Tiedote: Pieni talo preerialla -sarja päässee K18-luokituksesta 1.7.2009

Jaa

JULKAISUVAPAA 30.6.2009 KLO 24.00. Eduskunta hyväksyi 15.5.2009 kuvaohjelmalakia koskevan muutoksen, joka astuu voimaa tänään 1.7.2009.

Muutos mahdollistaa Suomen televisiossa ennen kello 21 esitettyjen kuvaohjelmien levittämisen tallenteina ja tilausohjelmapalveluna alle 18-vuotiaille ilman Valtion elokuvatarkastamon pakollista ennakkotarkastusta. Tällaisista ohjelmista on kuitenkin tehtävä ilmoitus elokuvatarkastamolle ja ilmoituksesta on käytävä ilmi ohjelmalle asetettu, sen haitallisuuteen ja lähetysajankohtaan perustuva ikärajasuositus.

Lapsille haitallisten ohjelmien televisioesityksen lähetysajankohta määräytyy televisioyhtiöiden ja Viestintäviraston tekemän ns. vedenjakajasopimuksen perusteella. Sopimuksen mukaan alle 11-vuotiaalle haitallista ohjelmaa ei saa arkisin esittää ennen klo 17:ää eikä alle 13-vuotiaalle haitallista ohjelmaa ennen kello 19:ää. Kun klo 19-21 välillä televisiossa esitettyä ohjelmaa halutaan levittää tallenteena tai tilausohjelmapalveluna, on se ilmoitettava elokuvatarkastamolle ikärajasuosituksella 13.

Vedenjakajasopimuksen ulkopuolelle jäävän "ei suositella alle 7-vuotiaalle" -luokan ohjelmien (esimerkiksi monet animaatiosarjat) osalta on ikärajasuosituksen määrittelyssä käytettävä elokuvatarkastamon ikärajaluokituksen perusteita. Samoin, jos ohjelma on esitetty televisiossa ennen televisioyhtiöiden ja Viestintäviraston vedenjakajasopimuksen solmimista, on ilmoittajan eli levittäjän arvioitava ohjelman haitallisuus elokuvatarkastamon ikärajaluokituksen perusteiden avulla tai neuvoteltava sopivasta ikärajasuosituksesta elokuvatarkastamon kanssa. Elokuvatarkastamolla on oikeus vaatia ohjelma tarkastukseen, jos se epäilee ikärajasuosituksella ilmoitetun ohjelman sisältävän lapsille haitallista aineistoa.

Jos ohjelma on sekä esitetty televisiossa että tarkastettu elokuvatarkastamossa, on noudatettava elokuvatarkastamon ikärajapäätöstä. Elokuvatarkastamon ikäraja on aina levittäjää juridisesti sitova ("ei saa luovuttaa ikärajaa nuoremmalle"), levittäjän asettama ikärajasuositus on, nimensä mukaisesti, suositus ("ei suositella ikärajaa nuoremmalle"). Suositusikärajojen merkintätapa poikkeaa elokuvatarkastamon tarkastamien kuvaohjelmien ikärajamerkinnöistä.

Käytännössä lainmuutos tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Pieni talo preerialla -sarjaa, jota tähän asti on saanut tallennelevityksessä levittää vain ikärajalla 18 (koska levittäjä ei ole halunnut kustannussyistä sarjaa tarkastuttaa), voidaan se 1.7.2009 jälkeen ilmoittaa elokuvatarkastamolle ikärajasuositukselle 7 tai kaikenikäisille sopivana, koska sarjaa on esitetty televisiossa arkisin keskipäivällä.

Elokuvatarkastamo alkaa periä valvontamaksua niiltä kuvaohjelmien tallennelevittäjiltä ja tilausohjelmapalvelun tarjoajilta, jotka 1.7.2009 jälkeen tekevät ilmoituksia televisiossa esitetyistä ohjelmista tai vain aikuisille (K18) levitettävistä ohjelmista. Maksun suuruus on 800 euroa vuodessa. Vuonna 2009 maksu on kuitenkin 400 euroa, koska maksu otetaan käyttöön kesken kalenterivuoden.

Valvontamaksua ei peritä levittäjiltä, jotka levittävät ainoastaan sisältönsä perusteella tarkastuksesta vapautettuja ohjelmia (kuten opetusohjelmia) tai tarkastuttavat kaikki levittämänsä kuvaohjelmat elokuvatarkastamossa.

Laki luettavissa kokonaisuudessaan: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000775

Lisätietoja:
ylitarkastaja Maarit Pietinen (09-2285 4478, maarit.pietinen@vet.fi ) 3.7.2009 saakka
johtaja Matti Paloheimo (09-2285 4461, matti.paloheimo@vet.fi ) 6.7.2009 alkaen

Tietoja julkaisijasta

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU
Sörnäisten rantatie 25 A
00500 HELSINKI

Vaihde 0295 338 000http://www.meku.fi
Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen uusi virasto, jonka tehtäviä ovat mediakasvatuksen edistäminen sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU

Kansallinen Pelipäivä lauantaina 10.11.20121.11.2012 13:19:07 EETTiedote

Tiedote 1.11.2012. Lauantaina 10.11.12 vietetään Suomessa ja muissa Pohjoismaissa Kansallista pelipäivää. Sen aikana ja sitä edeltävällä viikolla järjestetään pelitapahtumia sadoissa kirjastoissa ja muissa paikoissa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Kansallisen pelipäivän tarkoitus on saattaa lapsia ja aikuisia pelaamaan yhdessä ja keskustelemaan pelien merkityksestä ja vaikutuksista. Pelipäivänä pelataan kaikenlaisia pelejä, niin perinteisiä lauta-, kortti- ja seurapelejä kuin digitaalisiakin pelejä.

Valtion elokuvatarkastamo kutsuu kaikki Suomen kirjastot viettämään Kansallista pelipäivää lauantaina 12.11.201120.10.2011 12:20:39 EESTTiedote

Tiedote 20.10.2011. Pelaaminen on merkittävimpiä yhdessä vietetyn ajan muotoja suomalaisessa yhteiskunnassa. Pelejä pelataan kaikissa ikäryhmissä. Lapsena pelattujen lautapelien, pihapelien ja joukkueurheilun lisäksi tulevat teini-iässä mobiilipelit, konsolipelit ja verkkoyhteisöjen sosiaaliset pelit, joita pelaavat myös aikuiset ja senioritkin.