Helsingin yliopisto

Kaisaniemen puutarha uudistuu

Jaa
Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa mylläävät kaivinkoneet, kun kasvihuoneiden eteläpuolelle rakennetaan uutta kasvien sukulaissuhteita selittävää systemaattista aluetta. Vuonna 2011 aloitettu puutarhan uudistustyö on nyt päässyt näkyvimpään vaiheeseensa, kun vanhojen istutusalueiden multaa kuljetetaan pois. Alueelle hahmottuu kesän aikana valtava evoluutiopuu, joka muistuttaa lintuperspektiivistä jättiläismäistä kasvien sukupuuta.
Kiinanpioni evakkopuutarhassa, taustalla työmaa ja kasvimuseo (Kuva: Annika Ljungberg/Luomus)
Kiinanpioni evakkopuutarhassa, taustalla työmaa ja kasvimuseo (Kuva: Annika Ljungberg/Luomus)

Komean kasvihuonerivistön eteläpuolelta puutarhan aidalle asti kulkeva pääkäytävä tulee olemaan evoluutiopuun runko. Kivetyt polut muodostavat oksia, jotka johtavat rungosta puun lehvästöön, eli eri kasviheimoja esitteleville istutusaltaille.


Voit siis tulevaisuudessa kulkea käytävien ja istutusaltaiden, eli käytännössä kukkapenkkien, verkostoa pitkin ja tutkia kasvikunnan monimuotoisuutta ja kasvien sukulaissuhteita. Omat penkkinsä löytyvät niin hernekasveille, heinäkasveille kuin valtavalle asterikasvien heimolle, johon kuuluu kasveja aina päivänkakkaroista ohdakkeisiin.


Kasvitieteellinen keidas


Perinteisesti yliopistojen kasvitieteelliset puutarhat ovat palvelleet lähinnä opetus- ja tutkimustyötä. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa korostetaan myös yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Puutarhan uudistuksen tavoitteena on nautinnollisia luontokokemuksia tarjoava keidas keskellä kaupungin vilskettä, jolla kuitenkin on tärkeä ympäristökasvatuksellinen tehtävä.


Aiemmin alueella olleiden kasvien puolesta ei tarvitse kantaa huolta. Suurin osa niistä on tallessa työmaan laidalla olevassa evakkotarhassa. Uusissa istutuksissa kasveja tulee olemaan entistä enemmän. Kasvivalintojen päämääränä on antaa mahdollisimman kattava kuva kasvien kirjosta. Puutarhalla on jatkossakin tärkeä tieteellinen tehtävä, ja uusien kasvien joukkoon valitaan tutkimuksen ja opetuksen kannalta kiinnostavia lajeja. Uudella systemaattisella alueella tulee olemaan yli 800 eri lajia, mikä kuitenkin on vain pieni osa koko maailman yli 350 000 kasvilajista. Puutarha tuo ihmisten ihailtavaksi nimenomaan luonnonkasveja, sellaisia joita ei voi ostaa puutarhaliikkeistä.


Eri maiden kasvitieteellisten puutarhojen välinen siemenvaihto on yleistä. Kasveja joita puutarhalla ei ole ennestään, onkin etsitty yhteistyökumppaneilta ympäri maailmaa. Uusia lajeja lisätään siemenistä odottamaan kasvialtaiden valmistumista. Puutarhan uuden osion avautumista saamme odottaa vielä ainakin vuoden päivät. Luontohan toimii omalla aikataulullaan, eivätkä taimet hoputtamalla kasva.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kiinanpioni evakkopuutarhassa, taustalla työmaa ja kasvimuseo (Kuva: Annika Ljungberg/Luomus)
Kiinanpioni evakkopuutarhassa, taustalla työmaa ja kasvimuseo (Kuva: Annika Ljungberg/Luomus)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye