
Jyty: Suuruuden ekonomia ei ole aina kustannustehokkainta
Kunnat hakevat Pihlajamäen mukaan säästöjä valitettavasti ”mutu-tuntuman” pohjalta liian usein tehtävien ulkoistamisten kautta. Kun muutama vuosi on kulunut, ulkoistettuja palveluja on palautettu takaisin kunnan omaksi työksi. Syynä on perin usein ollut laatu suhteessa hintaan. Hinnankorotukset ovat olleet useissa kunnissa odottamattoman suuria. Viimeisimpien tietojen mukaan jopa lähes sadassa kunnassa tehtäviä on palautettu takaisin kuntien itsensä hoidettavaksi.
Ulkoistukset ovat kohdistuneet viime vuosina Jytyn edustamilla aloilla ennen muuta kuntien talous- hallintohenkilöstöön. Tapahtunut murros on tarkoittanut palvelujen keskittämistä isompiin kokonaisuuksiin. Keskittäminen on tuonut synergiaetuja ja vähentänyt organisaation haavoittuvuutta, kun useampi ihminen tekee saman sisältöisiä tehtäviä. Se on merkinnyt myös mm. työntekijöiden työtehtävien suoritemäärien kasvua.
Keskittämisen kääntöpuoli on ollut kuitenkin Pihlajamäen mukaan se, että työt ovat muuttuneet aiempaa pakkotahtisemmiksi ja yhteys oman kunnan moniin työyksikköihin on heikentynyt ja pahimmassa tapauksessa jopa katkennut. Ja mikä pahinta, työuupumus ja sitä kautta sairauslomat ovat lisääntyneet.
”Keskittämällä on siis saavutettu ehkä lyhyellä tähtäimellä tuloksellisuuden kasvua, mutta kielteiset vaikutukset mm. organisaation saumattoman yhteistyön näkökulmasta ovat jopa kasvaneet. ”
Kuntapäättäjien oletus on ollut, että esimerkiksi taloushallinnon keskittämisellä palvelukeskuksiin saavutettaisiin jopa 20 %:n kustannussäästöt. Lisäksi suuremmissa yksiköissä on oletettu palvelujen olevan laadukkaampaa. Oletusarvona on ollut myös, että suuremmissa yksiköissä voitaisiin paremmin turvata ammattitaitoisen henkilökunnan saanti tulevaisuudessa.
”Rohkenen hieman epäillä tätä ajattelutapaa. Kuntapalveluissa suuruuden ekonomia ei mielestäni välttämättä toimi niin, että se olisi myös tehokkainta ja työ sitä kautta tuloksellisinta. Monet tutkimukset tukevat pikemminkin sitä, että pienissä yksiköissä työ on tehokkaampaa, koska organisaatio toimii saumattomammin mm. siksi, että työyhteisössä kontaktit työtovereihin ovat kiinteämmät”, Pihlajamäki huomauttaa.
Ulkoistusten ohella ns. yhtiöittämiset ovat olleet viime vuosina kuntasektorilla kasvamaan päin. Uhkana on tällöin ollut, että palvelujen laadun ja hinnan ohella palvelussuhteen ehdot ovat heikentyneet. Tämä on johtunut ns. työehtoshoppailun lisääntymisestä. Se tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että keinottelu halvemmilla työehtosopimuksilla on yhä yleisempää.
Kuntatalouden ongelmien syventyessä leimakirves on heilunut Pihlajamäen mukaan käsittämättömän usein kuntatyöntekijöiden suuntaan. Työntekijöitä on moitittu tehottomiksi ja kuntia syyllistetty hallinnon paisuttamisesta. Vanha klisee kunta-alan tehottomuudesta saa kuitenkin vain harvoin näyttöä.
”Tässä tilanteessa on hyvä muistaa, että ns. kuntien hallinnossa työskentelee vain alle 5 % koko kuntahenkilöstöstä.
Kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöstä terveysalalla työskentelee noin 34 %, sosiaalisektorilla noin 20 % ja sivistyspuolella (mm. opetus) 14 %. Näillä kolmella sektorilla on siis lähes 80 % henkilöstöstä.
Lisätietoja: Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki(at)jytyliitto.fi
* Jyty edustaa noin 65 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 87 prosenttia. Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn15.1.2025 15:59:24 EET | Tiedote
SPALin liittyminen Jytyyn vahvistaa pelastusalan ammattilaisten edunvalvontaa ja lujittaa Jytyn neuvotteluasemaa hyvinvointialueilla.
Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi2.1.2025 11:52:10 EET | Tiedote
Ammattiliitto Jyty tyrmää hallituksen lakiesityksen suojelutyöstä. Jyty pitää esitystä jälleen yhtenä työnantajien tarpeiden pohjalta tehtynä toimena, jonka tarkoituksena on rajata työtaisteluja.
Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen20.12.2024 09:23:06 EET | Tiedote
KVTESiin tulee uusi tasopalkkajärjestelmä, joka tuo kannustavuutta kunta-alan työntekijöiden palkkaukseen.
Vientimalli romuttaa palkkatasa-arvon eteen tehdyn työn – ”Eduskunnan päätös vie tätä maata taaksepäin”17.12.2024 15:10:52 EET | Tiedote
Eduskunta hyväksyi tiistaina vientimallilain. Ammattiliitto Jyty on päätökseen erittäin pettynyt. Vientimalli vaikeuttaa Jytyn näkemyksen mukaan huomattavasti palkkatasa-arvon saavuttamista.
Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?3.12.2024 14:12:56 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ns. vientimallista on tänään ja huomenna 3.–4. joulukuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Työntekijäjärjestöt, erityisesti naisvaltaisten alojen liitot, vastustavat mallia kiivaasti. Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee, mihin liittojen kriittinen näkemys perustuu.