Keskuskauppakamari

Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa ilman sotea

Jaa

Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa, jos soten valinnanvapautta viivytetään, vaatii Keskuskauppakamari. Uudistuksen on edettävä kokonaisuutena, ja valinnanvapauden suunnitellusta aikataulusta on pidettävä kiinni.

Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto

Keskuskauppakamarin mukaan valinnanvapaus on saatettava voimaan suunnitellusti 1.1.2019. Mikäli näin ei tapahdu, ei maakuntienkaan tule silloin aloittaa toimintaansa.

“Maakuntien Suomen perustaminen ilman sote-uudistusta ja valinnanvapautta olisi järjetöntä. Kyseessä on kokonaisuus, jolla tavoitellaan parempaa hoitoa ja kustannusten kasvun hillitsemistä. Tavoitteita ei saavuteta ilman valinnanvapautta. Pelkällä hallintomallilla ei tehdä mitään”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa arvioi.

Paloittain valmisteltu sote- ja maakuntauudistus on edennyt eduskuntaan maakuntauudistuksen osalta. Sote-uudistuksen osalta valmistelu on vielä kesken. Varsinkin valinnanvapauden vastustajat ovat vaatineet valinnanvapauden viivyttämistä.

Keskuskauppakamarin mukaan varaa viivyttelyyn ei ole. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten jatkuva kasvu ja palvelujen epätasainen saatavuus tekevät sote-uudistuksesta välttämättömän. Soten vuosittaiset kustannukset ovat jo yli 25 miljardia, mutta siitä huolimatta jonot terveyskeskuksiin ovat arkipäivää.

”Aikaa uudistuksen valmisteluun on vielä 1,5 vuotta ennen suunniteltua voimaantuloa vuonna 2019. Valinnanvapauden piiriin on uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa tulossa 10–30 prosenttia maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoituksesta, joten alkuperäinen aikataulu ei merkitse suurta kertarysäystä”, sanoo Linnainmaa.

Valinnanvapauden onnistunut toteutus vaatii, että palveluiden monituottajamalli toimii alusta asti kilpailuneutraalisti. Yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajien välillä on oltava tasapuolinen kilpailuasetelma. Tämän lisäksi asiakkailla on oltava oikeus valita sote-keskuksensa suoran valinnan periaatteen mukaan. Näiden periaatteiden toteutumista ei saa lykätä yli vuoden 2019 .

Linnainmaan mukaan kaikkien suomalaisten etu on, että sote-valmistelu saadaan maaliin alkuperäisessä aikataulussa.

”Uudistuneen järjestelmän ei tarvitse olla alusta asti täydellinen. Korjausliikkeitä voidaan tehdä. Sote-uudistus on iso ja vaativa hanke. Hallituksen ei kuitenkaan pidä antaa periksi haasteiden edessä. Valinnanvapausmallin valmistelua on jatkettava tiiviisti ja pidettävä kiinni suunnitellusta aikataulusta”, vaatii Linnainmaa.

Lisätietoja:

Leena Linnainmaa
Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja
050 356 1183
leena.linnainmaa@chamber.fi

Avainsanat

Kuvat

Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Ennätysmäärä naisia pörssiyhtiöiden johdossa23.11.2017 09:15Tiedote

Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa on noussut ennätyslukuihin. Hallitusten jäsenistä naisia on 27 prosenttia, suurissa pörssiyhtiöissä 33 prosenttia. Toimitusjohtajista naisia on jo yhdeksän. Johtoryhmissä naisten osuus on noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna: 20 prosentista 23 prosenttiin. Tiedot selviävät Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajaselvityksestä, joka kattaa kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt.

Keskuskauppakamari: Sisämarkkinat ja Brexit unohtuivat pääministerin linjapuheesta22.11.2017 17:29Tiedote

Hallitus tasapainoilee tyydyttävästi ja yllätyksettömästi EU-asioissa, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori pääministeri Juha Sipilän eduskunnassa antamasta EU-linjapuheesta. Puolustus- ja talousyhteistyö tuntuvat olevan hallitukselle tärkeimmät hankkeet. ”Suomen talouskasvun kannalta elintärkeä vapaakauppa huomioidaan, mutta sisämarkkinoiden tehostaminen ja onnistunut Brexit-ratkaisu ovat unohtuneet hallitukselta”, arvioi Vuori.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme