Helsingin yliopisto

Syöpätutkimus on myös matematiikkaa

Jaa
Nykyaikaisessa syöpätutkimuksessa käytössä olevat genominlaajuiset mittausmenetelmät tuottavat valtavan määrän geenitietoa, ”datamassaa”, jonka muuntaminen lääketieteellisesti hyödynnettävään muotoon edellyttää monimutkaista laskennallista analysointia. Helsingin yliopistossa 25.4. tarkastettavassa väitöstyössään FM Kristian Ovaska kehitti kolme laskennallista menetelmää, joita voidaan hyödyntää syöpätutkimuksessa.

Syövät ovat heterogeeninen joukko sairauksia, jotka aiheuttavat vuosittain 7,6 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti. Solutasolla syövälle on ominaista lisääntynyt solukasvu sekä leviäminen ympäröivään kudokseen. Nämä solutason ilmiöt johtuvat ympäristö- ja perinnöllisistä tekijöistä, jotka lisäävät genomin mutaatioalttiutta ja häiritsevät solun biokemiallisia prosesseja. Syövän hoidolle sekä diagnoosille on tärkeää tunnistaa geneettiset muutokset syöpäsoluissa sekä niiden vaikutukset fenotyyppiin.

Syövän solumuutoksia voi tutkia genominlaajuisilla mittaustekniikoilla. Nämä uuden sukupolven tekniikat tuottavat mittaustietoa, jolla on kaksi ominaispiirrettä: sitä on määrällisesti paljon ja se on rakenteeltaan monimutkaista. Tällainen mittaustieto on kyettävä analysoimaan täsmällisesti ja laskennallisesti skaalautuvasti, jotta tutkimuksesta saadaan lääketieteellistä lisäarvoa.

FM Kristian Ovaska kehitti väitöstyössään kolme laskennallista menetelmää genominlaajuisten aineistojen analyysiin ja hyödynsi näitä menetelmiä kokeellisesti kolmen syövän tutkimuksessa. Hänen kehittämistään menetelmistä ensimmäinen on ohjelmistokehys Anduril, joka tarjoaa laajennettavan, työnkulkuihin perustuvan alustan suurten ja monimutkaisten aineistojen analysointiin. Toinen menetelmä on SPINLONG-algoritmi, jolla analysoidaan proteiinien sitoutumista DNA:han genominlaajuisesti. Kolmas menetelmä, GROK, on ohjelmisto laajojen DNA-sekvensointiaineistojen tehokkaaseen esikäsittelyyn.

Väitöstyönsä kokeellisessa osuudessa Ovaska tutki geenien ilmentymistä ja säätelyä glioblastooma-aivokasvaimessa sekä rinta- ja eturauhassyövässä. Tulokset osoittivat, että kehitetyt laskennalliset menetelmät soveltuivat kokeelliseen tutkimukseen, ja tutkimus tuotti uutta tietoa syöpien genomitason muutoksista. Soluviljelmiä ja potilasnäytteitä hyödyntämällä tutkimuksessa osoitettiin molekyylitason muutosten yhteys kliiniseen sairauteen.

– Kokeista saatuja tuloksia voi tarkastella sekä holistisella että spesifisellä tasolla. Holistisella tasolla tarkastellaan listoja muuntuneista geeneistä ja kromosomialueista, jolloin saadaan kokonaiskuva genominlaajuisista muutoksista syövissä. Spesifisellä tasolla keskitytään sairauden kannalta tärkeimmiksi osoitettuihin geeneihin, mikä tarjoaa luontevan lähtökohdan tuloksien tulkintaan, Ovaska sanoo.

FM Kristian Ovaska väittelee 25.4.2014 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Computational methods for analyzing complex high-throughput data from cancers". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum Helsinki 1, Luentosali 2, Haartmaninkatu 8. Vastaväittäjänä on professori Robert Clarke, Georgetown University, ja kustoksena on professori Sampsa Hautaniemi. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa yliopiston E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/43217

Väittelijän yhteystiedot:

Puh. 09 191 25407
Sähköposti: kristian.ovaska@helsinki.fi

********************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye