Molempien vanhempien avun hakeminen lisääntynyt
Eniten apua haetaan vauvaperheen jaksamiseen ja arjen sujumattomuuteen liittyviin ongelmiin. Yllättävät asiat, kuten esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus tai parisuhdekriisi, voivat kuitenkin suistaa minkä tahansa perheen tilanteeseen, jossa se tarvitsee erityistä apua selvitäkseen. Yhä useammin apua haetaan entistä varhaisemmassa vaiheessa. Myös auttamismuotoja on kehitetty niin että ne auttavat ennalta ehkäisemään kriisejä ja soveltuvat koko perheelle. Esimerkiksi päiväryhmät kokoontuvat 2–3 kertaa viikossa vähintään puoli vuotta ja niihin osallistuu 150 aikuista ja 100 vauvaa vuosittain. Ryhmien tavoitteena on vahvistaa vanhemmuutta ja perheen arkea sekä tukea vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta.
Joka kolmas tarvitsee ympärivuorokautista tukea
Joka kolmas apua hakeva aikuinen ei tule autetuksi avopalvelulla vaan tarvitsee pitkäkestoista, ympärivuorokautista tukea sekä sen jälkeen saumattomasti jatkuvaa avohoidon tukea, jota järjestöt voivat tarjota. Osalla ensikodissa olevista vanhemmista on kokemuksia tai asioita, jotka haastavat onnistumista vanhempana. Näitä ovat esimerkiksi omat kiintymyssuhde- ja muut traumat, nuori ikä, yksinäisyys, neuropsykiatriset diagnoosit, taloudelliset huolet, itse koettu väkivalta, päihteidenkäyttö ja yleinen turvattomuus. Perheiden mahdollisuus hyvään arkeen ja toimivaan vuorovaikutukseen pienenee erilaisten uhkien kasvaessa, kasaantuessa ja lisääntyessä.
– Sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus on valmisteilla ja siinä tullaan myös siirtämään lastensuojelutyön painopistettä korjaavasta työstä ehkäisevään sekä vahvistamaan lasten ja perheiden palveluja, Haatainen sanoo.
Myös isät mukana kuntoutuksessa
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten tuottamista, vauvaperheille suunnatuista palveluista haki viime vuonna apua yli 2000 henkilöä, joista äitejä oli 776, isiä 315 ja lapsia 978. Esimerkiksi ympärivuorokautista ensikotikuntoutusta tarjoavissa ensikodeissa oli viime vuonna 87 isää, kun vuonna 2004 heitä oli 33. Koko perheen avun hakeminen on merkittävä muutos, sillä perhettä voidaan auttaa kokonaisvaltaisemmin ja myös tulokset ovat parempia. Isä on esimerkiksi erittäin tärkeässä roolissa perheissä, joissa äiti masentuu. Masentuneena ei aina kyetä sellaiseen emotionaaliseen läsnäoloon, joka vauvan kehityksen kannalta on välttämätöntä. Erityisesti ensimmäinen ikävuosi on elintärkeä. Läsnäolon vauvalle voi antaa se vanhempi, joka siihen kykenee.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ylläpitävät 16 ensikotia, joista kuusi on erikoistunut päihteitä käyttävien äitien kuntoutukseen. Ensikodit tekevät ennaltaehkäisevää, korjaavaa ja ympärivuorokautista lastensuojelutyötä. Lisäksi yhdistyksillä on monipuolinen valikoima matalankynnyksen auttamismuotoja. Liitto on valtakunnallinen kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 29 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea tarjoaa perheiden tarvitsemaa ammatillista apua ja vapaaehtoisten tukea.
Tuula Haatainen jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana
Tuula Haatainen valittiin jatkamaan Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana. Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Kirsi Salonen Espoosta. Erovuorossa olevista valittiin uudelleen Riitta Mäkinen Jyväskylästä ja Tuula Väätäinen Kuopiosta sekä varajäseneksi Heli Kivelä Helsingistä. Hallituksessa jatkavat Olli Humalamäki Mikkelistä, Marjatta Kiviranta Vaasasta, Markku Lehtinen Turusta, Raija Määttä Outokummusta, Marja Salo-Laaka Oulusta, Helena Tiuraniemi Rovaniemeltä, ja varajäseninä Kaija Matikainen ja Marja-Leena Meriläinen Helsingistä. Valinnat tehtiin liittokokouksessa Sipoossa 27.4.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tiedotuspäällikkö Mikko Savelainen, puh. 040 5877 278 tai mikko.savelainen@ensijaturvakotienliitto.fi
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme