Helsingin yliopisto

Tulevaisuuden kasvu haetaan nyt terveysosaamisesta

Jaa

Suomen korkeatasoisin terveys-, bio- ja teknologiaosaaminen löytyy pääkaupunkiseudun kolmelta kampukselta Meilahdessa, Otaniemessä ja Viikissä. Huippuosaaminen kootaan nyt yhteen Health Capital Helsinki -hankkeen avulla.

Hankkeen tavoitteena on kehittää entistä tasokkaammaksi Life Science eli elämäntieteiden ja terveysteknologia-alojen tutkimus-, innovaatio- ja yrityskeskittymää pääkaupunkiseudulla.  Elämäntieteisiin luetaan terveys-, ruoka- ja ympäristötieteet.

 Tutkimus houkuttamaan sijoittajia

 Hanke haluaa nostaa Helsingin Pohjois-Euroopan parhaaksi näiden alojen tutkimus- ja innovaatioympäristöksi sekä yritysyhteistyöalueeksi. Siten syntyy uutta liiketoimintaa, joka vie suomalaista osaamista myös maailmalle. Kansainvälisesti korkeatasoista elämäntieteen ja terveysteknologian tutkimusta pyritään hyödyntämään tehokkaammin uuden liiketoiminnan kehittämisessä ja kansainvälisten investointien hankkimisessa.

Tavoitteena on saattaa yhteen alan tutkijat Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta, HUS:sta ja alan yrityksistä ja näin luoda alusta vahvalle innovaatio- ja kaupallistamisosaamiselle. Esimerkiksi Kööpenhaminassa ja Bostonissa on aikaansaatu nopeaa kasvua vastaavilla kaupunkien, yritysten ja yliopistojen yhteistyöhankkeilla.

Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva korostaa Health Capital Helsinki -hankkeen yhteydessä yhteisöllisyyttä. Useissa maissa yritykset rahoittavat akateemista tutkimusta ja erilaisia start up -yrityksiä nousee osaksi yhteisöä. Yliopistojen, sairaalan, tutkimuslaitosten ja yritysten toimijat voivat yhdessä luoda uutta ja vastata julkisen rahoituksen kiristymisen tuomaan haasteeseen monitieteisesti. Helsinki odottaa uudesta liiketoiminnasta syntyvän lisää työpaikkoja ja alan kansainvälisiä investointeja.

Myös opiskelijat otetaan mukaan

Tutkimus- ja innovaatioympäristöjä on luonteva kehittää pääkaupunkiseudun vahvojen tutkimuskampusten yhteyteen. Uuden kulttuurin luomiseksi myös opiskelijoiden osallistuminen on tärkeää. Sitä varten Meilahden kampukselle avataan syksyllä uusi Helsinki Think Company, ja Otaniemen ja Viikin vastaavia ympäristöjä vahvistetaan yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi.

Health Capital Helsinki -hankkeen käynnistäjinä ovat Helsingin kaupungin lisäksi Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS).

Helsingin yliopiston vararehtori Keijo Hämäläisen mukaan yliopistoille hankkeessa kyse on myös strategisista valinnoista ja profiloitumisesta. Helsingin yliopistossa profiloitumisen kärkihankkeena on Helsinki Life Science Center, joka tukee alan huippututkimusta ja kokoaa yliopiston elämäntiedealan tutkimuksen helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi myös yritystoiminnan kannalta.

Aalto-yliopistossa terveysteknologia ja erityisesti ICT-integraatio ovat strategisina kehittämiskohteina. HUS näkee hankkeen tarjoaman innovaatio- ja yhteistyöalustan tärkeäksi osaksi yliopistollisen sairaalan tehtävää ja merkittäviä mahdollisuuksia esim. digitaalisen ja yksilöllisen terveyden alueilla.

Rahoitusta sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta

Health Capital Helsinki -hankkeeseen toivotaan laajaa osallistumista niin julkiselta kuin yritysten puolelta ja tähän tarjotaan mahdollisuus organisoitumisen myötä. Hanke käynnistyi elokuun alussa 1,1 M€ kolmivuotisella rahoituksella, josta merkittävin osa on Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta. Myös teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta osana Data Driven Healthcare -hanketta. Merkittävin panostus on kuitenkin odotettavissa hankepartnerien omista valinnoista. Hankkeen tärkeänä tehtävänä onkin koordinoida yhteistyötä muun muassa innovaatiopalveluissa. Esimerkiksi Helsinki Life Science Center hankkeelle osoitettu lähes 9 M€ rahoitus tulee edistämään Health Capital Helsinki tavoitteita. Hankkeen avuksi on perustettu projektitoimisto ja terveysalan yrityskiihdyttämö Meilahden kampukselle.

Hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto, Helsingin kaupunki, HUS, Aalto-yliopisto, THL, VTT ja useat alueella toimivat alan yritykset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

vararehtori Keijo Hämäläinen, Helsingin yliopisto puh. 050 359 0807, keijo.hamalainen@helsinki.fi

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, Helsingin kaupunki, puh. 09 310 36141, marja-leena.rinkineva@hel.fi

Health Capital Helsinki-projektitoimiston johtaja Tuula Palmén, puh.050 4617290,

tuula.palmen@helsinkibusinesshub.fi

---

Tiedotteen välitti Anna Maria Peltonen, tiedottaja, Helsingin yliopisto

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme