Gummerus

Mediatiedote: Ghettopäiväkirja kuvaa riipaisevasti puolalaistytön elämää juutalaisvainojen keskellä

Jaa

14-vuotiaan Rywka Lipszycin Ghettopäiväkirja (Gummerus) on harvinainen dokumentti elämästä puolalaisessa ghetossa. Neuvostoarmeijan naislääkäri löysi nuhjuisen vihkon Auschwitzin tuhkista vuonna 1945, mutta vasta vuonna 2008 paljastui että kyseessä oli merkittävä löytö. Taustatiedoilla ja kuvituksella varustettuna teinitytön päiväkirja on vaikuttava muistutus siitä millaisissa oloissa ghetoissa jouduttiin elämään.

Ghettopäiväkirja sisältää 14-vuotiaan Rywka Lipszycin arjen kuvausta vuosilta 1943–44. Elämää varjostavat ympärillä luhistuvan juutalaisyhteisön kauhu, pelko ja nälkä sekä väkivallan ja kuoleman jatkuva läsnäolo. Tytön vanhemmat ovat kuolleet, osa hänen sisaruksistaan siirretään toiselle leirille varmaan kuolemaan ja Rywka joutuu työskentelemään pitkiä päiviä varmistaakseen jokapäiväisen ruoka-annoksensa. Kärsimystä on jatkunut vuosikausia, mutta teinin elämänjano ei sammu.

Rywka oli syvästi uskonnollinen ortodoksijuutalainen ja älyllisesti kunnianhimoinen nuori, joka suhtautui maailmaan uteliaasti, omaa identiteettiään etsien. Kouluvihkon sivuille hän kirjasi arjen tapahtumia sekä vuodatti tunteitaan, talletti muistojaan ja uskoutui ongelmistaan. Päiväkirja luo uuden näkökulman elämään ja eloonjäämistaisteluun Lodzin ghetossa, mutta kertoo myös siitä, miten äärimmäisen vaikeaa oli kasvaa kohti aikuisuutta keskellä epäinhimillisiä oloja.

Päiväkirjan lisäksi teos sisältää valokuvia ja artikkeleita, jotka sijoittavat tytön tarinan juutalaisten kansanmurhan tarinaan ja kertovat ghetossa asuneiden myöhemmistä kohtaloista. Ghettopäiväkirja etsii vastausta myös siihen mitä Rywkalle lopulta tapahtui.

”Haluaisin tehdä niin paljon maailman eteen, sillä näen miten valtavasti onkaan puutetta. Minun tulee niin sääli, että en tiedä miten päin olisin. Mutta tajuan, että enhän minä merkitse yhtään mitään tässä maailmassa, olen vain pelkkä tomuhaituva enkä voi tehdä mitään. Silloin olo tuntuu entistäkin surkeammalta, ahdistaa niin kauheasti, etten tiedä mitä tekisin… Silloin rohkaisen itseäni sanomalla: ”Toisaalta olen vielä nuori, kovin nuori, ja mitä kaikkea vielä voikaan tapahtua?” Mutta aika kuluu… On jo viides sotavuosi… […] Ainoa, mistä saan vähän voimaa (kuten jo kirjoitin) on se, että asiat eivät aina tule olemaan tällä lailla ja että olen vielä nuori. Ehkä jonain päivänä minusta vielä tulee jotakin, ja silloin voin tehdäkin asioille jotakin.” - Ote Rywka Lipszycin päiväkirjasta

Rywka Lipszyc
Ghettopäiväkirja
Nuoren tytön elämä Lodzin ghetossa

Alkuteos The Diary of Rywka Lipszyc
Suomennos Tapani Kärkkäinen
246 sivua

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja arvostelukappalepyynnöt:
markkinointiviestinnän harjoittelija Laura Kurki, 050 338 0700, laura.kurki@gummerus.fi

Kuvat

Ghettopäiväkirja (kansi: Jenni Noponen)
Ghettopäiväkirja (kansi: Jenni Noponen)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Merja Mäki sai Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon evakkoromaanistaan Ennen lintuja3.12.2022 22:00:11 EET | Tiedote

Suomalaisen kirjaviennin edistämiseksi perustettu Tulenkantaja-palkinto jaettiin Tampereella 3.12. kymmenennen kerran. Palkinnon sai Merja Mäki tammikuussa ilmestyneestä romaanistaan Ennen lintuja (Gummerus), joka kuvaa nuoren evakon raskasta taivalta Laatokan saaresta Pohjanmaan lakeuksille kylmänä sotatalvena 1940. Voittajan valitsi viidestä finalistista kirjailija Emmi Itäranta. Ennen lintuja -romaanin käännösoikeudet on myyty jo Ukrainaan, Ruotsiin ja Ranskaan.

Kirjailija Sari Aro Savonia-palkintoehdokkaaksi18.11.2022 18:00:00 EET | Tiedote

Kirjailija Sari Aro on ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Aron kesällä ilmestynyt esikoisromaani Nukkuvan jättiläisen laakso on koskettava kasvutarina, jossa Kuopio ja Kallavesi jäävät taakse, kun nuori Alina muuttaa Brasilian suomalaissiirtokuntaan. Romaani sijoittuu 1930-1940-luvuille ja kuljettaa lukijan tiukkoja sääntöjä noudattavaan siirtokuntaan sademetsän siimeksessä ja elämää sykkivään Rio de Janeiroon toisen maailmansodan kynnyksellä.

MUISTUTUSKUTSU: Gummeruksen Kevät 2023 – Ennakkoinfo ti 15.11. klo 15 Zoomissa11.11.2022 08:30:35 EET | Tiedote

Kuinka climate fictionissa kuvitellaan parempaa huomista? Mitä Ukrainan sota merkitsee meille ja muille Itämeren maille? Entä miten lapsuudenperheen dynamiikka näkyy omassa roolissa vanhempana? Gummeruksen kirjailijat kertovat keväällä 2023 ilmestyvistä uutuuskirjoistaan tiistaina 15.11. klo 15-16 Zoom-webinaarissa. https://us06web.zoom.us/j/85413835540?pwd=K3dHbXlyOFFSdG1FVlp2ckNVczAzdz09

Kutsu: Gummeruksen Kevät 2023 – Ennakkoinfo ti 15.11. klo 15 Zoomissa4.11.2022 13:45:04 EET | Kutsu

Kuinka climate fictionissa kuvitellaan parempaa huomista? Mitä Ukrainan sota merkitsee meille ja muille Itämeren maille? Entä miten lapsuudenperheen dynamiikka näkyy omassa roolissa vanhempana? Gummeruksen kirjailijat kertovat keväällä 2023 ilmestyvistä uutuuskirjoistaan tiistaina 15.11. klo 15-16 Zoom-webinaarissa. https://us06web.zoom.us/j/85413835540?pwd=K3dHbXlyOFFSdG1FVlp2ckNVczAzdz09

Merja Mäen romaani Ennen lintuja on Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana4.11.2022 12:04:56 EET | Tiedote

Merjan Mäen koskettava evakkoromaani Ennen lintuja (Gummerus) on yksi viidestä Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaasta. Tulenkantaja-palkinto, arvoltaan 5 000 euroa, on Aamulehden kirjaviennin edistämiseksi perustama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna kirjailija Emmi Itäranta, ja se jaetaan Tampereen Kirjafestareilla Tampere-talossa joulukuun alussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme