Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

10 miljoonaa euroa toiminta-avustuksia helsinkiläisille kulttuurialan toimijoille

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti 8.12.2022 kokouksessaan vuoden merkittävimmistä avustussummista. Helsinkiläisille taide- ja kulttuurialan yhteisöille myönnettiin toiminta-avustuksia yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Helsinki tukee taidetta ja kulttuuria niin kuin pääkaupungin pitääkin tehdä. Tuemme tällä kertaa pitkälle kolmatta sataa erikokoista ja erilaista taiteen ja kulttuurin toimijaa. Hakemusten iso määrä osoittaa kuinka todella monimuotoista ja laajaa kaupungin kulttuuritarjonta on. Taiteen pariin pääsee matalalla kynnyksellä ja eri puolilla kaupunkia. Olen myös iloinen siitä, että voimme panostaa ikäihmisille suunnattujen kulttuuripalvelujen kehittämiseen erillisen ensi vuoden alusta avattavan hakukierroksen kautta, toteaa kulttuuri- ja kirjastojaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara. 

Taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustuksia myönnettiin 189 toimijalle, joiden monipuolisessa joukossa on sekä suuria organisaatioita että pieniä yhteisöjä. Toiminta-avustuksilla tuetaan helsinkiläisille suuntautuvaa, yleisölle avointa taide- ja kulttuuritoimintaa, joka tuo ihmisiä yhteen taide- ja kulttuurisisältöjen äärelle sekä tarjoaa mahdollisuuksia kohtaamiseen tai vuorovaikutukseen.  

Valtionosuutta saavista toimijoista 23:lle toiminta-avustus myönnettiin monivuotisena vuosille 2023–2026. 13 VOS-toimijan avustusta korotettiin yhteensä noin 75 000 eurolla. Avustusten tasoa tarkasteltaessa painotettiin uusia, vuonna 2022 valtionosuusjärjestelmän piiriin tulleita toimijoita.Kokonaisarvioinnin osana huomioitiin kuntarahoituksen taso suhteessa toimijoiden muuhun tulomenorakenteeseen.  

Myös muiden toiminta-avustusten tasoa tarkistettiin ja yhteensä kahdeksanuutta toimijaa nousi toiminta-avustusten piiriin.  

1,3 miljoonaa iäkkäiden ihmisten hyvinvointia tukeviin kulttuurihankkeisiin 

Avustus iäkkäiden ihmisten kulttuuritoiminnan edistämiseksi saa jatkoa vuonna 2023. Jaettavissa oleva määräraha on peräti 1,3 miljoonaa euroa. Avustussumma koostuu Helsingin kaupungin kuolinpesiltä saamasta valtionperinnöstä. 

Avustukset kohdennetaan helsinkiläisten iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan kulttuuritoimintaan. Tavoitteena on kiinnittää huomiota erityisesti kotona asuvien iäkkäiden ihmisten mahdollisuuteen elää laadukasta ja kokemusrikasta elämää, jossa he ovat aktiivisia toimijoita.Avustusmäärärahan hakuaika on 9.1.–10.2.2023 

HAM Helsingin taidemuseonsäätiö ry 

Osana kulttuurin laitosavustuksia HAM Helsingin taidemuseonsäätiölle myönnettiin toiminta-avustusta 6 879 000 euroa. HAM Helsingin taidemuseosta tulee säätiö tammikuusta alkaen. Säätiöimisen tavoitteena on HAM:in toimintaedellytysten parantaminen. HAM:in toimintaa rahoitetaan kulttuurin laitosavustuksilla.  

Kaikki kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kunnes pöytäkirja ilmestyy. Jaoston pöytäkirjat ovat luettavissa  täällä. Jaoston jäsenet ja varajäsenet löytyvät täältä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veikko Kunnas 
kulttuurin edistämisen päällikkö 
(09) 310 37002 
veikko.kunnas@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme