Skarta Group Oyj

Skarta hankkii yli sadan hehtaarin vanhat turvesuoalueet ja käynnistää suunnitelmat Suomen suurimman aurinkovoimapuiston rakentamiseksi

30.11.2021 10:15:01 EET | Skarta Group Oyj | Yhtiötiedote

Skarta Group Oyj
YHTIÖTIEDOTE, SISÄPIIRITIETO
30.11.2021 kello 10.15

Skarta hankkii yli sadan hehtaarin vanhat turvesuoalueet ja käynnistää suunnitelmat Suomen suurimman aurinkovoimapuiston rakentamiseksi

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta on käynnistänyt suunnitelmat Suomen suurimman aurinkovoimapuiston rakentamiseksi Utajärven kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle. Hankkeen toteuttamiseksi Skarta Group Oyj:n tytäryhtiö Skarta Energy Oy on hankkinut omistukseensa yli sadan hehtaarin suuruiset, käytöstä poistetut turvesuoalueet. Päätös hankkeen toteuttamisesta arvioidaan voitavan tehdä vuoden 2022 toisella neljänneksellä, jolloin puiston rakentaminen toteutettaisiin päätöstä seuraavan vuoden aikana.

Aurinkovoimapuistohanke on osa Skartan strategista tavoitetta laajentaa toimintaansa tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeiden kehittämistä, rakentamista ja omistamista. Arvioidulta teholtaan noin 100 megawatin aurinkovoimapuisto on toteutuessaan Skartan tähän mennessä merkittävin oma kokonaishanke ja se vaatii arviolta noin 50 miljoonan euron investointia. Valmis aurinkovoimapuisto tuottaa vuosittain noin 100 000 megawattitunnin edestä sähköä, mikä vastaa noin 20 000 ihmisen kulutustarpeita. Tuotettu uusiutuva energia kompensoi myös tehokkaasti turvesuoalueiden metaanipäästöjen ympäristövaikutuksia.

”Tässä hankkeessa kohtaavat edistyksellisellä tavalla uusiutuvan aurinkovoimaenergian tuotanto sekä vanhojen turvesoiden uusi, päästötön hyödyntäminen. Skartan Vierivoima-konsepti Utajärvellä on toiminut hienosti lähtökohtana tälle merkittävälle hankkeelle”, sanoo Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen.

Skarta on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Utajärven kunnan kanssa sekä tuuli- että aurinkovoimahankkeissa osana Vierivoima-konseptiaan. Vierivoima tarjoaa lähellä tuotettua sähköä paikalliseen käyttöön edullisella hinnalla. Utajärven laajentuvasta teollisuusalueesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali toimintaympäristö, joka houkuttelee alueelle myös uusia yrityksiä. Osana aiempia suunnitelmia aurinkovoiman rakentamiseen kaavoitettavaa aluetta voidaan kasvattaa jopa 50 hehtaarilla.

”Suuri aurinkovoimapuisto on merkittävä konkreettinen toimenpide kohti kunnan hiiliviisasta tavoitetta. Olemme Utajärven kunnassa iloisia, kun voimme olla mahdollistamassa uuden ajan ratkaisua, jossa yhdistetään pienenevät päästöt ja kasvavan teollisuuden tarpeet. Olemme tyytyväisiä turvesoiden jatkohyödyntämisestä ja tämä on selvä merkki siitä, että Utajärven hiiliviisausstrategia toimii”, toteaa Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen.  

Yhteyshenkilöt

Kari Tuominen

toimitusjohtaja

Skarta Energy Oy

kari.tuominen@skarta.fi

Tuomas Hirvonen

toimitusjohtaja

Skarta Group Oyj

tuomas.hirvonen@skarta.fi

Tietoja julkaisijasta Skarta Group Oyj

Skarta on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista. Strategiamme pohjautuu vahvaan erikoisrakentamisosaamiseen ja tavoitteenamme on laajentaa toimintaamme tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen arvoketjussa kohti puhtaan energian kokonaishankkeita, joissa näemme erinomaisia kasvumahdollisuuksia. Skartan pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on yli 180 työntekijää eri toimipisteissä Suomessa ja Ruotsissa.

Skarta Group Oyj:n Hyväksyttynä Neuvonantajana toimii Augment Partners AB, info@augment.se, puh. +46 8 604 22 55

Liitteet

Tilaa yhtiötiedotteemme

Pysy ajan tasalla tilaamalla yhtiötiedotteemme sähköpostiisi.

Kaikki tiedotteet on koottu uutishuoneeseen.

Uutishuone