Keskuskauppakamari

Välimiesmenettelyn kärkinimiä palkittiin ansiomerkeillä

Jaa

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen välimiesmenettelytapahtuma Helsinki International Arbitration Day 2017 keräsi tänä vuonna lähes 250 välimiesmenettelyyn ja riidanratkaisuun erikoistunutta ja niistä kiinnostunutta juristia noin 20 maasta. Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan puheenjohtaja Mika Savolalle luovutettiin tapahtuman yhteydessä kauppakamarin ansioristi. Keskuskauppakamari palkitsi lisäksi Suomi 100 -erikoisansiomerkillä Carita Wallgren-Lindholmin tunnustuksena hänen panoksestaan suomalaisen välimiesmenettelyn hyväksi.

Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto

Kauppakamarin ansioristi myönnettiin Mika Savolalle suomalaisen elinkeinoelämän puolesta tunnustuksena hänen ansiokkaasta työstään Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan ja sitä kautta suomalaisen elinkeinoelämän hyväksi. Välimiesmenettely on luottamuksellinen ja nopea vaihtoehto tuomioistuinmenettelylle, ja sitä käytetään vakiintuneesti liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisemiseksi. Keskuskauppakamarin välimieslautakunta hallinnoi sääntöjensä mukaisia välimiesmenettelyjä ja nimeää välimiehiä niin kotimaisiin kuin kansainvälisiin välimiesmenettelyihin.

Mika Savola on toiminut Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan puheenjohtajana vuodesta 2013. Keskuskauppakamarin uudet välimiesmenettelysäännöt ja nopeutettua välimiesmenettelyä koskevat säännöt tulivat voimaan 1.6.2013. Uudistusta valmisteltiin työryhmässä, jonka puheenjohtajana Savola toimi. Sääntöuudistus aloitti välimieslautakunnassa uuden aikakauden, jonka aikana lautakunnan toimintaa on aktiivisesti kehitetty ja samalla kohotettu välimieslautakunnan kansainvälistä profiilia.

“Savolan johtaman sääntöuudistuksen päätavoitteet, kuten pyrkimys lisätä välimiesmenettelyn joutuisuutta ja kustannustehokkuutta, on hienosti saavutettu. Välimiesmenettelysääntöjen mukaisten menettelyjen mediaanikesto on ollut viimeisten vuosien aikana noin kahdeksan kuukautta. Tämä on erinomainen saavutus kansainvälisessä vertailussa – erityisesti, kun otetaan huomioon, että samanaikaisesti jutut ovat monimutkaistuneet, kansainvälistyneet ja riitojen rahamääräiset intressit ovat kasvaneet. Myös moniasianosaismenettelyjen määrä on merkittävästi lisääntynyt.”, välimieslautakunnan pääsihteeri Heidi Merikalla-Teir kertoo.

Savola osoittaa kiitoksen välimieslautakunnan hallituksen jäsenille ja sihteeristölle heidän ammattitaitoisesta otteestaan juttujen hallinnoinnissa ja suomalaisen välimiesmenettelyosaamisen kehittämisessä laajemminkin. Hän uskoo, että välimieslautakunnan toimenpitein Suomesta voi tulla lähivuosina yksi kansainvälisen riidanratkaisun merkittävimmistä keskuksista Euroopassa.

"Tässä tarvitaan kuitenkin vetoapua myös lainsäätäjältä, jotta Suomen vanhahtava välimiesmenettelylaki saataisiin nopeasti ajantasaistettua. Selkeintä olisi, että Suomessa omaksuttaisiin sellaisenaan YK:n kansainvälisen kauppaoikeuden toimikunnan (UNCITRAL) laatima, kaupallista välimiesmenettelyä koskeva mallilaki, joka on jo voimaansaatettu lukuisissa muissa valtioissa eri puolilla maailmaa", Savola toteaa.

Erikoisansiomerkki Carita Wallgren-Lindholmille

Keskuskauppakamari on palkinnut Suomi 100 -erikoisansiomerkillä asianajaja Carita Wallgren-Lindholmin, joka on ansiokkaasti lisännyt suomalaisen välimiesmenettelyosaamisen ja välimieslautakunnan tunnettuutta maailmalla.

Carita Wallgren-Lindholmilla on poikkeuksellisen laaja kansainvälinen kokemus välimiestehtävistä Suomessa ja erityisesti maailmalla. Hän on toiminut Keskuskauppakamarin välityslautakunnan (nykyisin välimieslautakunta) hallituksen jäsenenä vuosina 1996–2001 ja ICC Suomen hallituksen jäsenenä vuosina 2008–2014. Hänen kansainvälisiin luottamustoimiinsa sisältyy mm. kansainvälisen kauppakamarin kansainvälisen välitystuomioistuimen (ICC International Court of Arbitration) jäsenyys sekä kansainvälistä välimiesmenettelyä kehittävän valiokunnan (ICC Commission on Arbitration and ADR) varapuheenjohtajuus.

Lisätietoja:

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan pääsihteeri Heidi Merikalla-Teir, p. 040 750 6106, heidi.merikalla-teir@arbitration.fi

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan puheenjohtaja Mika Savola, p. 040 736 0866, mika.savola@hannessnellman.com

Asianajaja Carita Wallgren-Lindholm, p. 040 7698 211, carita@lindholmwallgren.com

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan verkkosivut: http://arbitration.fi

Keskuskauppakamarin ansiomerkkien verkkosivut: http://ansiomerkit.fi

Avainsanat

Kuvat

Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Mika Savola / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Carita Wallgren-Lindholm / Kuva: Pasi Murto
Carita Wallgren-Lindholm / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Carita Wallgren-Lindholm / Kuva: Pasi Murto
Carita Wallgren-Lindholm / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Heidi Merikalla-Teir / Kuva: Pasi Murto
Heidi Merikalla-Teir / Kuva: Pasi Murto
Lataa
Heidi Merikalla-Teir / Kuva: Pasi Murto
Heidi Merikalla-Teir / Kuva: Pasi Murto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme