Hyppää vammaisuutta juhlivaan karuselliin Helsingin yliopistossa

Taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen tekee kantaaottavaa vammaistaidetta. Hänen luomansa kullanvärisen teoksen istuimina toimivat pyörätuolit, jotka on yhdistetty kauniiksi karuselliksi. Teokseen voi tulla istumaan ja kuvauttamaan itsensä ja kaverinsa videolle tai valokuvaan.
Karusellin tarkoitus on tuoda vammaisuutta ja apuvälineitä esiin positiivisessa ja helpommin lähestyttävässä muodossa.
— Vammattomat pelkäävät istuinta, jonka käyttö on toisille vapauttavaa. Karusellit kehittyivät turnajaispelien harjoitteluun keksitystä laitteesta, jolla valmistauduttiin äärimmäistä taitoa ja ketteryyttä vaativaan lajiin. "Carosella" tarkoitti pikku sotaa. Meidän ihmisoikeustaistelumme on käynnissä ympäri maailmaa, Wallinheimo-Heimonen sanoo.
Suurin osa maailman vammaisista asuu kehitysmaissa ja globalisoituvassa maailmassa. Vammaisuus ja globaali oikeudenmukaisuus -seminaarissa perjantaina 4.9. tarkastellaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien maailmanlaajuista toteutumisesta vammaisten ihmisten elämässä. Puhujina kuullaan useita vammaistutkijoita ja asiantuntijoita, kuten Tom Shakespeare, Matti Häyry ja Simo Vehmas. Seminaari on avoin kaikille.
Welcome to the Global Tour of Disability Rights! -karuselli on esillä seminaarin ohessa perjantaina 4.9. kello 9—16.30 Metsätalolla (Unioninkatu 40, Helsinki). Vierailijoilla on mahdollisuus kuvauttaa itsestään tai ystävistään valokuva tai videoklippi karusellin kyydissä. Sähköpostiosoitteen jättäjille toimitetaan klipit ja kuvat muistoksi seminaarista viikon kuluessa. Kuvaajan tunnistaa siitä, että hän on pukeutunut kultaan.
Karuselliteos on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella.
Katso video teoksen tekemisestä
Vammaisuus ja globaali oikeudenmukaisuus -seminaarin ohjelma
Lisätietoja:
taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, jenni-juulia@jenni-juulia.com, puh. 050 345 6934
(seminaarista) professori Simo Vehmas, simo.vehmas@helsinki.fi, puh. 050 416 0481
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-Niemitiedottaja
Puh:+358 50 415 0494elina.mattila-niemi@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme