Suomen riistakeskus Etelä-Häme

Etelä-Hämeessä lisäystä hirvieläinten pyyntilupiin

Jaa

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 hirven pyyntilupia 1045 kappaletta ja valkohäntäpeuran pyyntilupia 3846. Hirvilupamäärä lisääntyi viime vuodesta noin 24 %, valkohäntäpeuraluvat puolestaan noin 19 %. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.

Etelä-Hämeen alueella hirvikanta on pysynyt viime vuodet melko vakaana Viimeisten kannanarvioiden mukaan on kuitenkin nähtävissä kasvua, minkä vuoksi myös pyyntilupamäärää on lisätty. Toimialueen tihein hirvikanta on Etelä-Hämeen hirvitalousalueella 1 (EH1), jolla kanta painottuu Hattulan-Kalvolan ja Lopen riistanhoitoyhdistysten alueille.

Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston asettaman tavoitteen mukaan kaikilla hirvitalousalueilla pyritään tiheyteen 2,5–3,0 yksilöä tuhatta maahehtaaria kohti. Tavoitteen asettelussa on jonkin verran vaihtelua niiden alueiden osalta, jotka kuuluvat muihin hirvitalousalueisiin kuin Etelä-Häme 1, 2 ja 3. Esimerkiksi Urjalasta pohjoisosa kuuluu Pohjois-Hämeen, Etelä-Hämeen ja Satakunnan yhteiseen hirvitalousalueeseen, jonka tavoitetiheys on 2,4–3,0 yksilöä tuhatta hehtaaria kohden.

Hirvisaaliin arvioidaan Etelä-Hämeessä kasvavan ensi metsästyskaudella runsaaseen 1300 hirveen (1052 edellisellä metsästyskaudella), kun yhdellä pyyntiluvalla saa ampua joko yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Pyyntilupien käyttöaste ja saaliin vasaosuus vaikuttavat lopulliseen saalismäärään. Pyyntiluvansaajat tekevät lopulta päätökset lupien käyttämisestä ja metsästyksen kohdentamisesta syksyllä metsästyksen yhteydessä havaitun hirvitilanteen mukaan. Metsästyksessä pyritään kiinnittämään huomiota myös jäävän hirvikannan rakenteeseen. Aikuissaaliissa tavoitteena on 50 %:n naarasosuus sekä kehityskelpoisimpien uroshirvien säästäminen.

Valkohäntäpeurakanta keskittyy voimakkaasti toimialueen länsi- ja lounaisosiin, toisin sanoen hirvitalousalueelle EH1. Kantojen kasvamisen myötä pienten hirvieläinten aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä on toimialueella lisääntynyt. Suurin osa valkohäntäpeuran aiheuttamista kolareista tapahtuu loka–joulukuussa, jolloin peurojen liikkuminen on kiimakaudesta johtuen aktiivista ja näkyvyys tieliikenteessä usein heikko. Suomen riistakeskus suosittelee, että peurakolarien vähentämiseksi metsästäjät aloittaisivat heti kauden alussa peurajahdin niiden alueiden vaikutuspiirissä, jossa kolareita on paljon. Tällä pyritään eläinmäärän mahdollisimman nopeaan vähentämiseen ennen loppusyksyn pahinta kolariaikaa.

Metsästysaika päättyy hirven osalta vuoden vaihteessa ja valkohäntäpeuran osalta tammikuun lopussa. Kuusipeuran pyyntilupia ei Etelä-Hämeeseen tänä vuonna myönnetty.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyri Rauhala, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2201, jyri.rauhala@riista.fi

Marko Muuttola, riistasuunnittelija, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2117, marko.muuttola@riista.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Etelä-Häme
Suomen riistakeskus Etelä-Häme
Lukiokatu 14
13100 Hämeenlinna

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Etelä-Häme

Etelä-Hämeeseen poikkeuslupa 47 ilveksen pyyntiin23.10.2015 13:30:56 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä-Hämeeseen joulukuun alusta alkavalle pyyntikaudelle poikkeusluvan 47 ilveksen kannanhoidolliseen pyyntiin. Myönnetyt luvat on kohdennettu Luonnonvarakeskuksen kirjaamien pentuehavaintojen perusteella tiheimmille ilvesalueille. Poikkeuslupaharkinnassa on myös painotettu lupien myöntämistä toimialueen taajamien ympäristöön ilveskannan ihmisarkuuden säilyttämiseksi.

Hirven pyyntiluvat Etelä-Hämeessä viime vuoden tasolla6.8.2014 12:31:48 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen alueelle on myönnetty 841 hirven pyyntilupaa tulevalle hirvenmetsästyskaudelle. Viime syksyn metsästyskauden lupamäärä oli Etelä-Hämeessä 813 ja kaadetuksi tuli 951 hirveä. Näin ollen tulevan syksyn saalimäärässä ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia viime syksyyn nähden. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla voi kaataa aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Etelä-Hämeen hirvieläinluvat vähenivät9.8.2013 09:13:09 EESTTiedote

Etelä-Hämeeseen on myönnetty vähemmän hirven ja valkohäntäpeuran pyyntilupia kuin vuosi sitten. Hirven pyyntilupia myönnettiin tulevalle metsästyskaudelle 813 kun vuosi sitten pyyntilupia oli 1070. Valkohäntäpeuran pyyntiluvat vähenivät 3033 pyyntilupaan viime vuoden 3184 pyyntiluvasta. Hirven ja valkohäntäpeuran metsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina ja kestää hirven osalta vuoden loppuun ja valkohäntäpeuran osalta ensi tammikuun loppuun.