DNA Oyj/WattinenDNA Oyj/Wattinen

10 pääkaupunkiseudun taloyhtiötä teki merkittävän ilmastoteon tänä talvena – Asiantuntija: Jos kaikki toimisivat samoin, Suomen CO2-päästöt vähenisivät jopa 220 miljoonalla kilolla

Jaa
Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sijaitsevat taloyhtiöt sitoutuivat tänä talvena vähentämään lämmitysenergian käyttöä osana DNA Oyj:n Wattinen-älylämmityspalvelun Energiahaaste 2021 -kilpailua. Asiantuntijan laskelmat osoittavat millainen vaikutus saavutettaisiin, jos jokainen Suomen kaukolämmitetty taloyhtiö toimisi samalla tavalla, kuin kilpailun 10 finalistia.

Energiahaasteeseen osallistui kymmeniä taloyhtiötä pääkaupunkiseudulla. Kilpailun tarkoituksena oli löytää taloyhtiö, jossa kaukolämmön kulutusta onnistutaan vähentämään mittausjakson aikana eniten eli saamaan säästöjä ja vähentämään asumisen ilmastopäästöjä.

Energiahaasteen datasta selviääkin, että kilpailun kymmenen eniten energiankulutustaan joulu-helmikuussa pudottanutta taloyhtiötä kulutti keskimäärin 7,56 % vähemmän lämmitysenergiaa verrattuna samaan ajankohtaan viitenä edellisenä vuotena. Kaikkien kisaan osallistujien kulutuksen säästöjen keskiarvo oli 4,83 %.

Kymmenen parhaan joukossa olleissa taloyhtiöissä lämpöenergiaa vähennettiin useilla eri keinoilla, kuten esimerkiksi modernisoimalla ja kalibroimalla uudelleen lämmitysjärjestelmiä, vaihtamalla termostaatteja ja tasapainottamalla patteriverkostoja sekä tarkastamalla veden virtauksen paine ja kuuman veden lämpötila. Joissain taloyhtiöissä myös asuntojen lämpötilaa laskettiin lähemmäs suositeltuja arvoja. Lisäksi hyödynnettiin älykästä lämmityksen ohjausta.

”Nämä ovat kaikki ehdottomasti toimia, joilla on konkreettinen vaikutus lämpöenergian käyttöön. Halusimme tällä haasteella nimenomaan herätellä huomaamaan, mitä aivan tavallinen taloyhtiö voi tehdä energiankulutuksensa eteen. Näiden lukujen valossa siinä on onnistuttu, eli kilpailuun osallistuneet taloyhtiöt ovat vähentäneet kaukolämmön kulutustaan ja siten myös ilmastopäästöjään, kaiken aikaa huolehtien myös asumismukavuudesta. Toivomme mahdollisimman monen seuraavan esimerkkiä”, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kiittelee.

Taloyhtiöillä merkittävä vaikutus päästöihin

Lietsalmi muistuttaa, että taloyhtiöiden käyttämä energia ei ole pieni asia päästöjen kannalta. Energia-asiantuntija havainnollistaa asiaa laskemalla.

”Vuonna 2019 kaukolämmön hankinnasta yli puolet meni asuintalojen käyttöön. Sääkorjaus laskelmissa huomioiden asuintalojen osuus kaukolämmöstä oli n. 21 580 GWh. Tästä voidaan laskea Energiateollisuuden päästökertoimella asuinrakennusten kaukolämmityksen päästöiksi noin 2,9 miljardia kiloa CO2-päästöjä.”

Jos asuinrakennusten kaukolämmityksen päästöt jaetaan lämmitettyjen asuinrakennusten määrällä, lämmitettyjen asuntojen määrällä ja niissä asuvien henkilöiden määrällä, se tarkoittaa seuraavaa: jokaisen asuinrakennuksen lämmittäminen kaukolämmöllä tuottaa yli 25 000 kg CO2-päästöjä, jokaisen asunnon lämmittäminen lähes 2 000 kg CO2-päästöjä, ja jokaista asukasta kohden päästöjä tulee yli 1 000 kg CO2 vuodessa.

”Tuosta on sitten helppo laskea Energiahaasteen kärkikymmenikön energiasäästön vaikutus. Jos kaikki kaukolämmitetyt asuinrakennukset tekisivät saman, CO2-päästöjä vähenisi yli 220 miljoonaa kg vuodessa. Tämä tarkoittaisi myös jokaisen asukkaan kohdalla, että CO2-päästöjä vähenisi vuosittain suunnilleen keskivertosuomalaisen painon verran, eli melkein 80 kg.

Lietsalmi antaa myös toisen esimerkin.

”Vuoden 2020 lopussa liikennekäytössä olevien henkilöautojen keskimääräinen CO2-päästö oli 153,5 g/km. Viimeisin tilastotieto keskimääräisestä henkilöauton vuosittaisesta ajosuoritteesta on vuodelta 2019 ja se oli 13 794 km/vuosi. Eli henkilöauton keskimääräinen vuosittainen CO2-päästömäärä on 2 117 kg/vuosi. Yksi henkilöauto siis tuottaa keskimäärin saman verran päästöjä kuin yhden kaukolämmitetyn asunnon lämmittäminen vuodessa tuottaa, eli noin 2 000 kg. Edellistä laskukaavaa käyttäen Energiahaasteen top 10 taloyhtiöiden energiansäästömäärillä se tarkoittaisi samaa kuin että polttomoottorihenkilöautoja "otettaisiin pois liikenteestä" noin 105 000 kpl. Tämä vastaisi ajomatkana melkein 1,5 miljardin kilometrin ajomatkaa, mikä vastaa matkaa yli 36 000 kertaa maapallon ympäri. Ja tämä kaikki vain sillä, että lämmittäisimme talojamme fiksummin”, Lietsalmi toteaa.

Energiahaasteen finalistit ovat (aakkosjärjestyksessä):

As Oy Eskolantie 16, Helsinki

As Oy Harmopolku 1, Vantaa

As Oy Koskelan Veljestupa, Helsinki

As Oy Mannerheimintie 43a, Helsinki

As Oy Matinkoivu, Espoo

As Oy Mäkitorpantie 13-15, Helsinki

As Oy Oskelantie 5, Helsinki

As Oy Poutuntie 4 ja 10, Helsinki

As Oy Raitinlinna, Espoo

As Oy Tukkisillantie 20, Helsinki

Palkintoraati valitsee finalistien joukosta kilpailun voittajan, joka julkistetaan huhtikuussa 2021. Raadin muodostavat Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Kaija Niemi, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n puheenjohtaja Aleksi Puisto, Suomen Isännöintiliitto ry: asiakkuusjohtaja Aki Salo ja Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta.

www.energiahaaste.fi

Lisätietoja medialle:

Mikko Lietsalmi, Wattisen liiketoimintajohtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 3804, mikko.lietsalmi@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj/WattinenDNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Wattinen on DNA:n tarjoama palvelu kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan.Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa ja kannustaa ilmastomyönteisiin valintoihin. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi ja www.wattinen.fi, Twitterissä @DNA_fi ja @Wattinen, Facebookissa @DNA.fi ja @Wattinen sekä LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj/Wattinen

Survey: Well over half of Finns are now afraid of rising management charges – around one in four are especially worried20.1.2023 09:00:00 EET | Press release

Due to the current energy crisis, there is pressure to increase the management charges of housing companies, and this is also reflected in the fears of Finns. In a survey commissioned by DNA’s smart heating service Wattinen, as many as 62 per cent of all respondents expressed their concern about the rising charges. Most alarmingly, no less than one in four respondents (26%) were especially worried about a possible increase.

Kyselytutkimus: Reilusti yli puolet suomalaisista pelkää nyt yhtiövastikkeiden nousua – noin joka neljäs erityisen huolissaan20.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu käsillä olevan energiakriisin myötä korotuspaineita ja se heijastuu myös suomalaisten pelkoihin. DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).

Tässä on pääkaupunkiseudun fiksuimmin lämpöenergiaa säästänyt taloyhtiö – Energiahaaste 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen kerrostalo, jossa säästöprosentit yllättivät asukkaatkin23.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Helsinkiläinen As Oy Mannerheimintie 43 a on voittanut DNA Oyj:n Wattisen järjestämän Energiahaaste 2021 -kilpailun, jossa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Vuonna 1937 rakennetussa kerrostalossa säästettiin 8,83 % lämpöenergiaa.

Kuka vähentää eniten lämmitysenergian käyttöä talvella? Pääkaupunkiseudulla alkaa nyt Suomen ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste5.11.2020 09:51:04 EET | Tiedote

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella käynnistyy joulukuussa ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste, jossa taloyhtiöt pääsevät mittelemään kaukolämmön energiankulutuksen merkeissä. DNA Oyj:n Wattinen-lämmityspalvelun järjestämässä Energiahaaste 2021 -kilpailussa etsitään pääkaupunkiseudun eniten lämmitysenergiaa tulevana talvena vähentävää taloyhtiötä. Haaste auttaa taloyhtiöitä seuramaan energiankulutustaan ja keksimään uusia keinoja sen tehostamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme