EHYT ry selvitti : Suomalaiset haluavat alkoholipolitiikan pohjaksi terveysnäkökulmat
Kolme neljäsosaa suomalaisista pitää alkoholinkulutuksen ja päihdehaittojen vähentämistä alkoholilainsäädännön uudistamisen painopisteenä. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry julkisti TNS Gallupin tuoreen selvityksen keskiviikkona Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa yhdessä järjestämässään Päihdehaitat muille -seminaarissa.
TNS Gallup selvitti EHYT ry:n toimeksiannosta huhtikuussa suomalaisten näkemyksiä siitä, tulisiko alkoholilainsäädännön uudistustyötä tehdä terveyden edistämisen vai työllisyyden näkökulmasta. Selvityksen* mukaan 74 prosenttia suomalaisista näkee, että alkoholilainsäädännön uudistamisen tulee perustua alkoholinkulutuksen ja päihdehaittojen vähentämiseen. Vain 17 prosenttia korostaisi uudistustyössä alkoholiteollisuuden, kaupan ja ravintoloiden työllisyysnäkökohtia. Julkisuudessakin esitetyt toiveet uusien työpaikkojen luomisesta alkoholilainsäädäntöä väljentämällä eivät siis saa vastakaikua kansalaisilta.
Tulos on samansuuntainen kaikissa väestöryhmissä ja kaikkien puolueiden kannattajakunnissa. Eniten ymmärrystä työllisyysnäkökulmalle on perussuomalaisten äänestäjäkunnassa. Perussuomalaisistakin kaksi kolmesta (64 %) kuitenkin painottaisi alkoholilain uudistuksessa mieluummin päihdehaittojen ehkäisyä.
Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on parhaillaan valmistelussa STM:ssä. Kyselyssä selvitettiin myös kansalaisten näkemyksiä alkoholimainonnan rajoittamiseen. Hallitus päätti sitä koskevasta lakiesityksestä viime viikolla. Suomalaiset tukevat kyselyn perusteella toimia alkoholimainonnan rajoittamisesta. Enemmistö (58 %) rajaisi alkoholimainonnan pelkästään tuotetietoihin. Vain kolmannes on toista mieltä.
-Tuore selvitys antaa jälleen kerran vahvan tuen sille, että alkoholilainsäädännön uudistustyön peruslähtökohtina tulee edelleen olla terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Alkoholipolitiikka ei ole elinkeinopolitiikkaa vaan terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi. -Toivomme kansanedustajien ottavan kansalaisten mielipiteen huomioon lähitulevaisuuden päätöksissään. Kokonaiskulutuksen lasku vaikkapa 10 prosentilla vähentäisi pelkästään alkoholikuolemia sadoilla vuosittain. Vastaavasti kokonaiskulutuksen kasvu näkyy yhtä suoraan päihdehaittojen kasvuna. Alkoholi on monella tavalla työuria lyhentävä taustatekijä.
EHYT ry pitää tärkeänä, että alkoholinlainsäädäntöä tällä hallituskaudella uudistettaessa alkoholin kokonaiskulutuksen vähentäminen nostetaan myös lakiin kirjatuksi tavoitteeksi. Myös hallitusohjelmaan kirjatussa alkoholimainonnan rajoittamisessa olisi tärkeää kieltää mielikuvamainonta kokonaan. Nyt eduskuntaan mennyt esitys alkoholin ulkomainonnan kieltämisestä ja sosiaaliseen ja sähköiseen mediaan tulevista rajoituksista ovat hyviä askeleita oikeaan suuntaan, mutteivät itsessään riittäviä.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja sekä edistää liikenneraittiutta.
Lisätietoja: Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, puh: 0400 508 234
*Mielipiteet alkoholilainsäädännön uudistuksesta ja alkoholimainonnasta, TNS Gallup, 2013, otos 1004, ikähaitari 18-79 vuotta.
LIITE: Graafit, vastausten koko jakauma sekä vastausten jakauma puolueiden ja kaikkien vastanneiden kesken.
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) yhdistää 58 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Selvitys: Riskitason rahapelaamisen tunnistamisella ehkäistään tehokkaasti haittoja16.6.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry teetti selvityksen riskitason rahapelaamiseen ja rahapelihaittojen ehkäisyyn liittyen. Kuka pelaa riskillä? -webinaarissa 16.6. käydään läpi selvityksen tuloksia sekä keskustellaan muun muassa siitä, ketkä pelaavat riskitasolla ja mikä merkitys riskitason tunnistamisella on haittojen ehkäisyn näkökulmasta.
Yhä useampi nuori pitää nikotiinipusseja ja sähkösavukkeita trendikkäänä15.6.2022 14:09:00 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että tupakattomien nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden trendikkyys on nostanut päätään nuorten keskuudessa. Selvityksessä kysyttiin nuorilta, kuinka trendikkäänä he kokevat tupakan, nuuskan, sähkösavukkeet ja nikotiinipussit. Tupakoinnin ja nuuskan käytön suosio on laskenut.
Mediakutsu: Tervetuloa Kuka pelaa riskillä? Mitä tutkimus kertoo ja käytäntö opettaa -webinaariin 16.6.202213.6.2022 09:38:45 EEST | Tiedote
Moni ongelmallisesti rahapelaava on pelannut ensin riskitasolla. Suomessa on lähes 400 000 riskitasolla rahapelaavaa (THL 2020). Rahapelaamisen puheeksiotolla ja riskitason rahapelaamisen tunnistamisella ehkäistään vakavampien rahapelihaittojen syntymistä.
Alaikäiset kokevat nikotiinituotteiden hankkimisen helpoksi1.6.2022 15:04:26 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että alaikäiset kokevat nikotiinituotteiden hankkimisen helpoksi. Nikotiinituotteita hankkineista 15-17-vuotiaista vastaajista 69 prosentin mukaan tupakan ja nuuskan hankkiminen on helppoa tai erittäin helppoa.
Mediakutsu: Tervetuloa Kuka pelaa riskillä? Mitä tutkimus kertoo ja käytäntö opettaa -webinaariin 16.6.202218.5.2022 10:15:00 EEST | Tiedote
Moni ongelmallisesti rahapelaava on pelannut ensin riskitasolla. Suomessa on lähes 400 000 riskitasolla rahapelaavaa (THL 2020). Rahapelaamisen puheeksiotolla ja riskitason rahapelaamisen tunnistamisella ehkäistään vakavampien rahapelihaittojen syntymistä. Mitä tarkoittaa riskitason rahapelaaminen? Mikä merkitys riskitason rahapelaamisen tunnistamisella on rahapelihaittojen ehkäisyssä? Miten riskitaso eroaa ongelmallisesta rahapelaamisesta? Miten riskitason pelaaminen voidaan ottaa huomioon käytännön asiakastyössä? Muun muassa näitä teemoja käsitellään Kuka pelaa riskillä? Mitä tutkimus kertoo ja käytäntö opettaa –webinaarissa torstaina 16.6.2022 klo 9–11.30. Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään verkossa. Webinaari on suunnattu sote-ammattilaisille, järjestöille, tutkijoille sekä kaikille rahapelaamisen teemasta kiinnostuneille. Webinaarissa YTM, väitöskirjatutkija Kalle Lind kertoo tuoreen Riskitason rahapelaaminen -selvityksen tuloksista. Riskitason rahapelaamisesta käytännön työ
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme