Helsingin yliopisto

Yritysvierailuista lisää motivaatiota luonnontieteiden opiskeluun

Jaa
Heikko motivaatio opiskella fysiikkaa ja kemiaa on ongelma, joka on havaittu useissa kansainvälisissä ja kotimaisissa tutkimuksissa. Lisäksi keskimääräisessä oppilasryhmässä on eri tavoin motivoituneita oppilaita, mikä asettaa opettajalle lisähaasteita. Anni Loukomies tutkii tätä ongelmaa Helsingin yliopistossa 14.12. tarkastettavassa väitöksessään. Osa oppilaista on aiheesta kiinnostuneita ja saattaa turhautua haasteiden puuttuessa, osan taas on vaikea nähdä luonnontieteiden opiskelussa minkäänlaista henkilökohtaista merkitystä. Loukomiehen mukaan yritysvierailut ja tosielämän sovellukset lisäävät oppilaiden motivaatiota.

Anni Loukomies suunnitteli tutkimusryhmänsä kanssa opintokokonaisuuden, johon kuului tiedon etsintää, kokeellisia töitä, yritysvierailu, jonka aikana oppilaat haastattelivat asiantuntijoita oman kiinnostuksensa pohjalta sekä haastattelutiedon muokkaaminen aihetta käsitteleväksi artikkeliksi. Yritysvierailun aikana oppilaat tutustuivat koulussa opetettavien aiheiden tosielämän sovelluksiin sekä fysiikan ja kemian alan ammatteihin. Kokonaisuuteen sisällytettiin tekijöitä, joiden aikaisemman motivaatiotutkimuksen perusteella voi olettaa tukevan motivoitumista. Tällaisia tekijöitä ovat oppilaan autonomiantunteen ja vastuullisen opiskelun, yhteenkuuluvuuden tunteen ja osaamisen tunteen tukeminen sekä kiinnostuksen herättäminen.

Oppilaat saivat siis tehdä opiskeluaan koskevia päätöksiä, he työskentelivät ryhmissä, saivat palautetta työskentelynsä aikana ja tutustuivat fysiikan ja kemian ilmiöiden sovellutuksiin aidossa ympäristössä. Kokonaisuuden viimeinen vaihe, artikkelien kirjoittaminen oppilaiden keräämien aineistojen perusteella prosessikirjoituksen keinoin tehtiin fysiikka-kemia- sekä äidinkieli ja kirjallisuus – oppiaineiden yhteistyönä.

Opintojaksoa kokeiltiin useammassa helsinkiläisessä yläkoulussa ja hiottiin kokeilujen aikana toimivammaksi. Lopuksi jaksoa kokeiltiin myös Kreikassa. Jaksolle osallistuneet oppilaat pitivät kokemusta tärkeänä ja mielenkiintoisena. Heikosti motivoituneista oppilaista oli tärkeää nähdä, mihin koulussa opetettavia asioita oikeasti käytetään. Asiasta valmiiksi kiinnostuneet puolestaan saivat syventää tietämystään keskusteluissa aihepiirin huippuasiantuntijoiden kanssa. – Oppilaat ymmärsivät jakson jälkeen luonnontieteiden käsitteitä paremmin kuin ennen, Loukomies toteaa.  Loukomiehen opintokokonaisuuden toteutus liittyi materiaalit -aihepiiriin, tarkemmin muovien, metallien ja paperin opiskeluun, mutta kokonaisuuden voi siirtää muunkin luonnontieteen aiheen opiskeluun tai jopa yli oppiainerajojen.

Anni Loukomies on opiskellut luokanopettajaksi sekä matematiikan ja fysiikan aineenopettajaksi Helsingin yliopistossa. Vuodesta 1999  hän on työskennellyt luokanopettajana ensin Helsingin kaupungin kouluissa ja nykyisin luokanlehtorina ja opettajankouluttajana Viikin normaalikoulussa.

Kasvatustieteen maisteri Anni Loukomies väittelee käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa  14.12. klo 12 aiheesta  “Enhancing Students’ Motivation towards School Science with an Inquiry - Based Site Visit Teaching Sequence: A Design - Based Research Approach” . Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33). Väitöskirja on sähköisesti luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-7882-8

Väittelijän yhteystiedot: puh. 050 568 7057, s-posti anni.loukomies@helsinki.fi
.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Maria Peltonen
tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye