Vuoden Nuori Virologi tutkii zoonoosiviruksia
Virustautien Tutkimussäätiö tukee ja edistää virusten aiheuttamien tautien tutkimusta Suomessa. Vuoden Nuori Virologi -palkinto myönnetään poikkeuksellisen ansiokkaasta virologian alan tutkimuksesta.
Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkijatohtorina työskentelevä Hepojoki tutkii zoonoottisia eli eläimistä ihmisiin tarttuvia viruksia. Vuonna 2011 ilmestyneessä väitöskirjassaan Hepojoki teki tärkeitä havaintoja hantavirusten rakennemolekyylien vuorovaikutuksista.
Väitöskirjatyönsä jälkeen Hepojoki on jatkanut työskentelyä hantavirusten parissa ja auttanut kehittämään uudenlaisia tehokkaita pikatestejä muun muassa myyräkuumeen diagnostiikkaan.
Hepojoki oli keskeisessä roolissa myös Helsingin yliopiston mukaan nimetyn uuden arenaviruksen löytymisessä vuonna 2013 (University of Helsinki -virus, UVH). Arenavirukset ovat pääosin jyrsijöissä tavattavia zoonoottisia viruksia, jotka ihmiseen siirtyessään voivat aiheuttaa erittäin vakavaa verenvuotokuumetta (esim. Lassa-kuume) tai virusperäisen aivokalvontulehduksen.
UHV kuuluu uuteen, toistaiseksi vain käärmeissä havaittuihin arenavirustyyppiin, jotka aiheuttavat kuristajakäärmeillä vakavan, useimmiten kuolemaan johtavan taudin. Toistaiseksi ei tiedetä voivatko käärmeissä havaitut arenavirukset tarttua ihmisiin tai että esiintyykö niitä Suomen luonnonvaraisissa käärmeissä.
– Tutkimustyöni tavoite on oppia ymmärtämään niitä mekanismeja, jotka mahdollistavat eläimessä lisääntyvän viruksen siirtymisen ihmiseen, ja samalla selvittää, miten eläimelle vaaraton virus voi aiheuttaa ihmiselle vakavan sairauden, Hepojoki sanoo.
– Lähitavoitteena on kehittää uusia diagnostisia menetelmiä muun muassa käärmeiden arenavirusinfektioiden osoittamiseksi.
Vuoden Nuori Virologi 2014 palkinto jaetaan vuotuisten kansallisten Virologipäivien yhteydessä.
Yhteystiedot:
Tutkijatohtori Jussi Hepojoki
Puh. 050 448 2866
Sähköposti: jussi.hepojoki@helsinki.fi
Lisätietoa Virustautien tutkimussäätiöstä: www.virustauti.fi
***************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme