
Reka Industrial Oyj: Kannattavaa kasvua
20.10.2022 09:00:00 EEST | Reka Industrial Oyj | Osavuosikatsaus (Q1 and Q3)
Reka Industrial Oyj: Kannattavaa kasvua
Reka Industrial Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-syyskuulta 2022
Tammi-syyskuussa 2022
- Konsernin liikevaihto oli 155,5 miljoonaa euroa (118,3 miljoonaa)
- Käyttökate oli 11,8 miljoonaa euroa (9,1 miljoonaa)
- Liiketulos oli 7,5 miljoonaa euroa (4,9 miljoonaa)
- Katsauskauden tulos oli 3,5 miljoonaa euroa (1,1 miljoonaa)
Lähiajan näkymät: Vuonna 2022 käyttökatteen (miljoonaa euroa) odotetaan parantuvan edellyttäen, että COVID-19 pandemian ja geopoliittisen tilanteen aiheuttamat vallitsevat olosuhteet eivät olennaisesti vaikuta yhtiön toimituskykyyn. Käyttökatteeseen tulee myös vaikuttamaan oleellisesti, missä määrin ja kuinka nopeasti pystymme siirtämään jatkuvan kustannusnousun myyntihintoihin sekä metallien hintavaihtelut.
Toimitusjohtaja Jukka Poutanen:
Liikevaihto kasvoi sekä kaapeli- että kumitoimialalla. Kaapelitoimialan liikevaihdon kasvusta noin 40 % selittyy metallien hintojen nousulla. Kumitoimialan syyskuun liikevaihto 3,0 miljoonaa euroa oli Reka Kumin historian suurin.
Energian hinnan nousu ja saatavuus eivät toistaiseksi ole vaikuttaneet yhtiön markkinakysyntään. Tuulivoimarakentamisen uskotaan edelleen kiihtyvän.
Voimakkaasti nousseet hankintahinnat, maailmanlaajuinen materiaalipula ja logistiikkahaasteet ovat vaatineet suurempia varastoja saatavuuden varmistamiseksi ja toimitusvarmuuden takaamiseksi asiakkaille. Kohonneiden hankintakustannusten siirrossa asiakashintoihin on edelleen selkeä viive molemmilla toimialoilla.
Tammi-syyskuussa 2022 metallihintojen vaikutus varaston arvoon sekä metalli- ja valuuttasuojausten nettovaikutus kaapelitoimialan käyttökatteeseen oli noin -0,9 miljoonaa euroa.
Molemmilla toimialoilla on ollut hankinta- ja toimituskykyhaasteita. COVID-19 ja hankintaketjun logistiikka ovat vaatineet paljon ponnisteluja materiaalitoimitusten varmistamiseksi.
Kaapelitoimiala on onnistunut palvelemaan asiakkaitamme luotettavasti jatkuvista hankintahaasteista huolimatta. Kumitoimialan Puolan letkutuotannon toimituskyky oli alkuvuoden heikko. Vaikka toimitusmäärät ovat kasvaneet selvästi, on letkutuotannon toimituskyvyssä ollut vielä ongelmia.
Pääpaino Puolan letkutuotannon korjaavissa toimenpiteissä on letkutuotannon tuotantokapasiteetin nosto sekä tuotantoprosessin tehostaminen. Tehdyt muutokset näkyvät jo toimitusmäärien kasvussa, vaikka henkilöstötilanne on pysynyt haasteellisena. Vuokratyövoiman osuutta on kasvatettu.
Panostukset vaihto-omaisuuteen näkyvät katsauskauden (tammi-syyskuu) liiketoiminnan kassavirrassa, joka oli 2,6 miljoonaa euroa.
Kysyntätilanne on molemmilla toimialoilla hyvä. Kaapelitoimialan pohjoismainen markkina on kasvussa ja sen odotetaan kasvavan myös lähivuosina. Kaapelitoimialan markkinaosuus Suomessa on vahva ja tavoittelemme markkinaosuuden kasvua muissa Pohjoismaissa. Kumitoimialalla on valikoiduissa markkinasegmenteissään vahva asema. Tilausmäärät ovat jatkaneet kasvuaan.
Panostuksia on kaapelitoimialalla laitettu etenkin tuulivoimaan ja energiakulutuksen vähentämiseen liittyviin kohteisiin. Kumitoimialalla työstetään parhaillaan asiakkaiden kanssa prototyyppejä ja esisarjoja tuotteista, joita tarvitaan sähköllä toimiviin hyötyajoneuvoihin. Näihin liittyvät volyymitoimitukset alkavat vuonna 2023.
Green Bond -joukkovelkakirjalainalla rahoitettavia hankkeita on viety eteenpäin ja uusia on työstettävänä. Sijoittajakirje julkaistiin maaliskuussa 2022.
Katsauskauden keskeiset tapahtumat
Neuvottelut kumitoimialan Puolan yksikön lisätilasta saatiin valmiiksi tammikuun alussa. Lisätila valmistui huhtikuun alussa ja ensimmäiset toimitukset uudesta varastosta lähetettiin pääsiäisen jälkeen. Järjestelyn myötä Puolan tuotantoyksikön letkutuotannon kapasiteettia ja tuottavuutta pystytään nostamaan selkeästi. Asiakaskysyntä on edelleen kasvussa ja muutoksen avulla pystytään paremmin vastaamaan kasvaviin volyymitarpeisiin.
Kaapelitoimiala sai tammikuun 2022 lopussa Tanskasta strategisesti merkittävän, uusiutuvaan energiaan liittyvän, kaapelitilauksen sähköautojen latausinfran rakentamiseen. Saadun tilauksen arvo on noin 0,6 miljoonaa euroa ja toimitukset ajoittuvat tämän vuoden ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Lisäksi sopimukseen sisältyy optio tuplata tilausmäärä kuluvana vuonna.
Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022. Vuonna 2021 oli kaapelitoimialan myynnin arvo Venäjälle 0,4 %, Ukrainaan 0,0 % ja Valko-Venäjälle 0,0 % konsernin liikevaihdosta. Vuonna 2022 myynti Venäjälle on loppunut ja siihen liittyvät toiminnot on ajettu alas. Kumitoimialalla ei ole myyntiä kyseisiin maihin. Kumitoimialalla ei ole myöskään hankintoja kyseisistä maista. Kaapelitoimiala on hankkinut osan käyttämästään alumiinista Venäjältä. Venäläisen alumiinin osuus on nyt korvattu muiden alueiden toimittajilla.
Toukokuussa yhdysvaltalainen Clearfield Inc. teki sopimuksen koko Nestor Cables Oy:n osakekannan ostamisesta. Kauppa toteutettiin heinäkuussa. Kaupan kokonaisjärjestelyn myötä Reka Industrial sai rahavaroja 2,4 miljoonaa euroa ja vaikutus kolmannen vuosineljänneksen tulokseen on noin 1,4 miljoonaa euroa.
Reka Industrial Oyj:n tytäryhtiön Reka Kaapeli Oy:n 10.8.2022 käynnisti muutosneuvottelut koskien alustavia suunnitelmia Hyvinkään tuotantolaitoksen toimintojen siirtämisestä pääasiassa Riihimäen kiinteistöön. Neuvottelut käytiin hyvässä yhteistoimintahengessä. Muutoksella haetaan osaamisen ja investointien keskittämisestä saatavia hyötyjä sekä tulevaisuuden laajentumismahdollisuuksia. Muutosneuvotteluihin ei liity henkilöstön irtisanomisia.
Reka Industrial Oyj:n tytäryhtiö Reka Kaapeli Oy sitoutui elokuussa kansainväliseen Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), joka ajaa kunnianhimoisia ilmastotekoja. Aloitteen mukaisesti Reka Kaapeli tulee määrittämään päästövähennystavoitteet, jotka tukevat Pariisin ilmastosopimuksen linjausta rajoittaa maapallon lämpeneminen korkeintaan 1,5 asteeseen. Tavoitteet koskevat niin Reka Kaapelin omaa toimintaa (Scope 1 & 2) kuin koko toimitusketjua (Scope 3). Reka Kaapeli on sitoutunut vaativimpaan Net Zero -tavoitteeseen, joka velvoittaa yritystä asettamaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteet. Reka Kaapeli on maailmanlaajuisesti noin 1 000 ensimmäisen yrityksen joukossa, jotka ovat sitoutuneet tiukimpaan Net Zero -tavoitteeseen. Jo ennen sitoutumistaan SBT -aloitteeseen Reka Kaapeli on tehnyt pitkäjänteistä työtä päästöjen vähentämiseksi. Vuonna 2021 Reka Kaapeli tiedotti pienenentäneensä oman toimintansa CO₂-päästöjä 80 % vuoteen 2019 verrattuna mm. vaihtamalla vihreään prosessisähköön sekä hyödyntämällä aurinkovoimaa Keuruun ja Riihimäen tehtailla.
Reka Industrial Oyj:n tytäryhtiön Reka Kumi Oy:n toimitusjohtaja vaihtui. Uutena toimitusjohtajana aloitti DI Tero Manner (s.1969). Reka Kumin aiempi toimitusjohtaja Martti Aromaa siirtyi 1.10.2022 alkaen yhtiössä erityistehtäviin eläköitymiseensä 30.6.2023 saakka.
|
1–9/2022 |
1–9/2021 |
1–12/2021 |
Liikevaihto, milj. euroa |
155,5 |
118,3 |
158,1 |
Käyttökate, milj. euroa |
11,8 |
9,1 |
11,3 |
Katsauskauden tulos, milj. euroa |
3,5 |
1,1 |
1,0 |
Tulos/osake, euroa |
0,58 |
0,19 |
0,17 |
Liiketoiminnan kassavirta, milj. euroa |
2,6 |
2,9 |
8,6 |
IAS 19 oikaistu omavaraisuusaste, % |
22,4 |
18,3 |
21,4 |
Hallinto-oikeus totesi heinäkuun 2021 päätöksessään, että vuonna 2015 toteutettu tytäryhtiösulautuminen ei ole veroneutraali. Koska tytäryhtiösulautumisen verokäsittely on periaatetasolla merkittävä, Reka Industrial valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen elokuussa 2021. Korkein hallinto-oikeus totesi kesällä 2022, että Reka Industrialin vuonna 2015 toteutettu tytäryhtiösulautuminen on veroneutraali. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti vuonna 2021 tehty takautuva kirjaus 1,1 miljoonaa euroa omaan pääomaan on peruutettu ja edellisten vuosien vertailutiedot on päivitetty vastaavasti. 0,2 miljoonaa euroa on huomioitu tuloslaskelman kautta.
Reka Industrial esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja siten että IAS 19 etuuspohjaisten eläkevastuiden kirjausten vaikutukset eliminoidaan tunnuslukujen tulos- ja tase-eristä toiminnan kehittymisen seuraamiseksi paremmin.
IAS 19 etuuspohjaisen eläkejärjestelyn kirjaukset tuloslaskelmassa esitetään liiketuloksen alapuolella omana eränään ennen osuutta osakkuusyhtiöiden tuloksesta. Näin Reka Industrialin liiketoiminnan kehittymistä voi seurata paremmin.
Liiketoimintakatsaus on tilintarkastamaton.
COVID-19
Pandemia ei ole vähentänyt vuonna 2022 asiakkaiden kysyntämääriä. Ylimääräisiä kustannuksia on pandemiasta kertynyt henkilöstön sairastumisten vuoksi ja henkilöstön oltua herkemmin sairaslomalla mahdollisen tartuntariskin eliminoimiseksi.
Pandemia on näkynyt molempien toimialojen materiaalihankinnassa. Pääosin materiaalit on pystytty hankkimaan ajoissa, mutta raaka-aine, komponentti- ja osin konttipula on tuonut lisätyötä ja haasteita hankinnalle. Kaapelitoimialalla materiaalien hinnoissa on ollut merkittävää nousua. Kumitoimialan materiaalien ja komponenttien hinnoissa on nousua ja nousupaineita. Logistiikkakustannukset ovat edelleen nousseet selkeästi.
Pandemia ei ole toistaiseksi vaikuttanut asiakkaiden maksukäyttäytymiseen.
Liiketoiminta-alueet
Reka Industrialin teollisina toimialoina ovat kaapeliteollisuus ja kumiteollisuus.
Kaapelitoimiala
Kaapelitoimialan liikevaihto oli 132,5 miljoonaa euroa (100,1 miljoonaa euroa). Käyttökate oli 10,6 miljoonaa euroa (8,0 miljoonaa euroa). Myynti kasvoi sekä kotimaassa että viennissä voimakkaasti edellisvuodesta.
Toimialan avainraaka-aineita ovat kupari ja alumiini sekä muovit. Katsauskaudella kuparin ja alumiinin hintavaihtelut ovat olleet merkittäviä. Muovien hinnat ovat nousseet voimakkaasti ja saatavuus on vaikeutunut.
Vuoden alussa kuparin tonnimääräinen hinta oli 8 558 euroa ja alumiinin tonnimääräinen hinta 2 478 euroa. Syyskuun 2022 lopussa kuparin tonnimääräinen hinta oli 7 845 euroa ja alumiinin tonnimääräinen hinta 2 236 euroa.
Kuparin päiväkohtainen hinta on katsauskauden aikana ollut korkeimmillaan maaliskuussa, jolloin se oli 9 855 euroa tonnilta, ja alimmillaan heinäkuussa, jolloin se kävi 7 101 eurossa tonnilta. Alumiinin hinta on ollut korkeimmillaan maaliskuussa, jolloin se oli 3 660 euroa tonnilta, ja alimmillaan syyskuussa, jolloin se kävi 2 174 eurossa tonnilta.
Kumitoimiala
Kumitoimialan liikevaihto oli 23,1 miljoonaa euroa (18,3 miljoonaa euroa). Käyttökate oli 2,1 miljoonaa euroa (1,4 miljoonaa euroa).
Kumitoimialan käyttökatetta rasittavat Puolan tehtaan ylityöt ja henkilöstön suuri vaihtuvuus. Prosesseja ja tekniikoita kehitetään edelleen ja vuokratyövoiman määrää on lisätty.
Rahoitusasema
Taseen loppusumma oli katsauskauden päättyessä 82,5 miljoonaa euroa. 31.12.2021 taseen loppusumma oli 72,2 miljoonaa euroa.
Reka Kaapeli Oy on päivittänyt 3,0 miljoonan euron pankkilainansa rahoitusta. Järjestelyssä lainan takaisinmaksuaika piteni ja korko aleni selkeästi.
Reka Kaapeli Oy on nostanut lainalimiittinsä 5,0 miljoonasta 8.0 miljoonaa euroon. Samassa yhteydessä Reka Kaapeli Oy kasvatti myyntisaataviin liittyviä limiittejä 3,0 miljoonaa euroa.
30.9.2022 konsernin korolliset lainat ilman IFRS 16 vuokrasopimuksia olivat 22,3 miljoonaa euroa (31.12.2021 20,9 miljoonaa euroa). Summasta 12,5 miljoonaa euroa on pitkäaikaista (31.12.2021 14,4 miljoonaa euroa). Lyhytaikaisiin korollisiin lainoihin sisältyy 3,8 miljoonaa euroa 30.9.2022 käytössä olleita tililimiittejä. Käyttämättömiä tililimiittejä syyskuun lopussa oli 5,2 miljoonaa euroa. Korollisiin lainoihin sisältyvä myyntisaamisten rahoitukseen liittyvä regressi oli 1,9 miljoonaa euroa syyskuun 2022 lopussa (31.12.2021 1,2 miljoonaa euroa). Regressi syntyy tilanteessa, jossa myyntisaamisen rahoituksessa on viivettä kuun lopussa sekä asiakaskohtaisen tai kokonaislimiitin täyttymisen vuoksi. Regressi poistuu, kun asiakas on maksanut kyseisen saatavan.
Korkein hallinto-oikeus totesi kesällä 2022, että Reka Industrialin vuonna 2015 toteutettu tytäryhtiösulautuminen on veroneutraali. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti yhtiön aiemmin verottajalle maksama 1,3 miljoonaa euroa on lyhytaikaisissa saamisissa.
Henkilöstö
Henkilöstön keskimääräinen lukumäärä 1.1.–30.9.2022 oli 562 (552). Katsauskauden lopussa 30.9.2022 konsernin palveluksessa oli 565 (579) henkilöä.
Riskit ja liiketoiminnan epävarmuustekijät
Reka Industrialin rahoitusriskejä ovat valuutta-, korko-, hyödyke-, maksuvalmius-, luotto- ja sijoitustoiminnan markkinariskit. Rahoitusriskejä ja niiden suojaustoimenpiteitä on kuvattu tarkemmin tilinpäätöksen liitetiedoissa. Yhtiön tulevaisuuden riskitekijät liittyvät sen toimialayhtiöiden liiketoiminnan kehitykseen.
Reka Industrialin kaapelitoimialan liiketoiminnan merkittävimmät riskit liittyvät markkinatilanteen kehittymiseen, raaka-aineiden ja valuuttojen hintavaihteluihin sekä käyttöpääoman hallintaan eri tilanteissa. Suurten kausivaihtelujen aikana tavarantoimittajien maksuehdot vaikuttavat olennaisesti niiden kykyyn rakentaa riittävät varmuusvarastot kilpailukykyisen toimitusajan varmistamiseksi. Kausivaihteluiden vaikutusta tehtaiden kuormitustilanteeseen pyritään myös tasaamaan toimintamallien kehittämisellä. COVID-19 pandemia on kaapelitoimialalla näkynyt lisäkustannuksina ja toimitusviiveinä. Pandemian vaikutusta tulevaisuuteen on vaikea arvioida.
Reka Industrialin kaapelitoimialan liiketoiminnan avainraaka-aineita ovat metallit (kupari ja alumiini) ja muovit. Reka Industrial käyttää metallien ostoissa osittaista hintasuojausta hyödykejohdannaisten avulla. Metallien osalta on tärkeää sekä metallien dollarimääräisen hinnan että USD/EUR valuuttakurssisuhteen kehitys. Valuuttasuojauksia tehdään lisäksi tärkeimpien myyntivaluuttojen osalta. Sähkön hinnan suojauksissa käytetään hintakiinnityksiä.
Euroalueen taloustilanne ja epävarmuus poliittisessa kentässä saattaa vaikuttaa kumitoimialan asiakkaiden hankintamääriin ja uusien projektien käynnistämisiin. Työntekijöiden saatavuus asettaa haasteita toiminnan kasvattamiselle. Erityisesti Puolan tuotantolaitoksella henkilöstön vaihtuvuus ja sairaspoissaolojen suhteellinen osuus on suurta ja edellyttää aktiivista ja monikanavaista rekrytointia sekä toimenpiteitä poissaolojen hallitsemiseen.
Energian hinnan nousu ja saatavuus saattavat vaikuttaa suorasti ja epäsuorasti markkinaan.
Katsauskauden jälkeiset tapahtumat
Katsauskauden jälkeen ei ole ollut olennaisia tapahtumia
Lähiajan näkymät
Lähiajan näkymät: Vuonna 2022 käyttökatteen (miljoonaa euroa) odotetaan parantuvan edellyttäen, että COVID-19 pandemian ja geopoliittisen tilanteen aiheuttamat vallitsevat olosuhteet eivät olennaisesti vaikuta yhtiön toimituskykyyn. Käyttökatteeseen tulee myös vaikuttamaan oleellisesti, missä määrin ja kuinka nopeasti pystymme siirtämään jatkuvan kustannusnousun myyntihintoihin sekä metallien hintavaihtelut.
Hyvinkäällä 20.10.2022
Reka Industrial Oyj
Hallitus
Lisätietoja:
Jukka Poutanen, toimitusjohtaja, puh. 040 833 9007
Huomautus
Ne tämän katsauksen kannanotot, jotka eivät koske jo toteutuneita tosiasioita, ovat tulevaisuutta koskevia arvioita. Tällaisia arvioita ovat esimerkiksi odotukset, jotka koskevat markkinoiden kehittymistä, kasvua ja kannattavuutta koskevat odotukset sekä lausumat, joissa esiintyy sana ”uskoa”, ”olettaa”, ”tulevat” tai muu vastaava ilmaisu. Koska nämä arviot perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin ja arvioihin, ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka saattavat johtaa siihen, että todelliset tulokset poikkeavat olennaisesti niitä koskevista kannanotoista.
Tällaisia tekijöitä ovat mm. 1) toimintaedellytykset, kuten esim. tuotannon jatkuva onnistuminen ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotantopanosten saatavuus ja kustannukset, uusien tuotteiden kysyntä, edellytysten muuttuminen koskien pääoman saantia hyväksyttävillä ehdoilla; 2) alan olosuhteet, kuten esim. tuotteiden kysynnän voimakkuus, kilpailutilanne, konsernin tuotteiden vallitsevat ja tulevat markkinahinnat ja niitä koskevat hinnoittelupaineet, konsernin asiakkaiden ja kilpailijoiden taloudellinen tilanne, kilpailijoiden mahdolliset uudet kilpailevat tuotteet ja 3) yleinen taloudellinen tilanne, kuten esim. konsernin maantieteellisten päämarkkina-alueiden taloudellinen kasvu tai valuuttakurssien ja korkotason muutokset.
Tietoja julkaisijasta Reka Industrial Oyj
Reka Industrial edistää energiamurrosta ja kulkuneuvojen sähköistymistä. Teollisena perheyhtiönä sitoudumme kehittämään pitkäjänteisesti yhtiöidemme suorituskykyä ja kestävää kehitystä. Markkinat kasvavat ja me niiden mukana. Reka Industrialin B-sarjan osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä.
www.rekaindustrial.fi
Huomautus
Ne tämän katsauksen kannanotot, jotka eivät koske jo toteutuneita tosiasioita, ovat tulevaisuutta koskevia arvioita. Tällaisia arvioita ovat esimerkiksi odotukset, jotka koskevat markkinoiden kehittymistä, kasvua ja kannattavuutta koskevat odotukset sekä lausumat, joissa esiintyy sana ”uskoa”, ”olettaa”, ”tulevat” tai muu vastaava ilmaisu. Koska nämä arviot perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin ja arvioihin, ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä, jotka saattavat johtaa siihen, että todelliset tulokset poikkeavat olennaisesti niitä koskevista kannanotoista.
Tällaisia tekijöitä ovat mm. 1) toimintaedellytykset, kuten esim. tuotannon jatkuva onnistuminen ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotantopanosten saatavuus ja kustannukset, uusien tuotteiden kysyntä, edellytysten muuttuminen koskien pääoman saantia hyväksyttävillä ehdoilla; 2) alan olosuhteet, kuten esim. tuotteiden kysynnän voimakkuus, kilpailutilanne, konsernin tuotteiden vallitsevat ja tulevat markkinahinnat ja niitä koskevat hinnoittelupaineet, konsernin asiakkaiden ja kilpailijoiden taloudellinen tilanne, kilpailijoiden mahdolliset uudet kilpailevat tuotteet ja 3) yleinen taloudellinen tilanne, kuten esim. konsernin maantieteellisten päämarkkina-alueiden taloudellinen kasvu tai valuuttakurssien ja korkotason muutokset.
Suluissa olevat luvut viittaavat vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin, ellei toisin mainita.
Yhteyshenkilöt
Pörssitiedote muilla kielillä
Liitteet
Tilaa pörssitiedotteemme
Pysy ajan tasalla tilaamalla pörssitiedotteemme sähköpostiisi.
Kaikki tiedotteet on koottu uutishuoneeseen.
Uutishuone