Helsingin kaupungin tietokeskus

Yksin työskentelevä saa samanhenkistä seuraa yhteisöllisestä työtilasta - tutkimuksen julkaisutilaisuus 26.8.

Jaa

Luovien ammattilaisten ja tietotyöläisten yhteisölliset työtilat ovat yleistyneet nopeasti 2010-luvulla. Helsingissä yhteisöllisiä työtiloja on ilmaantunut kantakaupungin entisiin liiketiloihin ja teollisuuskiinteistöihin. Niissä työskentelee freelancereita, yksinyrittäjiä ja mikroyritysten työntekijöitä.

Yhteisölliset työtilat ovat vaihtoehto yksin kotona työskentelylle tai oman toimitilan vuokraamiselle. Työterveyslaitoksen tutkijoiden Pia Hounin ja Heli Ansion Duunia kimpassa. Yhteisölliset työtilat Helsingissä -tutkimuksen mukaan itsensätyöllistäjät hakevat työtiloista ensisijaisesti toimivan työtilan lisäksi sosiaalisia kontakteja ja samanhenkisiä työkavereita. Niistä voi kuitenkin löytyä myös ammatillista apua ja työtä hyödyttäviä verkostoja. Työskentely yhteisöllisessä työtilassa antaa selvemmät rajat luovalle (tieto)työlle, joka on läsnä aina ja kaikkialla.

Työtilojen yhteisöt ovat muuttuvia ja löyhärajaisia, mutta niissä voidaan tuntea syvääkin yhteenkuuluvuutta ja me-henkeä. Työtilayhteisöissä työskenteleviä ei useinkaan yhdistä sama työnantaja tai edes toimiala. Sen sijaan yhteisöllisissä työtiloissa tehdään yksilöllistynyttä työtä, jota instituutiot eivät säätele. Niissä tehtävä työ on henkilökohtaistunutta: työssä ilmaistaan ja toteutetaan itseä, valitaan omia arvoja, haetaan merkityksellisyyttä elämään ja koetaan usein työn iloa ja nautintoa.

Tutkijat arvelevat, että itsensätyöllistäjien määrän kasvaessa yhteisölliset työtilat lisääntyvät ja niiden tarjonta monipuolistuu. Yhteisöllisestä työtilasta voi löytyä työnteon paikka niin suuryrityksen etätyöläiselle kuin erilaisia silpputöitä tekevälle prekaarille. Yhteisöllisissä työtiloissa piirtyy yksi mahdollinen näkemys tulevaisuuden työstä.

Coworking-ilmiö on kansainvälinen. Se liittyy tietotyön yleistymiseen, jakamistalouden megatrendiin, työelämän rakennemuutokseen ja taloudelliseen taantumaan: yhä enemmän ihmisiä työllistyy palkkatyösuhteiden ulkopuolella. Coworking-liike on kasvanut nopeasti erityisesti Yhdysvaltojen ja Euroopan suurissa kaupungeissa 2000-luvulla. Taidealoilla työhuoneiden jakaminen on kuitenkin ollut tavallista jo vuosikymmenten ajan.

Tutkimustulosten lisäksi Duunia kimpassa. Yhteisölliset työtilat Helsingissä -kirjassa esitellään sanoin ja kuvin kymmenen helsinkiläistä työtilaa. Kirja sisältää myös käytännön vinkkejä ja ohjeita yhteisöllisen työtilan perustamiseen ja ylläpitämiseen.

Tietoa tutkimuksesta

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kerättiin etnografista havainnointi- ja haastatteluaineistoa kolmesta helsinkiläisestä yhteisöllisestä työtilasta. Aineiston avulla selvitettiin, millaista työtä yhteisöllisissä työtiloissa tehdään ja millaista yhteisöllisyyttä niissä muodostuu.

Tutkimustyö tehtiin osana Tekesin rahoittamaa hanketta HYVE2020: Työ, yhteisö ja kestävä talous (2014–2015). Hankkeessa ovat mukana Työterveyslaitoksen lisäksi Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto ja Åbo Akademi.

Tutkimuksen tuloksia esitellään kirjan julkaisutilaisuudessa työtila Kasissa (Nilsiänkatu 8, 2. kerros) keskiviikkona 26.8.2015 klo 15–17. Median edustajat ovat tervetulleita julkaisutilaisuuteen.

Julkaisu:

Pia Houni & Heli Ansio (kirj. ja toim.): Duunia kimpassa. Yhteisölliset työtilat Helsingissä.
Muut kirjoittajat: Mikko Jakonen, Anu Järvensivu, Perttu Salovaara
Valokuvat: Marja Väänänen
Helsingin kaupungin tietokeskus, Tutkimuksia 4, 2015
Julkaisutilaukset: p. 09 310 36293, tietokeskus.tilaukset@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoistutkija, dosentti Pia Houni, Työterveyslaitos, puh. 043 8244 501, pia.houni@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin tietokeskus
Helsingin kaupungin tietokeskus
Siltasaarenkatu 18-20 A, PL 5500
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1612http://www.hel.fi/www/tieke/fi/
Helsingin kaupungin tietokeskus on tilaston, tutkimuksen, tietopalvelun ja avoimen datan sekä arkistotoimen asiantuntija- ja vastuuorganisaatio Helsingin kaupungilla. Tietokeskus hankkii, tutkii, välittää ja säilyttää tietoa Helsingistä ja sen alueista - nykyhetkestä, menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin tietokeskus

Helsingin tiedepalkinto sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutusten tutkijalle22.5.2017 12:55:17 EESTTiedote

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutettiin maanantaina 22.5. Helsingin yliopiston psykologian akatemiaprofessori Katri Räikkönen-Talvitielle Vanhan raatihuoneen Empiresalissa. Professori Räikkönen-Talvitie tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään. Tiedepalkinnon luovutti Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi Helsingissä laskuun viiden vuoden jälkeen16.5.2017 09:56:34 EESTTiedote

Helsingin työllisyyskehityksen suunta on ollut alkuvuonna positiivinen. Nyt myös pitkäaikaistyöttömien, eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden, määrä on kääntynyt Helsingissä laskuun. Tätä ennen pitkäaikaistyöttömien määrä oli ollut kasvussa yhtäjaksoisesti viisi vuotta eli vuodesta 2012 lähtien. Yli vuoden työttömänä olleita oli maaliskuussa kuusi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä oli Helsingissä kuitenkin edelleen korkea: 43 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme