Keskuskauppakamari

Pörssiyhtiöiden hallituksiin rekrytoidaan yhä useammin nainen

Jaa

Pörssiyhtiöt päättävät kevään aikana uusista hallituskokoonpanoistaan. Keskuskauppakamari odottaa yhä useamman naisen nousevan hallituksiin. “Vuosittain noin 15–20 prosenttia hallitusjäsenistä vaihtuu. Jos edellisvuosien tilastojen mukainen kehitys jatkuu, nimittävät pörssiyhtiöt uusia hallituksen jäseniä enenevässä määrin sopivien naiskandidaattien keskuudesta”, Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen uskoo.

Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto

Kansainvälinen naistenpäivä on Turusen mukaan hyvä syy onnitella suomalaisia naisia, jotka etenevät hyvää vauhtia pörssiyhtiöiden hallituksiin.  Naisten osuus kaikista pörssiyhtiöiden hallitusjäsenistä oli viime vuonna 25 prosenttia ja suurissa yhtiöissä 32 prosenttia. Uusista hallitusnimityksistä pörssiyhtiöissä 35 prosenttia meni naisille. Suurissa pörssiyhtiöissä naisten osuus uusista nimityksistä oli peräti 43 prosenttia.

”Naisten suuri osuus uusista nimityksistä kertoo, että pörssiyhtiöt hakevat aktiivisesti hallituskandidaatteja kummankin sukupuolen edustajista”, iloitsee Antti Turunen.

Turusen mukaan viime vuosien myönteisen kehityksen jatkuminen ei ole enää riippuvainen ainoastaan sopivien naiskandidaattien löytymisestä, vaan myös hallitusten vaihtuvuudesta ja yhtiöiden halusta ylipäätään uudistaa hallituskokoonpanojaan. Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on ollut jatkuvassa nousussa, kuten Keskuskauppakamarin vuodesta 2011 lähtien laatimat vuosittaiset naisjohtajaselvitykset osoittavat.

“Kehitys näkyy myös muualla ylimmässä johdossa. Vuosi on alkanut tilanteessa, jossa jo kuudella suomalaisella pörssiyhtiöllä on nainen toimitusjohtajana ja lisäksi yhdessä yhtiössä nainen on nimitetty väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Koskaan aiemmin ei suomalaisissa pörssiyhtiöissä ole ollut samanaikaisesti yhtä monta naista toimitusjohtajana. Vielä muutama vuosi sitten vain yhdessä pörssiyhtiössä oli toimitusjohtajana nainen”, Turunen sanoo.

Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on kansainvälisesti korkealla tasolla. Kuitenkin samat tilastot, jotka nostavat Suomen kansainvälisessä vertailussa aivan kärkisijoille, muistuttavat, että vielä on paljon tehtävää. Vuonna 2016 naisten osuus pörssiyhtiöiden johtoryhmäpaikoista jäi 20 prosenttiin, liiketoimintajohdossa vain 10 prosenttiin. Yhteensä 12 pörssiyhtiössä ei ole yhtäkään naista hallituksessa, vaikka kummankin sukupuolen edustusta edellyttävä hallinnointikoodin suositus on ollut voimassa jo vuodesta 2010.

“Pörssiyhtiöillä on tänä keväänä ensimmäistä kertaa velvollisuus julkaista hallituksen monimuotoisuutta koskevat periaatteet ja kertoa sukupuolijakaumaa koskevat tavoitteensa. Mielenkiinnolla odotamme, minkälaisia ja kuinka kunnianhimoisia tavoitteita yhtiöt asettavat itselleen”, Turunen sanoo.

Lisätietoja:

Antti Turunen, p. 041 5179707, antti.turunen@chamber.fi

Keskuskauppakamarin naisjohtajaselvitys 2016: Naiset nousevat hallituksiin, harvoin liiketoimintajohtoon

Kuvat

Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Antti Turunen / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Ennätysmäärä naisia pörssiyhtiöiden johdossa23.11.2017 09:15Tiedote

Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa on noussut ennätyslukuihin. Hallitusten jäsenistä naisia on 27 prosenttia, suurissa pörssiyhtiöissä 33 prosenttia. Toimitusjohtajista naisia on jo yhdeksän. Johtoryhmissä naisten osuus on noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna: 20 prosentista 23 prosenttiin. Tiedot selviävät Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajaselvityksestä, joka kattaa kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt.

Keskuskauppakamari: Sisämarkkinat ja Brexit unohtuivat pääministerin linjapuheesta22.11.2017 17:29Tiedote

Hallitus tasapainoilee tyydyttävästi ja yllätyksettömästi EU-asioissa, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori pääministeri Juha Sipilän eduskunnassa antamasta EU-linjapuheesta. Puolustus- ja talousyhteistyö tuntuvat olevan hallitukselle tärkeimmät hankkeet. ”Suomen talouskasvun kannalta elintärkeä vapaakauppa huomioidaan, mutta sisämarkkinoiden tehostaminen ja onnistunut Brexit-ratkaisu ovat unohtuneet hallitukselta”, arvioi Vuori.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme