Merimaailma SEA LIFE saa 12-vuotissynttäreiden kunniaksi uuden ainutlaatuisen asukkaan: Afrikkalaisen albiino keuhkokalan - Sea Lifeen tämä ihmisen esi-isä uiskentelee juhannusviikolla
Jo satoja miljoonia vuosia sitten uiskennelleita keuhkokaloja tunnetaan nykyisin kuusi lajia. Neljän afrikkalaisen lajin lisäksi tunnetaan yksi australialainen ja yksi eteläamerikkalainen laji. Merimaailma Sea Lifeen muuttaa tänään albiinoväritteinen, afrikkalainen keuhkokala. Uusi asukas on osa akvaarion juhlaohjelmaa, sillä kansainväliseen Sea Life –ketjuun kuuluva helsinkiläisakvaario täyttää tänään 12 vuotta.
Aaltojen alta ihmiseksi
Keuhkokalat ovat vanha kalaryhmä devonikaudelta (420-360 miljoonaa vuotta sitten). Devonikaudella syntyivät paitsi ensimmäiset metsät, myös esimerkiksi hämähäkit ja hyönteiset. Devonikauteen viitataan kuitenkin usein kalojen valtakautena, sillä kalalajisto kehittyi tuolloin huomattavan monipuoliseksi.
Ensimmäisten maaselkärankaisten esi-isiä olivat kalat, joilla oli luiden tukemat evät, parilliset keuhkot, erillinen kiduksellinen toukkavaihe ja hengitysaukot ilman hengittämiseen – aivan kuten nykyisilläkin keuhkokaloilla. Keuhkokaloista kehittyivät sammakkoeläimet, jotka palasivat veteen enää kutemaan.
Sammakkoeläimiä seurasivat matelijat. Jurakaudella ja liitukaudella dinosaurusten varjossa eli jo monenlaisia päästäisiä muistuttavia pikkueläimiä, joilla oli sekä nisäkkäiden että matelijoiden piirteitä. Ensimmäiset istukkanisäkkäät, ryhmä johon myös ihminen kuuluu, alkoivat kehittyä liitukauden alussa 125 miljoonaa vuotta sitten.
Kärsitkö usein hikasta?
Häntäluu on tuttu jäänne hännällisistä ajoistamme, mutta harvempi tietää, että myös hikka on mitä todennäköisimmin peruja esihistoriallisilta ajoilta. Oletettavasti tämä kiusallinen ilmiö on jäänne kidushengitysrefleksistä, jota esi-isämme tarvitsivat siirtyessään vedestä maalle. Vielä tänäkin päivänä tietyn kehitysvaiheen salamanterintoukat, joilla on edelleen sekä nuoruusiän kidukset sekä aikuisiän keuhkot, käyttävät samaista refleksiä estääkseen veden päätymisen keuhkoihin.
Hikasta eroon pääsemiseksi on keksitty jos jonkinlaisia kikkoja. Joku pidättää hengitystään, toiset vannovat, että lasin väärältä laidalta juominen auttaa takuuvarmasti. Kun sinulla on seuraavan kerran hikka, mitäpä jos vain yrittäisit muistuttaa itsellesi, että et ole enää kala.
”P.S.OUR ancestor was an animal which breathed water, had a swim bladder, a great swimming tail, an imperfect skull, an undoubtedly was a hermaphrodite! Here is a pleasant genealogy for mankind.
-Charles Darwinin kirjoittaman kirjeen loppusanat (viite: http://www.darwinproject.ac.uk/entry-2647).
Afrikkalainen keuhkokala on nähtävillä Merimaailma SEA LIFE:ssa osoitteessa Tivolitie 10, Helsinki.
Sea Life on avoinna joka päivä klo 10-20.00. Liput: Aikuiset 16 euroa, lapset 12 euroa.
Lisätiedot:
Näyttelypäällikkö Jouni Jaakkola puh. 050 440 5408.
Kuvat löytyvät täältä: https://www.flickr.com/photos/sealifehelsinki/sets/72157645235175055/
Linkit
Tietoja julkaisijasta
SEA LIFE on Suomen johtava akvaario ja yksi Helsingin suosituimmista elämyskohteista. SEA LIFE tarjoaa kävijöille elämyksiä ja tietoa vedenalaisesta elämästä ja sen suojelun tärkeydestä. SEA LIFEssa vierailee noin 250 000 kävijää vuosittain. SEA LIFE on osa Merlin Entertainments Groupin omistamaa SEA LIFE -ketjua, joka on maailman suurin yleisöakvaariotuotemerkki. Merlin Entertainments Group on maailman toiseksi suurin elämyskohdetoimija yli 100 elämyskohteella neljällä mantereella ja 23 eri maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SeaLife Helsinki Oy
SEA LIFE ja Rovio yhdistävät voimansa – Angry Birdsit sukeltavat puolustamaan meriä!7.2.2025 15:32:53 EET | Tiedote
Rovio Entertainment ja SEA LIFE ovat yhdistäneet voimansa tuodakseen rakastetut Angry Birds -hahmot osaksi SEA LIFE -merimaailman ikonista vedenalaista maailmaa ainutlaatuisen ja opettavaisen elämyksen muodossa.
Joulu saapuu SEA LIFEen!29.11.2024 13:05:07 EET | Tiedote
SEA LIFEn joulukausi avataan torstaina 5.12, kun sähköankerias Eerik sytyttää perinteisesti joulukuuseen valot Sademetsässä. Tänä talvena Helsingin SEA LIFEen rantautuu uusi koko perheen joulutapahtuma, Kuuran talvinen suojeluseikkailu, jonka aikana Kuura, ihana seikkailunhaluinen lumiukko, johdattaa mukaan tunnelmalliselle matkalle jouluiseen akvaariokeskukseen hauskojen ja interaktiivisten tehtävien, mertensuojeluhaasteiden ja sykähdyttävien elämysten kera. Sähköankeriaan ohjelmanumeron lisäksi joulutapahtuman aikana luvassa on muunmuassa rauskujen itsenäisyyspäivän ateria, Suojelusaarekkeen rescue-altaan joulukuusen pystytys, valtamerialtaan joulusiivous ja mustekalan uudenvuoden ennustuksia. Entä miten käy tänä vuonna, kun kärsimättömyydestään tunnettu jättiläistursas Turo saa lahjansa jo hyvissä ajoin ennen joulua? Viime vuonna Turon paketista paljastui helmitaulu, joka osoittautui heti huippulahjaksi ja siitä riitti riemua pitkään. Mitähän hauskaa sen paketista mahtaa tänä vuonna
Kilpparikävelyt5.7.2024 14:35:24 EEST | Tiedote
SEA LIFE Helsingin vaippakilpikonnat ovat päässeet jokavuotiseen tapaan nauttimaan auringonpaisteesta ulkona. Kilpikonnat ulkoilevat heinäkuun ajan torstaisin klo 14.30-15.30, säiden salliessa, pääovien läheisyydessä.
Tervetuloa Suojelusaarekkeelle, SEA LIFEn sydämeen!31.5.2024 09:14:54 EEST | Tiedote
Vuonna 2017 avattu SEA LIFEn näyttelyn mertensuojeluun keskittyvä osio, Suojelusaareke, on saanut kasvojenkohotuksen. Uudistettu Suojelusaareke avataan yleisölle lauantaina 1.6.
Miltä näyttää rauskujen ystävänpäivän speed-dating?14.2.2024 09:25:51 EET | Tiedote
Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus tulla tutustumaan asiaan, sillä rauskualtaaseemme on muuttanut Tanskasta kuusi uutta okarauskunaarasta ja tästä on ollut henkilökuntaakin riemastuneempi altaan ainoa koiras, Torsti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme