Tiedekeskus Heureka

101 oppimateriaalia yläkouluille

Jaa
Miten opettaa yläkoulussa haastavimpia matematiikan, kemian ja fysiikan sisältöjä? Tähän kysymykseen etsittiin vastauksia kansainvälisessä OTA (Online Teaching Advancement) -hankkeessa. Opettajilta eri puolilla Eurooppaa kysyttiin, mihin opetussisältöihin he kaipaisivat apua. Ratkaisuksi luotiin 101 verkossa tarjolla olevaa oppikokonaisuutta, jotka ovat nyt valmiit ja vapaasti käytettävissä niin kouluissa kuin kotonakin.
Laboratorioturvallisuudesta voi kertoa näinkin: etsi kuvasta kymmenen virhettä.
Laboratorioturvallisuudesta voi kertoa näinkin: etsi kuvasta kymmenen virhettä.

Heureka on ollut mukana Erasmus+ -rahoitetussa kansainvälisessä OTA (Online Teaching Advancement) -hankkeessa, jossa on tuotettu oppimateriaalia verkkoon yhdistämällä kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa taiteeseen. Haasteellisten aiheiden oppimista syventämään käytettiin taidetta monipuolisesti. Esimerkiksi matematiikasta tuttu kultaisen leikkauksen käsite löytyy myös musiikista, tanssi antaa hyviä oivalluksia fysiikasta, ja maalausten kautta voi ymmärtää molekyylitason kysymyksiä sekä kemiallisia reaktioita. Kuvataiteen klassikot tulevat oppimateriaaleissa tutuiksi, mutta myös oma luovuus saa sijansa. Esimerkiksi tarinallisuus helpottaa ymmärtämistä, kun aiheena on vaikkapa laboratorioturvallisuus.

Oppikokonaisuuksia laadittiin Suomessa Heurekassa sekä Erasmus+ -rahoitetun EU-hankkeen muissa partnerimaissa, joita olivat Slovenia, Italia ja Kypros. Kaikki materiaalit ovat saatavilla suomen ja englannin kielen lisäksi hankkeessa mukana olleiden maiden kielillä. Oppimateriaaleja voi vapaasti kopioida ja muokata opetustarpeisiin kouluissa ja kerhoissa, mutta myös kotona tehtäväksi. Esimerkiksi Lässähtänyt mukikakku on hauska tehtävä, jonka avulla voi oppia kemiaa. Samoin kemiallisia reaktioita voi tutkia vaikkapa Rahanpesua-tehtävässä, jossa kupariseoksesta tehtyjä sentin kolikoita saadaan kirkkaaksi suolan ja etikan seoksella.

Oppimateriaalit löytyvät suomeksi verkkosivuilta https://elearning.ota-project.eu/fi/activities/

Lisätietoa OTA-hankkeesta:
Hankkeen verkkosivuilta: www.heureka.fi/OTA
tai teematuottaja Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015 375

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teematuottaja Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015 375

Kuvat

Laboratorioturvallisuudesta voi kertoa näinkin: etsi kuvasta kymmenen virhettä.
Laboratorioturvallisuudesta voi kertoa näinkin: etsi kuvasta kymmenen virhettä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedekeskus Heureka
Tiedekeskus Heureka
Tiedepuisto 1
01300 Vantaa

09 8579 288http://www.heureka.fi

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon lähes 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka

I ESERO Finlands tävling når CanSat-burksatelliter en höjd på en kilometer21.3.2023 09:57:03 EET | Tiedote

ESERO Finland och Vetenskapscentret Heureka håller tillsammans i trådarna för en CanSat-tävling. Tävlingen går ut på att de 14–19 år gamla deltagarna för första gången ska skicka upp burksatelliter med hjälp av en bärraket i miniatyr till en höjd på en kilometer. CanSat är en fullt fungerande miniatyrmodell av en satellit som är inrymd i en läskburk och som skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata om olika fenomen i atmosfären. Tävlingen går av stapeln i Vasa 30.3–2.4.2023.

ESERO Finlandin järjestämässä kilpailussa lähetetään CanSat-tölkkisatelliitit kilometrin korkeuteen21.3.2023 09:42:42 EET | Tiedote

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä. Kilpailu järjestetään 30.3.–2.4.2023 Vaasassa.

Heurekan Lasten lääketieteen päivässä 25.3. monipuolista ohjelmaa tulevaisuuden lääkäreille ja tutkijoille13.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote

Tiedekeskus Heurekassa kaikki saavat olla lääkäreitä ja tutkijoita, kun suosittu Lasten lääketieteen päivä järjestetään jälleen lauantaina 25.3. klo 10–18. Luvassa on koko perheelle sopivaa teemasisältöä usealla eri toimintapisteellä. Tapahtumassa syvennytään rokottamiseen erilaisten työpajojen ja myös musiikkiesitysten kautta sekä hypätään neuronien matkaan ja tutustutaan lukunurkkauksessa teeman mukaiseen kirjallisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme