Suomen riistakeskus Kainuu

HIRVEN PYYNTILUPIEN MÄÄRÄSSÄ PIENTÄ KASVUA KAINUUSSA

Jaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle syksylle 1701 hirven pyyntilupaa Kainuun alueelle. Lupamäärä kasvoi sadalla viime vuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi hirven vasaa. Riistakeskus arvioi, että kokonaissaaliissa tulee olemaan lähes puolet vasoja. Kokonaissaalis nousisi siten viime vuodesta, jolloin kaadettiin 2035 hirveä.

Lupamäärä kasvoi eniten Paltamossa, jossa nousua oli lähes 50 prosenttia. Muilla alueilla muutokset olivat vähäisempiä. Kuhmoon, Sotkamoon sekä Vuolijoelle lupia myönnettiin vähemmän kuin viime vuonna. Suomussalmen, Hyrynsalmen-Ristijärven alueen, Puolangan ja Kajaaniin lupamäärä kasvoi hieman.

Puolangalla, Hyrynsalmen-Ristijärven alueella sekä Suomussalmen eteläosissa aikuisten hirvien pyytämistä on rajoitettu lupaehdoissa. Muualla vasaverotuksessa toimitaan suosituspohjalta. Riistakeskus suosittaa, että hirvisaaliissa olisi kullakin seurueella vähintään puolet vasoja. Aikuisten hirvien verotuksessa huomio tulee kiinnittää siihen, että kantaan jää riittävästi sonneja. Sen sijaan Kuhmon petoalueilla lehmiä tulisi säästää.

Hirvenpyyntiluvan hakijoita oli tänä vuonna 317 ja niissä 502 hirviseuruetta. Viime vuosina luvut ovat pysyneet samalla tasolla. Hirven metsästys alkaa metsästysasetuksen mukaan syyskuun viimeisenä lauantaina 26.9. Osa seurueista aloittaa kuitenkin pyynnin vasta lokakuun puolella.

Suomen riistakeskus kehottaa kaikkia hirviseurueita lähettämään edustajansa hirvipalavereihin, joita riistanhoitoyhdistykset järjestävät ennen jahdin alkua. Niissä käydään läpi metsästyksen järjestelyihin liittyviä asioita.

Hirvikanta oli Kainuussa 2000-luvun alkupuolella pitkään runsas. Kanta pysyi ylitiheänä, koska hirvien määrää ei osattu arvioida oikein. Hirvien aiheuttamat vahingot pääsivät kasvamaan kohtuuttomiksi. Suurilla lupamäärillä hirvikanta saatiin pienennettyä. Ennätysjahti oli vuonna 2009, jolloin kaadettiin 6900 hirveä. Kovaa verotusta jatkettiin vielä vuonna 2010 saaliin ollessa 6400. Kannan leikkauksen seurauksena hirvien aiheuttamat vahingot liikenteelle ja metsätaloudelle pienenivät selvästi.

Kainuun alueellinen riistaneuvosto on asettanut lähivuosille tavoitteet hirvikannan hoidossa. Hirvikanta halutaan vakiinnuttaa sellaiselle tasolle, etteivät vahingot pääse kasvamaan millään alueella kohtuuttomiksi. Hirvien määrä pyritään kuitenkin pitämään kaikkialla niin suurena, että hirven metsästys pysyy alueella virkistyksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävänä vapaa-ajan viettomuotona.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

riistapäällikkö Jukka Keränen 0294312231 Suomen riistakeskus Kainuu
erikoissuunnittelija Marko Paasimaa 0294312232 Suomen riistakeskus Kainuu

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Kainuu
Suomen riistakeskus Kainuu
Syväyksenkatu 1 B 27
89600 Suomussalmi

http://www.riista.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Kainuu

Kainuun alueellinen riistaneuvosto: ”Kainuulaisilla kovat odotukset suden kannanhoidolliselta metsästykseltä”11.12.2015 10:51:29 EETTiedote

Kainuun alueellinen riistaneuvosto pitää suden kannanhoidollista metsästystä oikeana toimenpiteenä, jolla parannetaan susireviirien vaikutusalueella asuvien henkilöiden oikeuksia. Hallinto-oikeuksien ratkaisut myös osoittavat sen, että viime talven kannanhoidollinen sudenpyynti perustui lainmukaisiin päätöksiin. Tarkasti ja huolellisesti toimeenpannun kannanhoidollisen sudenmetsästyksen kaksivuotisen kokeilun ensimmäinen vuosi oli metsästyksen osalta onnistunut.

ETELÄ-KAINUUSEEN POIKKEUSLUPIA 35 ILVEKSEN PYYNTIIN23.10.2015 13:00:00 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisia poikkeuslupia 35 ilveksen metsästykseen Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle. Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Kuhmossa voidaan metsästää 15 ilvestä, Sotkamossa kahdeksan ilvestä, Kajaanin riistanhoitoyhdistyksen alueella neljä ilvestä, Paltamossa ja Puolangan poronhoitoalueen ulkopuolisella alueella kummassakin kolme ilvestä ja Ristijärvellä kaksi ilvestä. Kuhmon, Sotkamon ja Ristijärven päätöksiin on asetettu lupaehto, jolla varmistetaan se, että metsästys suuntautuu myös metsäpeurojen vasonta- ja talvehtimisalueille. Maa- ja metsätalousministeriö nosti saaliskiintiötä lausuntokierroksen jälkeen kymmenellä ilveksellä, jotta Suomen riistakeskus voi kohdentaa riittävästi poikkeuslupia metsäpeuran suojelemiseksi Kainuussa. Panta-aineistojen mukaan metsäpeurojen vasojen elossa säilyvyys on heikkoa ja lisäksi aikuisten metsäpeurojen kuolinsyistä noin 60 %:a on määritetty suurpetojen aiheuttamaksi. Lisäksi metsäpeura-alueen p

HIRVEN PYYNTILUPIEN MÄÄRÄSSÄ PIENTÄ KASVUA KAINUUSSA11.8.2015 09:57:10 EESTTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle syksylle 1701 hirven pyyntilupaa Kainuun alueelle. Lupamäärä kasvoi sadalla viime vuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla voi kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi hirven vasaa. Riistakeskus arvioi, että kokonaissaaliissa tulee olemaan lähes puolet vasoja. Kokonaissaalis nousisi siten viime vuodesta, jolloin kaadettiin 2035 hirveä. Lupamäärä kasvoi eniten Paltamossa, jossa nousua oli lähes 50 prosenttia. Muilla alueilla muutokset olivat vähäisempiä. Kuhmoon, Sotkamoon sekä Vuolijoelle lupia myönnettiin vähemmän kuin viime vuonna. Suomussalmen, Hyrynsalmen-Ristijärven alueen, Puolangan ja Kajaaniin lupamäärä kasvoi hieman. Puolangalla, Hyrynsalmen-Ristijärven alueella sekä Suomussalmen eteläosissa aikuisten hirvien pyytämistä on rajoitettu lupaehdoissa. Muualla vasaverotuksessa toimitaan suosituspohjalta. Riistakeskus suosittaa, että hirvisaaliissa olisi kullakin seurueella vähintään puolet vasoja. Aikuisten hirvien verotuksessa huomio tulee kiinnittä

KAINUUSEEN 14 POIKKEUSLUPAA KARHUN PYYNTIIN13.7.2015 14:03:00 EESTTiedote

Poikkeuslupia haettiin kolmella hakemuksella Kuhmoon, Sotkamoon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamalle alueelle. Poikkeusluvat jakautuvat siten, että Kuhmossa voidaan pyydystää 12 karhua, Sotkamossa yksi ja samoin Ristijärvellä yksi karhu 20.8. alkavalla metsästyskaudella. Kuhmon päätökseen on asetettu lupaehto, jolla varmistetaan se, että metsästys suuntautuu myös metsäpeurojen pääasialliselle vasonta-alueelle. Sotkamon ja Ristijärven, Paltamon sekä Puolangan eteläosan muodostamia hakemusalueita on rajattu siten, että poikkeuslupa-aluetta on vain molempien alueiden itäosissa. Maa- ja metsätalousministeriön karhun metsästyksen asetukseen liittyvässä muistiossa todetaan, että poikkeuslupien enimmäismäärän hienoinen nouseminen antaa Suomen riistakeskukselle paremmat mahdollisuudet ottaa huomioon poikkeuslupien suuntaamisessa myös karhun metsäpeuraan kohdistaman saalistuksen niin Suomenselän kuin Kainuun osapopulaatiossa. Suomen riistakeskus katsoi, että metsäpeur

Riistakeskus myönsi Kainuuseen poikkeusluvan suden pyyntiin2.2.2015 14:00:00 EETTiedote

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan yhden suden pyyntiin Kainuussa. Poikkeuslupa-alueesta suurin osa on Sotkamon itäosassa. Mukana on myös hieman Kuhmoa kunnanrajan läheisyydestä. Sudet ovat toistuvasti liikkuneet lähellä asutusta, joka on johtanut siihen, että alueella on järjestetty koulukyydityksiä pihasta saakka. Petoyhdyshenkilöiden toimesta on dokumentoitu viimeisen puolentoista kuukauden aikana yli 30 erillistä tapahtumaa, jossa sudet ovat käyneet joko lähellä pihaa tai aivan pihoissa. Lisäksi sudet ovat kyseisellä alueella tappaneet ainakin kolme koiraa ja vahingoittaneet yhtä. Viimeisin suden tappama koira on maaseutuelinkeinoviranomaisen ja petoyhdyshenkilön toimesta tarkastettu eilen. Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, jossa vahinkoja ja ongelmia on eniten tapahtunut. Lupa on voimassa 20 vuorokautta. Poikkeuslupaan on sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100