Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall

Pitävät kengät auttavat pysymään pystyssä liukkailla

Jaa
Valtaosa jalankulkijoista ottaa liukkaat kelit huomioon kenkävalinnoissaan, ainakin joskus. Kenkien ohella jalankulkijan oma varovaisuus ja hyvä tasapaino mielletään tärkeimmiksi tekijöiksi liukastumisten ehkäisyssä. Näin kevättalvella nollan molemmin puolin sahaava lämpötila sulattaa ja jäädyttää kulkuväyliä petollisen liukkaiksi, joten ennakointi on tarpeen.

Liukastumistapaturmia torjutaan parhaiten ennakoivilla toimenpiteillä. Omaan pystyssä pysymiseen voi vaikuttaa kenkien valinnalla, liukuesteiden käytöllä ja tasapainon harjoittamisella. Myös kulkuväylien kunnossapito vaikuttaa merkittävästi.

Lähes kaikki liukastumiskyselyyn vastanneista mieltää jalankulkijan oman varovaisuuden ensisijaisen tärkeäksi liukkailla. Tasapainokyvyn ylläpitoa sekä jalkineiden valintaa pidettiin hienoisesti tärkeämpänä kuin esimerkiksi väylien kunnossapitoa, mutta senkin 90 prosenttia vastaajista mielsi erittäin tai melko tärkeäksi liukastumisten torjunnassa.

Liukuesteiden käyttö vähäistä

Aina tai usein kenkänsä kelin mukaan valitsee yli puolet kyselyyn vastanneista. Vain noin joka seitsemäs (15 %) ilmoitti ettei liukkaat kelit vaikuta heidän jalkinevalintoihinsa. Vanhukset ottavat liukkaat kelit huomioon kenkävalinnoissaan nuoria useammin. Naisilla liukkaus vaikutti kenkävalintaan useammin kuin miehillä. Niistä vastaajista, jotka huomioivat liukkaat kelit kenkien valinnassa, seitsemän kymmenestä kertoi oman tai läheisen liukastumisen vaikuttaneen päätökseen.

Liukuesteiden käyttö on hieman yleistynyt vuodesta 2008, jolloin kysely toteutettiin edellisen kerran. Vajaa kolmasosa vastanneista käyttää liukuesteitä edes joskus.

Pitävissä talvijalkineissa on matalat, leveät kannat ja niiden pohja on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista. Kenkien tulisi olla voimakkaasti kuvioitu niin, että urasyvyys on vähintään viisi millimetriä.

Kevättalven aamut liukkaita

Jalankulkijan liukastumisriskin kannalta vaarallisin keli on, kun jäisen pinnan päälle sataa kuivaa pakkaslunta tai kun jään pinnalle muodostuu vesikalvo jään sulaessa. Näin keväällä etenkin aamuisin nollan molemmin puolin sahaava lämpötila voi aiheuttaa kulkuväylille kerääntyneen jään sulamista ja uudelleenjäätymistä. Jottei liukkaus pääse yllättämään, voi vaihtuvia kelejä ennakoida esimerkiksi säätietoja seuraamalla.

Muun muassa Ilmatieteen laitos tarjoaa jalankulkijoille kelitiedotuksen, jossa myös varoitetaan liukkaista säistä. Liukastumiskyselyssä ilmeni, että jalankulkusääpalvelulle on kysyntää, sillä puolet Ilmatieteen laitoksen jalankulkusääpalvelun tietävistä käyttää palvelua aktiivisesti. Tietämällä liukkaasta ennakkoon, voi matkantekoon varata enemmän aikaa.

Tasapainon harjoittaminen auttaa myös pystyssä pysymiseen. Hyvän keskivartalon lihaskunnon lisäksi tasapainoa kohentavat liikuntalajeista esimerkiksi tanssi tai taiji.

Tietoa sekä liukastumisista että liukkaan kelin vaikutuksista jalankulkijan käyttäytymiseen kerättiin haastattelemalla joulukuussa 2013 yhteensä 1677 suomalaista 15 vuotta täyttänyttä henkilöä. Internetpaneelilla suoritetut haastattelut toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Autoilijoita vastanneista oli 81 prosenttia.

Lähes jokainen suomalainen on ainakin joskus kaatunut liukastumalla ulkona. Joka kolmas kyselyyn vastanneista oli kaatunut viimeksi kuluneen vuoden aikana. Liukastuneita oli yhtä paljon kuin vuonna 2008, jolloin kysely toteutettiin edellisen kerran.

Lisätietoja:

www.kotitapaturma.fi

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijat: Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutus, Suomen Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Ilmatieteen laitos, Liikenneturva ja Taitavat suutarit.

eritysasiantuntija Kaarina Tamminiemi, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Kotitapaturmien ehkäisykampanjan puheenjohtaja
puh. 040 577 4614

Jalankulkijoiden liukastumiset -kysely 2013

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall
Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall



020 701 2178http://www.kotitapaturma.fi
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa loukkaantuu vuosittain noin 600 000 suomalaista. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan taustalla on viranomaisia ja järjestöjä, jotka haluavat vaikuttaa siihen, että suomalaiset eivät olisi tapaturmatilastoissa Euroopan kärkikastia. Kampanja on edistänyt suomalaisen vapaa-ajan turvallisuutta toistakymmentä vuotta ja tuottanut materiaaleja sekä suurelle yleisölle että tapaturma-alan ammattilaisille. Kotitapaturmien ehkäisykampanja kannustaa kentällä työskenteleviä turvallisuuden edistäjiä yhteistyöhön. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijoita ovat: Ehkäisevä päihdetyö, Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall

Mummomaine sitkeässä - liukastumiset eivät ole kuitenkaan vanhojen kansantauti27.2.2015 09:00:00 EET | Tiedote

Kevättalvi on otollista aikaa tapaturmille, joita aiheutuu liukastumisten ja kaatumisten seurauksena. Ajatuksissa istuu sitkeästi myytti siitä, että erityisesti vanhukset satuttavat itsensä liukastumisten seurauksena, koska tasapainoaisti on heikentynyt ja luut ovat hauraat. Liukastumiset eivät kuitenkaan ole vain vanhojen kansantauti. Eniten liukastumisvammoja sattuu työikäisille ja nimenomaan talviaikaan. Omalla toiminnalla tapaturmat on ehkäistävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye