Keskuskauppakamari

Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa ilman sotea

15.3.2017 15:09 | Keskuskauppakamari

Jaa

Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa, jos soten valinnanvapautta viivytetään, vaatii Keskuskauppakamari. Uudistuksen on edettävä kokonaisuutena, ja valinnanvapauden suunnitellusta aikataulusta on pidettävä kiinni.

Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto

Keskuskauppakamarin mukaan valinnanvapaus on saatettava voimaan suunnitellusti 1.1.2019. Mikäli näin ei tapahdu, ei maakuntienkaan tule silloin aloittaa toimintaansa.

“Maakuntien Suomen perustaminen ilman sote-uudistusta ja valinnanvapautta olisi järjetöntä. Kyseessä on kokonaisuus, jolla tavoitellaan parempaa hoitoa ja kustannusten kasvun hillitsemistä. Tavoitteita ei saavuteta ilman valinnanvapautta. Pelkällä hallintomallilla ei tehdä mitään”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa arvioi.

Paloittain valmisteltu sote- ja maakuntauudistus on edennyt eduskuntaan maakuntauudistuksen osalta. Sote-uudistuksen osalta valmistelu on vielä kesken. Varsinkin valinnanvapauden vastustajat ovat vaatineet valinnanvapauden viivyttämistä.

Keskuskauppakamarin mukaan varaa viivyttelyyn ei ole. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten jatkuva kasvu ja palvelujen epätasainen saatavuus tekevät sote-uudistuksesta välttämättömän. Soten vuosittaiset kustannukset ovat jo yli 25 miljardia, mutta siitä huolimatta jonot terveyskeskuksiin ovat arkipäivää.

”Aikaa uudistuksen valmisteluun on vielä 1,5 vuotta ennen suunniteltua voimaantuloa vuonna 2019. Valinnanvapauden piiriin on uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa tulossa 10–30 prosenttia maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoituksesta, joten alkuperäinen aikataulu ei merkitse suurta kertarysäystä”, sanoo Linnainmaa.

Valinnanvapauden onnistunut toteutus vaatii, että palveluiden monituottajamalli toimii alusta asti kilpailuneutraalisti. Yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajien välillä on oltava tasapuolinen kilpailuasetelma. Tämän lisäksi asiakkailla on oltava oikeus valita sote-keskuksensa suoran valinnan periaatteen mukaan. Näiden periaatteiden toteutumista ei saa lykätä yli vuoden 2019 .

Linnainmaan mukaan kaikkien suomalaisten etu on, että sote-valmistelu saadaan maaliin alkuperäisessä aikataulussa.

”Uudistuneen järjestelmän ei tarvitse olla alusta asti täydellinen. Korjausliikkeitä voidaan tehdä. Sote-uudistus on iso ja vaativa hanke. Hallituksen ei kuitenkaan pidä antaa periksi haasteiden edessä. Valinnanvapausmallin valmistelua on jatkettava tiiviisti ja pidettävä kiinni suunnitellusta aikataulusta”, vaatii Linnainmaa.

Lisätietoja:

Leena Linnainmaa
Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja
050 356 1183
leena.linnainmaa@chamber.fi

Avainsanat

Kuvat

Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Pasi Murto
Lataa
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Leena Linnainmaa / Kuvaaja: Roni Rekomaa, Lehtikuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/
Keskuskauppakamari vaikuttaa valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen, kaavoituksen, koulutuksen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Tuemme työntekoa, yrittäjyyttä ja tuottavuutta. Edistämme vastuullisuutta ja yritysten itsesääntelyä. Tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin, muun muassa yritysten riita-asioiden ratkaisuun, tavarantarkastukseen, kiinteistöarviointiin ja ulkomaankaupan asiakirjoihin. Edistämme naisjohtajuutta kansainvälisesti palkitulla naisjohtajaohjelmallamme. Kehitämme 19 alueellisen kauppakamarin toimintaa Suomessa, ja kansainvälinen FinnCham-verkostomme ulottuu ympäri maailmaa. Lisätietoja: kauppakamari.fi, twitter.com/K3Fin

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

2016 oli johtajien vaihtovuosi22.3.2017 02:00

Pörssiyhtiöiden johtopaikoilla urakäänteet ovat nopeita, ilmenee Keskuskauppakamarin suomalaisten pörssiyhtiöiden johdon vaihtuvuutta kartoittaneesta selvityksestä. Hallitusjäsenyyksien kesto on keskimäärin 4,7 vuotta, toimitusjohtajuuksien alle 5 vuotta ja johtoryhmäjäsenyyksien alle 4 vuotta. Uusista toimitusjohtajista yli 70 prosenttia nimitettiin yrityksen ulkopuolelta. Johtoryhmien jäsenistä lähes kolmannes on nimitetty tehtäväänsä vuonna 2016. Suuri vaihtuvuus voi viitata puutteelliseen johdon seuraajasuunnitteluun.

Kuusi vinkkiä moottoripyöräkaupoille16.3.2017 07:00

Kun lumenrippeet katoavat asfalttien pinnalta, nousee moottoripyöräkuume alan harrastajien keskuudessa. Tämän kevään tyyli suosii erityisesti retroa, ja scrambler- ja café racer -mallit ovat haluttua tavaraa. Lopputalvi ja alkukevät ovat parasta aikaa uuden ajoneuvon ostoa ajatellen, mutta moottoripyöräkaupoilla on pidettävä pää kylmänä. Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT), Harley-Davidsonin verkostopäällikkö Mikko Summa antaa vinkit, joiden avulla vältät töyssyt ja umpikujat.

Pörssiyhtiöiden hallituksiin rekrytoidaan yhä useammin nainen8.3.2017 02:00

Pörssiyhtiöt päättävät kevään aikana uusista hallituskokoonpanoistaan. Keskuskauppakamari odottaa yhä useamman naisen nousevan hallituksiin. “Vuosittain noin 15–20 prosenttia hallitusjäsenistä vaihtuu. Jos edellisvuosien tilastojen mukainen kehitys jatkuu, nimittävät pörssiyhtiöt uusia hallituksen jäseniä enenevässä määrin sopivien naiskandidaattien keskuudesta”, Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen uskoo.

Lupabyrokratia seisottaa PK-yritysten investointeja - hallitusohjelman lupaukset täyttämättä7.3.2017 02:00

///TIEDOTTEEN OIKEA JULKAISUPÄIVÄ 13.3.2017/// Viranomaislupiin liittyvä byrokratia on viivästyttänyt investointeja kahdeksalla prosentilla PK-yrityksistä viime ja tämän vuoden aikana, selviää kauppakamarien PK-hallitusbarometrista. Vastaajayrityksiltä on viivästynyt hankkeita vähintään 160 miljoonan euron arvosta hankkeiden arvon vaihdellessa alle 100 000 eurosta yli 5 miljoonaan. Yleisimmin viivästys on liittynyt kaavoitukseen ja rakennuslupiin.

PK-yritykset investoivat ja panostavat vientiin – haasteena hallituksen osaaminen7.3.2017 02:00

Yli 40 prosenttia PK-yrityksistä käynnistää uutta liiketoimintaa, selviää kauppakamarien PK-hallitusbarometristä. Monet suunnittelevat myös yritysostoja ja muita merkittäviä investointeja. Neljännes on käynnistämässä tai laajentamassa vientiä. Haasteeksi voi kuitenkin muodostua yrityksen hallituksen riittävä osaaminen tulevien haasteiden kannalta, varsinkin kun vaihtuvuus hallituksissa on vähäistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.Tutustu uutishuoneeseemme