Arvottomuuden tunne ja yksinäisyys huono-osaisten nuorten taustalla. Kunnioittava kohtaaminen johtaa nopeasti parempaan.

Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamos-palveluissa julkistettiin tänään kaksi huono-osaisten nuorten hyvinvointiin pureutuvaa julkaisua: Tutkimus huono-osaisten nuorten koetusta hyvinvoinnista sekä tutkimuksen ja käytännön kokemusten oppeja kokoava Etsivän nuorisotyön käsikirja. Ensimmäinen julkaisuista kertoo keitä huono-osaiset nuoret ovat, toinen miten heitä voidaan etsivän nuorisotyön keinoin tehokkaasti ja kestävästi tukea.
Tutkimustulokset osoittavat, että suurelle osalle syrjällä olevista nuorista on kehittynyt huono-osaisen nuoren identiteetti jo lapsuuden tai peruskoulun aikana. Nuoret kokevat itsensä epäonnistuneiksi, yksinäisiksi ja masentuneiksi. Monella yksinäisyys alkoi jo lapsuudessa eikä peruskoulu sitä helpottanut. Enemmistö huono-osaisista nuorista kärsi koulukiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista muttei kokenut saaneensa apua ongelmiinsa.
Vuosien 2013-2014 aikana Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelut haastatteli yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston professori Juho Saaren kanssa 120 Vamoksen palveluja käyttävää nuorta, jotka edustavat opiskelu- ja työelämän ulkopuolelle jääneitä, huono-osaisia nuoria. Monet heistä ovat saaneet paljon erilaisia hyvinvointiyhteiskunnan palveluja mutta eivät koe saaneensa apua ongelmiin. Raportin kirjoittajana toimi myös Diakonia-ammattikorkeakoulun dosentti Sakari Kainulainen.
Ulkonäkö vaikuttaa erityisesti miesten hyvinvointiin
Psyykkisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn välillä näkyi tutkimuksessa selvä yhteys. Esimerkiksi masennus ja yksinäisyys vähensivät vastaajien kykyä huolehtia terveydestään. Tutkimuksessa havaittiin myös vahva korrelaatio psyykkisen ja fyysisen terveyden välillä. Suun terveyden todettiin olevan vahvasti yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin. Lisäksi huomattiin, että ulkonäön ja painon merkitys huono-osaisten nuorten hyvinvoinnille on suuri. Omaa kehoa ja ulkonäköä koskevat arviot korreloivat voimakkaasti hyvinvoinnin eri ulottuvuuksien kanssa
Miehillä ulkonäön ja painon merkitys koetulle hyvinvoinnille oli huomattavasti suurempi kuin naisilla. Tutkimuksen mukaan miehillä kuva itsestä on rikkinäisempi sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla.
Vastaajista vain 41 % koki voivansa luottaa muihin ihmisiin tai saavansa muilta arvostusta Silti 90 % ilmoitti luottavansa Vamoksen työntekijöihin. Kyselyä edeltäneen puolen vuoden aikana, nuorten ollessa Vamos palvelujen piirissä, heidän hyvinvoinnissaan tapahtui merkittävää positiivista muutosta. Yli 70 % vastaajista uskoi parempaan tulevaisuuteen ja piti ainakin mahdollisena, että on puolen vuoden kuluttua opiskelemassa tai töissä. 90 prosenttia vastaajista piti mahdollisena, että on kuuden kuukauden päästä ystävien parissa ja samansuuruinen joukko olevansa nykyistä paremmassa psyykkisessä kunnossa.
Radikaalia muttei rakettitiedettä
Samassa yhteydessä julkistettiin tutkimuksen ja käytännön kokemusten oppeja kokoava etsivän nuorisotyön käsikirja. Kirjassa Välittämisen ammattilaiset - Vamoksen käsikirja etsivään nuorisotyöhön avataan, miten Vamos pystyy auttamaan vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria, vaikka monet muut avuntarjoajat eivät olisi työssä onnistuneet. Vamoksen malli nojaa yksinkertaiseen, mutta radikaaliin palvelufilosofiaan. Pirstoutuneen palvelujärjestelmän ja yliprofessionaalisen, toimistokeskeisen kohtaamisen sijaan tarvitaan välittämistä, kanssakulkemista ja kunnioittavaa kohtaamista. Kaksi kolmesta Vamoksen yli tuhannesta nuoresta pääsee vuodessa kiinni opintoihin, työhön tai niihin valmentavaan toimintaan. Malli ei kilpaile julkisen palvelujärjestelmän kanssa vaan tehostaa sitä.
”Vaikuttavuus on todistettu nyt myös akateemisesti. Vamoksessa onnistutaan rakentamaan luottamusta sekä lisäämään nuorten omanarvontunnetta ja tulevaisuususkoa. Vaikuttavuutta selittää myös se, että työntekijät uskovat sekä mallin toimivuuteen että jokaisessa nuoressa oleviin mahdollisuuksiin. Muutosoptimismi - tai sen puute - näkyy läpi”, Olli Alanen Vamoksesta toteaa.
Etsivästä nuorisotyöntekijästä nuori saa parhaimmillaan kumppanikseen ihmisen, joka kulkee hänen rinnallaan tarjoten kokonaisvaltaista ja nuoren tarpeiden mukaan joustavaa tukea. Ammattilaisen on välitettävä nuoresta ja luotava yhteys myös tunnetasolla, jotta vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori pystyy sitoutumaan hyvinvointiaan edistäviin, itse määrittelemiinsä tavoitteisiin.
Sekä tutkimuksen että Vamoksen käsikirjan etsivään nuorisotyöhön voi ladata kokonaisuudessaan
www.hdl.fi à Julkaisut à Tutkimuksia ja raportteja
Kuvatekstiehdotus Olli Alasen kuvaan:
”Vamoksen malli nojaa yksinkertaiseen, mutta radikaaliin palvelufilosofiaan. Pirstoutuneen palvelujärjestelmän sijaan tarvitaan välittämistä ja kunnioittavaa kohtaamista”, toteaa Olli Alanen Helsingin Diakonissalaitokselta.
Kuvaaja Joanna Moorehouse
Lisätietoja tutkimuksesta antavat:
Olli Alanen
Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten palvelujen koordinaattori
olli.alanen@hdl.fi
puh. 050 405 8618
Juho Saari
Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori
juho.saari@uef.fi
puh. 040 828 1027
Lisätietoja Välittämisen ammattilaiset -kirjasta:
Olli Alanen
Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten palvelujen koordinaattori
olli.alanen@hdl.fi
puh. 050 405 8618
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Tarvitsemme radikaalia sopua! - Vastakkainasettelun ajassa toisen arvostava kohtaaminen on radikaali teko22.5.2025 10:13:48 EEST | Tiedote
Erimielisyys on arkea, mutta kohtaamisen tapa on valinta. Diakonissalaitos vahvistaa työtään yhteiskuntarauhan ja parempien kohtaamisten eteen ja peräänkuuluttaa samaa myös muilta. Minkä arjessa sopua edistävän teon sinä teit viimeksi? Minkä arjessa sopua edistävän teon voisit tehdä tänään?
Vamos Kuopio juhlii 10-vuotista taivaltaan – juhlatilaisuus 23.5.202519.5.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Vamos Kuopio on kymmenen vuoden aikana tukenut tuhansia koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria Pohjois-Savossa. Toiminta on vastannut aina alueen ajankohtaisiin haasteisiin, kuten ilman huoltajaa alaikäisenä Suomeen saapuneiden nuorten tukemiseen vuonna 2015, mielenterveyspalveluiden saatavuusongelmiin, koronapandemian vaikutuksiin sekä yleisesti NEET-nuorten (not in education, employment or training) tarpeisiin.
Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa heikentää16.5.2025 14:44:41 EEST | Tiedote
Hallitus esittää paperittomien sotepalveluiden kiristämistä. Tavoitteena on tehostaa paperittomien maasta poistumista sekä turvata yleinen järjestys ja turvallisuus. Toinen toistaan seuraavat kiristykset ennestään haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämään eivät lisää turvallisuutta, vaan pahimmillaan rikollisuutta. Siksi emme kannata esitystä.
Annareetta Vaara Rinnekotien uudeksi liiketoimintajohtajaksi6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on nimittänyt sote-palveluja tuottavan Rinnekodit Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi (TtM, EMBA) Annareetta Vaaran. Hän aloittaa tehtävässään 4.8.2025. Vaara on aikaisemmin työskennellyt eri sote-palvelujen tuottajilla, viimeisimpänä Attendo Oy:ssä.
Nuorisotyöttömyys huutaa ratkaisuja! – 10 vuotta täyttävä Vamos Turku tuo nuorille toivoa ja polkuja työelämään5.5.2025 16:49:02 EEST | Kutsu
Tuhannet turkulaisnuoret ovat saaneet suunnan ja toivoa elämäänsä Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun tuella. Turussa Vamos on ollut nuorten vierellä jo kymmenen vuoden ajan – silloin, kun suunta on ollut hukassa, usko itseensä heikko tai elämäntilanne muuten haastava. Tervetuloa juhlistamaan tätä yhteistä matkaa!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme