetty lupamäärä nousi vajaan 10 % edellisvuoden 5057 luvasta.

Syksyn 2015 metsästyskaudelle myönnetty pyyntilupamäärä perustuu Lapin alueellisen riistaneuvoston keväällä Lapin yhdeksälle hirvitalousalueelle asettamiin hirvikannan tiheystavoitteisiin. Tavoitteet ovat hirvitalousalueittaisia ja voimassa kolme vuotta. Tavoitehaarukat hirvitiheydelle ovat alhaisimmat Ylä-Lapissa ja korkeimmat Lounais- ja Etelä-Lapissa. Hirvikannan rakenteen osalta riistaneuvosto on päättänyt ottaa Lapissa käyttöön hirvikannan hoitosuunnitelmassa asetetut yleistavoitteet (enintään 1,5 naarasta yhtä urosta kohden ja talvikannan vasaosuus 20–30 prosenttia).

Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan Lapin hirvikanta on ollut melko vakaa vuodesta 2011 alkaen. Tällä ajanjaksolla vuosittaisen vasovan kannan arvio on vaihdellut 14 000–15 000 yksilön välillä. Nyt myönnetyt pyyntilupamäärät mahdollistavat voimakkaimman verotuksen hirvitalousalueilla Itä-, Etelä- ja Lounais-Lapissa, missä hirvikanta on tällä hetkellä Luken kanta-arvioiden mukaan kantatavoitteiden ylärajan tuntumassa.

Myönnetyllä hirvilupamäärällä pyritään metsästyslain edellytysten mukaisesti pitämään hirvien aiheuttamat vahingot kohtuullisella tasolla sekä säilyttämään hirvikanta elinvoimaisena ja metsästettävänä. Lisäksi pyritään ottamaan huomioon alueelliset erityispiirteet hirvikannan hoidossa. Mikäli pyyntilupia käytetään edellisten vuosien tapaan, arvioidaan syksyn jahdissa kaatuvan noin 5900 hirveä. Yhdellä pyyntiluvalla voi pyydystää yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Hirvenmetsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina poikkeuksena aikaistetun hirvenmetsästyksen alueet Enontekiö, Inari, Muonio ja Utsjoki, joissa hirvenmetsästys alkaa jo 1. syyskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami Tossavainen, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2304, sami.tossavainen@riista.fi

Urpo Kainulainen, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2252, urpo.kainulainen@riista.fi

Kuvat

Lapin hirvitalousalueet
Lapin hirvitalousalueet
Lataa
Lapin hirvitalousalueiden hirvikannan tavoitehaarukat
Lapin hirvitalousalueiden hirvikannan tavoitehaarukat
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Lappi
Suomen riistakeskus Lappi
Vanamokatu 3 D
96101 Rovaniemi

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Lappi

Lounais-Lappiin neljä kannanhoidollista poikkeuslupaa ilveksen pyyntiin23.10.2015 13:30:00 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt joulukuun alusta alkavalle pyyntikaudelle poronhoitoalueen ulkopuolelle kannanhoidollisen poikkeusluvan neljän ilveksen pyyntiin. Myönnetyt luvat on kohdennettu tiheimmille ilvesalueille, kaksi lupaa Keminmaan ja kaksi Tornion riistanhoitoyhdistyksen alueelle. Edellisenä metsästyskautena vastaavien alueiden ilvessaalis oli yhteensä kolme eläintä. Ilvesten pyyntiä suositellaan kohdennettavaksi vahinkokohteen tai asutuksen läheisyydessä liikkuvaan yksinäiseen eläimeen. Ongelmaksi koetuista tai pelottomasti käyttäytyvistä ilveksistä kannattaakin ilmoittaa alueen metsästäjille. Pyynnillä pyritään myös vähentämään poronhoitoalueelle vaeltavien ilvesten määrää ja sitä kautta poronhoitoalueella aiheutuvia porovahinkoja. Poronhoitoalueen ulkopuolella ilveksen kannanhoidollinen metsästys poikkeusluvilla alkaa 1. joulukuuta ja kestää helmikuun 29. päivään saakka. Poronhoitoalueen kannanhoidollisista poikkeusluvista päätettiin elokuun lopulla. Suomen riistakeskuks

Tornioon ja Keminmaahan viisi ilveksen kannanhoidollista poikkeuslupaa23.10.2013 15:00:00 EESTTiedote

Poronhoitoalueen ulkopuolisen kannanhoitoalueen ilveskiintiö on Suomessa tänä vuonna 549 yksilöä, josta Suomen riistakeskus on myöntänyt Tornioon ja Keminmaahan poronhoitoalueen ulkopuolelle poikkeuslupia viiden ilveksen pyydystämiseen. Yhteensä haettiin 16 lupaa kahdella eri hakemuksella. Suomen riistakeskus on linjannut, että ilvestä koskevat kannanhoidolliset poikkeusluvat kohdennetaan ilveskannan hoitosuunnitelman mukaisilla kannanhoitoalueilla alueellisten tarpeiden mukaisesti Suomen riistakeskuksen aluetoimistojen toiminta-alueita keskenään vertaillen. Muun Suomen alueella kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään kannan kasvun hidastamiseen, tihentymien purkamiseen ja joillain alueilla metsästys voi johtaa myös kannan harvenemiseen alueellisesti. Tavoitteena on kuitenkin, että ilveskanta koko maan mittakaavassa säilyy elinvoimaisena, ilveksen läsnäolosta aiheutuvat haitat minimoidaan ja ilveskanta pidetään ihmisarkana. Suomen riistakeskus suosittaa, että ilvesten metsästys tul