Helsingin yliopisto

Palvelinsali viilenee hyvin myös ympäristön avulla

Jaa
Tuhansia tietokoneita sisältävät palvelinsalit ovat mahdollistaneet pilvipalvelujen yleistymisen. Palvelimiin liittyvä ongelma on kuitenkin niiden yhteenlaskettu sähkönkulutus. Palvelimien käyttämä sähkö muuttuu tietokonelaskennan sivutuotteena lämmöksi, joka voi vaarantaa palvelujen jatkuvuuden, jos jäähdytys ei ole riittävä. Helsingin yliopistossa 12.12.2013 väittelevä Mikko Pervilä esittelee väitöskirjassaan jälkiasennettavia tekniikoita palvelinsalin jäähdyttämiseen ja tekee laskelmat niiden avulla saatavien säästöjen alarajoille. Osana väitöstutkimustaan Pervilä myös rakensi jäähdytyslämmöllä toimivan kasvihuoneen talon katolle Kumpulan tiedekampuksella.

– Palvelinsalien jättikokoiset lippulaivat ovat itse asiassa energiatehokkaampia kuin pienet tietokoneita sisältävät tilat, tiivistää Mikko Pervilä. – Ja luonnollinen viilennys olisi ympäristöä kaikin tavoin vähemmän kuluttavaa.

Tietokoneiden jäähdytys on perinteisesti toteutettu koneellisena ilmanvaihtona, joka kuluttaa lisää sähköä. Myös muut palvelimien ylläpitoon liittyvät järjestelmät lisäävät sähkönkulutusta. Varsinaisen laskennan lisäksi kulutettu ylimääräinen sähkö vaikuttaa palvelinsalien energiatehokkuuteen. Pilvipalvelut ovat osoittautuneet taloudellisesti niin merkittäviksi, että ylimääräistä sähköä on pidetty siedettävänä haittana palveluiden arvoon verrattuna.

Energiatehokkuuden parantamiseen on kuitenkin viime aikoina kiinnitetty huomiota sekä ympäristön kannalta että myös sähkön hinnan vuoksi. Palvelujen jatkuvuuden kannalta on silti tärkeää, ettei energiatehokkuuden parantaminen aiheuta toiminnassa käyttökatkoja tai käyttäjille ylimääräisiä viipeitä.

Mikko Pervilän väitöskirja Data Center Energy Retrofits esittelee nykyaikaisten palvelinsalien ominaisuuksia sekä yksittäistapausten että globaalien lukumäärien kautta. 

Yksittäistapaukset ovat suurimpien palvelinsalien omistajien lippulaivoja, joilla pyritään vakuuttamaan käyttäjät yritysten sitoutumisesta ekotehokkuuteen. Globaalit lukumäärät luovat katsauksen palvelinsalien eri suuruusluokkien jakaumalle.

Käy ilmi, että valtaosa palvelinsaleista on hyvin pieniä ja huomattavasti kehnompia energiatehokkuudeltaan kuin jättikokoiset lippulaivat. Pervilän havainto on, että isot palvelinkeskukset, kuten Microsoft Dublinissa ja Quincyssä, Google Saint-Ghislainissä ja Haminassa, Yahoo Lockportissa, HP Wynyardissa ja Facebook Prinevillessä muistuttavat toisiaan: ne pyrkivät minimoimaan ylimääräisen energiakulutuksen käyttäen ympäröiviä luonnollisia jäähdytyslähteitä kuten vesistöjä.

Nämä seikat huomioiden väitöskirja esittelee joukon jälkiasennettavia tekniikoita, jotka keskittyvät palvelinsalien jäähdytykseen. Tekniikat esitellään alkaen korvausilman edullisesta tuottamisesta niin sanotun vapaajäähdytyksen avulla päättyen kuuman poistoilman hyötykäyttöön kokeellisessa kasvihuoneessa Helsingin Kumpulassa.

Väitöskirja sisältää laskelmat tekniikoiden avulla saavutettavien säästöjen alarajoille. Esimerkiksi pelkästään vapaajäähdytystä käyttämällä säästettäisiin 9,4 Mt hiilidioksidia vastaava määrä päästöjä perustuen jo vuoden 2005 maailmanlaajuisiin sähkönkulutuslaskelmiin. Sähkönkulutus maailmassa on ollut jatkuvassa kasvussa tähän päivään asti, joten myös saavutettavat säästöt ovat nykyään huomattavasti suuremmat.

------------------------

FM Mikko Pervilä väittelee Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytieteen alalta 12.12.2013 kello 12. Kumpulan tiedekampuksella. Vastaväittäjä on professori Jon Crowcroft ja kustos professori Jussi Kangasharju.

Väitöskirja: http://www.cs.helsinki.fi/u/pervila/phd/

Katso Pekka Tonterin kuvaama YouTube-video Pervilän tietokoneista Exactumin talvisella katolla: Snow is not a problem for servers in Finland, http://www.youtube.com/watch?v=WmmfmYID1Yw

Valokuvat:

Kasvihuone talvisella katolla Helsingin Kumpulassa, valokuvaaja Mikko Pervilä:

https://picasaweb.google.com/114818302608767208085/GreenhouseProject2012?noredirect=1#5704913640530562418

Kasvihuone katolla Helsingin Kumpulassa, valokuvaaja Mikko Pervilä:

https://picasaweb.google.com/114818302608767208085/GreenhouseProject2012?noredirect=1#5810259183254063490

Väitöksestä ja väitöstilaisuudesta myös Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1420054451546073/

Yhteystiedot: Mikko Pervilä, Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos, 050 448 0141, pervila@cs.helsinki.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 050 415 0316

Tiedevelhot ja mediahippa - blogi: http://blogs.helsinki.fi/mmerilai/

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye