Novo Nordisk Farma Oy

Apua, lapseni synttäreille tulee diabeetikko!

Jaa

Saako diabetesta sairastava lastenkutsujen vieras syödä kakkua? Voiko hän jäädä yökylään? Mitä kaikkea pitää tietää, jos elämänpiiriin tupsahtaa diabetesta sairastava lapsi?

Lapsen diabetesdiagnoosi laittaa perheen arkielämän uusiksi: on opeteltava kiinnittämään huomiota aterioiden hiilihydraattipitoisuuksiin, tarkkailtava verensokeria ja opeteltava pistämään insuliinia. Myös lapsen muun lähipiirin on osattava ottaa huomioon sairaus, johon liittyy paljon vanhentuneita käsityksiä. Niistä yleisin on se, että sairaus rajoittaisi elämää merkittävästi.

Lapsen ystävien vanhemmat saattavat miettiä, voiko lapselle tarjota kakkua kaverisynttäreillä. Vastaus: kyllä voi. Vanhempien kannattaakin kertoa tämä juhlien järjestäjille, jottei epätietoisuus aiheuta turhia pettymyksiä. ”Nykyisin tyypin 1 diabetesta sairastava voi syödä samoja ruokia kuin muutkin, kunhan tiedostetaan niiden vaikutus verensokeriin”, kertoo diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novo Nordiskilta. ”Vanhempien kesken voidaan etukäteen miettiä, mikä on sopiva määrä synttäriherkkuja. Kouluikäinen osaa myös jo itse mitata verensokerin ja ottaa insuliiniannoksen.”

Lapsen kaverien vanhemmille on hyvä kertoa diabeteksesta myös siksi, että matalan verensokerin eli hypoglykemian sattuessa aikuisten on tiedettävä, mitä tehdä. Diabeetikkolapset oppivat kyllä itse tunnistamaan matalan verensokerin tuntemukset, mutta leikin keskellä lapsen huomio saattaa olla muualla. Oireet voivat vaihdella paljonkin; vilkkaudesta väsymiseen. Tällöin lapselle annetaan nopeasti imeytyvää sokeria sisältävää syötävää tai juotavaa kuten lasi tuoremehua, sokerilimsaa tai banaani. Ensiavun jälkeen välipala kuten leipä ja maito pitävät verensokerin turvallisella tasolla. Jos lapsi ei pysty syömään, kannattaa suun limakalvoille sivellä sormella hunajaa tai siirappia.

Hypoglykemia voi harvemmin osua myös yöaikaan. Yökyläily on diabetesta sairastavalle lapselle tärkeä itsenäistymiskokemus, mutta ajatus öisestä hypoglykemiasta vieraassa paikassa saattaa olla sekä lapsen omille, että ystävän vanhemmille sen verran pelottava, että se nousee yökyläilyn esteeksi. Kuitenkin yöllinen verensokerin lasku on yleensä vältettävissä melko helpoilla keinoilla: syömällä reilu iltapala tai pienentämällä illan insuliiniannosta.   

Sairaudesta on hyvä kertoa myös opettajille. Saukkosen mukaan suomalaisissa kouluissa diabetes yleensä tunnetaan hyvin. ”Vaikka lapsi hoitaisi tunnollisesti päivittäiset kontrollitoimet, lopullinen vastuu lapsesta on aina aikuisella, Saukkonen muistuttaa.

Lapsen isovanhemmilla saattaa olla ykköstyypin diabeteksesta vanhentuneita käsityksiä. Sairauden hoidossa on kuitenkin edistytty harppauksin. Isovanhemmille onkin hyvä kertoa, että nykyisin diabetes ei ole enää elämää hankaloittava tekijä, kunhan sairautta hoidetaan oikein. ”Ykköstyypin diabetesta sairastava lapsi voi olla aktiivinen ja harrastaa siinä missä sisarukset ja muutkin lapset”, Saukkonen summaa.

Kirjoitus on kolmas osa Novo Nordiskin ykköstyypin diabetesta käsittelevästä artikkelisarjasta. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin sairautta lapsen näkökulmasta, toisessa vanhempien. 

FAKTAT

Yleisimmät harhaluulot tyypin 1 diabeteksesta

- Diabeetikko ei voi syödä sokeria. Näin ei enää ole, mutta harhaluulo saattaa elää edelleen vanhemman väen parissa.

- Diabeetikko ei saa harrastaa raskasta liikuntaa. Väite on väärä, nykyisin diabetesta sairastava lapsi voi urheilla siinä missä muutkin.

- Diabeteksesta ei kannata puhua. Nykyisin diabetes ei ole tabu, vaan se on yleinen sairaus, josta puhutaan paljon julkisuudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00Tiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön.   Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti.   Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisest

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme