Keskuskauppakamari

Pörssiyhtiöiden hallituksiin rekrytoidaan yhä useammin nainen

8.3.2017 02:00 | Keskuskauppakamari

Jaa

Pörssiyhtiöt päättävät kevään aikana uusista hallituskokoonpanoistaan. Keskuskauppakamari odottaa yhä useamman naisen nousevan hallituksiin. “Vuosittain noin 15–20 prosenttia hallitusjäsenistä vaihtuu. Jos edellisvuosien tilastojen mukainen kehitys jatkuu, nimittävät pörssiyhtiöt uusia hallituksen jäseniä enenevässä määrin sopivien naiskandidaattien keskuudesta”, Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen uskoo.

Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto

Kansainvälinen naistenpäivä on Turusen mukaan hyvä syy onnitella suomalaisia naisia, jotka etenevät hyvää vauhtia pörssiyhtiöiden hallituksiin.  Naisten osuus kaikista pörssiyhtiöiden hallitusjäsenistä oli viime vuonna 25 prosenttia ja suurissa yhtiöissä 32 prosenttia. Uusista hallitusnimityksistä pörssiyhtiöissä 35 prosenttia meni naisille. Suurissa pörssiyhtiöissä naisten osuus uusista nimityksistä oli peräti 43 prosenttia.

”Naisten suuri osuus uusista nimityksistä kertoo, että pörssiyhtiöt hakevat aktiivisesti hallituskandidaatteja kummankin sukupuolen edustajista”, iloitsee Antti Turunen.

Turusen mukaan viime vuosien myönteisen kehityksen jatkuminen ei ole enää riippuvainen ainoastaan sopivien naiskandidaattien löytymisestä, vaan myös hallitusten vaihtuvuudesta ja yhtiöiden halusta ylipäätään uudistaa hallituskokoonpanojaan. Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on ollut jatkuvassa nousussa, kuten Keskuskauppakamarin vuodesta 2011 lähtien laatimat vuosittaiset naisjohtajaselvitykset osoittavat.

“Kehitys näkyy myös muualla ylimmässä johdossa. Vuosi on alkanut tilanteessa, jossa jo kuudella suomalaisella pörssiyhtiöllä on nainen toimitusjohtajana ja lisäksi yhdessä yhtiössä nainen on nimitetty väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Koskaan aiemmin ei suomalaisissa pörssiyhtiöissä ole ollut samanaikaisesti yhtä monta naista toimitusjohtajana. Vielä muutama vuosi sitten vain yhdessä pörssiyhtiössä oli toimitusjohtajana nainen”, Turunen sanoo.

Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on kansainvälisesti korkealla tasolla. Kuitenkin samat tilastot, jotka nostavat Suomen kansainvälisessä vertailussa aivan kärkisijoille, muistuttavat, että vielä on paljon tehtävää. Vuonna 2016 naisten osuus pörssiyhtiöiden johtoryhmäpaikoista jäi 20 prosenttiin, liiketoimintajohdossa vain 10 prosenttiin. Yhteensä 12 pörssiyhtiössä ei ole yhtäkään naista hallituksessa, vaikka kummankin sukupuolen edustusta edellyttävä hallinnointikoodin suositus on ollut voimassa jo vuodesta 2010.

“Pörssiyhtiöillä on tänä keväänä ensimmäistä kertaa velvollisuus julkaista hallituksen monimuotoisuutta koskevat periaatteet ja kertoa sukupuolijakaumaa koskevat tavoitteensa. Mielenkiinnolla odotamme, minkälaisia ja kuinka kunnianhimoisia tavoitteita yhtiöt asettavat itselleen”, Turunen sanoo.

Lisätietoja:

Antti Turunen, p. 041 5179707, antti.turunen@chamber.fi

Keskuskauppakamarin naisjohtajaselvitys 2016: Naiset nousevat hallituksiin, harvoin liiketoimintajohtoon

Kuvat

Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/
Keskuskauppakamari vaikuttaa valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen, kaavoituksen, koulutuksen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Tuemme työntekoa, yrittäjyyttä ja tuottavuutta. Edistämme vastuullisuutta ja yritysten itsesääntelyä. Tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin, muun muassa yritysten riita-asioiden ratkaisuun, tavarantarkastukseen, kiinteistöarviointiin ja ulkomaankaupan asiakirjoihin. Edistämme naisjohtajuutta kansainvälisesti palkitulla naisjohtajaohjelmallamme. Kehitämme 19 alueellisen kauppakamarin toimintaa Suomessa, ja kansainvälinen FinnCham-verkostomme ulottuu ympäri maailmaa. Lisätietoja: kauppakamari.fi, twitter.com/K3Fin

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

2016 oli johtajien vaihtovuosi22.3.2017 02:00

Pörssiyhtiöiden johtopaikoilla urakäänteet ovat nopeita, ilmenee Keskuskauppakamarin suomalaisten pörssiyhtiöiden johdon vaihtuvuutta kartoittaneesta selvityksestä. Hallitusjäsenyyksien kesto on keskimäärin 4,7 vuotta, toimitusjohtajuuksien alle 5 vuotta ja johtoryhmäjäsenyyksien alle 4 vuotta. Uusista toimitusjohtajista yli 70 prosenttia nimitettiin yrityksen ulkopuolelta. Johtoryhmien jäsenistä lähes kolmannes on nimitetty tehtäväänsä vuonna 2016. Suuri vaihtuvuus voi viitata puutteelliseen johdon seuraajasuunnitteluun.

Kuusi vinkkiä moottoripyöräkaupoille16.3.2017 07:00

Kun lumenrippeet katoavat asfalttien pinnalta, nousee moottoripyöräkuume alan harrastajien keskuudessa. Tämän kevään tyyli suosii erityisesti retroa, ja scrambler- ja café racer -mallit ovat haluttua tavaraa. Lopputalvi ja alkukevät ovat parasta aikaa uuden ajoneuvon ostoa ajatellen, mutta moottoripyöräkaupoilla on pidettävä pää kylmänä. Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin verkostopäällikkö Mikko Summa antaa vinkit, joiden avulla vältät töyssyt ja umpikujat.

Lupabyrokratia seisottaa PK-yritysten investointeja - hallitusohjelman lupaukset täyttämättä7.3.2017 02:00

///TIEDOTTEEN OIKEA JULKAISUPÄIVÄ 13.3.2017/// Viranomaislupiin liittyvä byrokratia on viivästyttänyt investointeja kahdeksalla prosentilla PK-yrityksistä viime ja tämän vuoden aikana, selviää kauppakamarien PK-hallitusbarometrista. Vastaajayrityksiltä on viivästynyt hankkeita vähintään 160 miljoonan euron arvosta hankkeiden arvon vaihdellessa alle 100 000 eurosta yli 5 miljoonaan. Yleisimmin viivästys on liittynyt kaavoitukseen ja rakennuslupiin.

PK-yritykset investoivat ja panostavat vientiin – haasteena hallituksen osaaminen7.3.2017 02:00

Yli 40 prosenttia PK-yrityksistä käynnistää uutta liiketoimintaa, selviää kauppakamarien PK-hallitusbarometristä. Monet suunnittelevat myös yritysostoja ja muita merkittäviä investointeja. Neljännes on käynnistämässä tai laajentamassa vientiä. Haasteeksi voi kuitenkin muodostua yrityksen hallituksen riittävä osaaminen tulevien haasteiden kannalta, varsinkin kun vaihtuvuus hallituksissa on vähäistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.Tutustu uutishuoneeseemme