Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Elävien eläinten kauppa riski maatilalle

Jaa
Elävien eläinten kauppa - tilojen välillä tai rajan yli - on merkittävin riskitekijä saada tarttuva eläintauti tilalle. Riski altistua uusille tarttuville taudeille on selkeästi lisääntymässä. Etenkin sikatilojen on nyt syytä tarkistaa tautisuojauksen taso ja käytänteet pikimmiten. Sikasektorilla tautien leviäminen aiheuttaisi tiloille ja lihateollisuudet suuret taloudelliset tappiot saneeraamisen, eläinten hävittämisen ja kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi, muistuttaa MTK.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sioille tappava virustauti, joka on levinnyt Venäjältä EU-alueelle vastustustoimista huolimatta. Taudin pelätään leviävän Suomeenkin esimerkiksi matkailijoiden mukanaan tuomien sianlihatuotteiden mukana tai eläinkuljetusautojen ja villisikojen välityksellä.

– Tautiin ei ole hoitoa eikä rokotetta. Sen leviäminen maahamme aiheuttaisi valtavat tappiot Suomen sianlihantuotannolle, arvioi MTK.

Toinen pelättävä, tarttuva sikatauti on PED, porsaiden endeeminen ripuli, joka on alkuvuodesta aiheuttanut Pohjois-Amerikassa suuria menetyksiä sikatiloille. Tautia ei ole koskaan todettu Suomessa. PED on viruksen aiheuttama ja Pohjois-Amerikassa todettu virustyyppi aiheuttaa erityisen vakavan tautimuodon. Hoitoa siihen ei ole. PED-virus aiheuttaa akuuttina vetisen ripulin kaikille sikalan sioille ja porsaskuolleisuus on hyvin korkea. On esitetty perusteltuja epäilyjä, että virus voi levitä porsaille annettavien Kiinassa valmistettujen ternimaitokorvikkeiden ja gammaglobuliinivalmisteiden välityksellä.

MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala kehottaa kaikkia sikojen kasvattajia varmistamaan ja tarkistamaan tilansa tautisuojauksen tason.

– Kaikki suora tai epäsuora kosketus luonnonvaraisten villisikojen ja kotieläiminä pidettävien sikaeläinten välillä esimerkiksi laidunten tai rehun välityksellä pitäisi estää, kehottaa Suojala.

Evira on suosittanut, että itärajan läheisyydessä kaikki kasvatettavat siat pidettäisiin toistaiseksi sisätiloissa ja villisikatarhat suojattaisiin kaksinkertaisella aitauksella afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi.

Suojala korostaa, että osa tilojen vastuullista kotieläintuotantoa on huolehtia siitä, että maahamme ei tule uusia tarttuvia eläintauteja.

– Jokainen kotieläintuottaja on vastuussa oman tilansa tautisuojauksesta ja hänen pitää tiedostaa riskit.

– Tuottaja ei saa toimia vastuuttomasti esimerkiksi ostamalla netin kautta tuotteita, joita ei ole hyväksytty Suomen ja EU:n markkinoille. Eläimistä vastaavan hoitajan pitää tarkkailla eläinten terveydentilaa ja havaitessaan muutoksia ilmoittaa tautiepäilystään viipymättä kunnaneläinlääkärille. Mitä nopeammin ala reagoi tautitilanteessa, sen vähäisemmiksi vahingot jäävät, neuvoo Suojala.

Tautisuojausohjeet: http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/lomakkeet_ja_ohjeet/elaimet/tautisuojausohje_siat_fi.pdf

Lisätietoja: asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala, p.040 779 2945, leena.suojala (at) mtk.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Luontoarvomarkkinat: yhteinen tahtotila on – nyt tarvitaan tekoja15.5.2025 15:04:32 EEST | Tiedote

MTK ja Sitra kokosivat yhteen alan keskeiset asiantuntijat, toimijat ja päättäjät keskustelemaan vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden käynnistämisestä Suomessa. Helsingissä viime viikolla järjestetty Luontoarvofoorumi osoitti, että kiinnostus ja yhteinen tahto luontoarvomarkkinoiden rakentamiselle ovat olemassa – nyt tarvitaan käytännön kokeiluja, selkeitä pelisääntöjä ja alkuvaiheen rahoitusta.

Byrokratian purku on tärkeää, mutta maatalouspolitiikka tarvitsee myös rahoituksen14.5.2025 16:04:29 EEST | Tiedote

MTK pitää tärkeänä EU-komission halua purkaa maatalouselinkeinon hallinnollista taakkaa. Maatalouskomissaari Hansenin keskiviikkona esittelemät toimet pitävät sisällään muun muassa kevennyksiä ja joustoja viljelyn ympäristövaatimuksiin ja tilavalvontoihin. Jäsenmaiden valta päättää politiikan täytäntöönpanosta kasvaisi tulevaisuudessa. Komissio haluaa myös vähentää tilanteita, joissa viljelijä joutuu toistuvasti toimittamaan tilaltaan samat tiedot viranomaisille.

MTK:n puheenjohtajan tehtävään jo neljä hakijaa14.5.2025 08:59:10 EEST | Tiedote

Juha Marttilan ilmoitettua, ettei hän ei enää asetu ehdolle puheenjohtajan tehtävävään MTK:n valtuuskunta nimesi työryhmän valmistelemaan uuden puheenjohtajan valintaa. Tähän mennessä työryhmälle ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, maailman tuottajajärjestön WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut kaksi ehdokasta, jotka eivät halua vielä tässä vaiheessa nimeään julkisuuteen.

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye