Teologia.fi:n uusimman numeron aiheena kirjahistorian monet kasvot
− Tutkimusala on kurottautunut kirjastojen kätköistä kohti modernia maailmaa unohtamatta kuitenkaan juuriaan, teemanumeron päätoimittaja, kirjahistorian professori Tuija Laine, toteaa.
Sen lisäksi, että alan piirissä on jo pitkään tutkittu myös uskonnollista kirjallisuutta − kirjallisuuden julkaisemista, kääntämistä, omistamista, sensurointia ja lukemista, ovat tämän hetken mielenkiinnon kohteiksi nousseet esimerkiksi sähköinen julkaiseminen, digitointi ja digitoidut aineistot.
Lisäksi merkittäviä tutkimuskohteita kirjahistoriassa ovat nykyisin lukemisen tutkimus ja tavallisten kansanihmisten eli rahvaan kirjallistuminen.
Teemanumerossa edellä mainittuja aiheita sivutaan tarkastelemalla muun muassa Kalajoen käräjistä 1800-luvulla kirjoitettua pilkkarunoa, tenttikirjojen kansiin ja marginaaleihin kirjoitettuja reunamerkintöjä, supersankarisarjakuvia sekä elektroniseen kirjaan ja perinteiseen painettuun kirjaan yhdistettäviä lukemisen aistikokemuksia.
Kirjahistorian monet kasvot -teemanumero luettavissa nyt teologia.fi:ssä:
- Minna Ahokas: Digitaalinen vallankumous uudistaa kirjahistorian tutkimusta
- Esko M. Laine: Innovaatiosta kirjallistumiseen – näkökulmia lukemisen historialliseen tutkimukseen
- Olli Viitaniemi: Runo Kalajoen käräjistä eli kuinka oikeuslaitosta pilkataan − körttiläisten kirjallistuminen 1800-luvulla
- Kirsti Salmi-Niklander: Kirjahistoria ja folkloristiikka – satusotaa ja uusia avauksia
- Miina Hakonen: Lukijoita etsimässä − löytöretkiä erään tenttikirjan marginaaleihin
- Ella Luoma & Johan Talja: Sarjakuvien sankarit historian tulkkeina
- Mirka Rämänen: Palkitsevaa kirjahistorian tutkimusta − matka HENRIK:in maailmaan
- Anna Kajander: Kirja esineenä
- Pirkko Leino-Kaukiainen: Kun kansa tarttui kynään
Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi sekä Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan teologian osasto. Vuosittain sivustolla julkaistaan suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita esittelevää materiaalia kolmen eri teeman kautta.
Lisätietoja:
Tuija Laine, Kirjahistorian professori, Helsingin yliopisto, Teologinen tiedekunta
puh. 02941 22057, s-posti: tuija.laine@helsinki.fi
Pekka Rautio, tiedottaja, Helsingin yliopisto, Teologinen tiedekunta
puh. 050 415 5531, s-posti: pekka.rautio@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme