Kaisaniemen puutarha uudistuu
Komean kasvihuonerivistön eteläpuolelta puutarhan aidalle asti kulkeva pääkäytävä tulee olemaan evoluutiopuun runko. Kivetyt polut muodostavat oksia, jotka johtavat rungosta puun lehvästöön, eli eri kasviheimoja esitteleville istutusaltaille.
Voit siis tulevaisuudessa kulkea käytävien ja istutusaltaiden, eli käytännössä kukkapenkkien, verkostoa pitkin ja tutkia kasvikunnan monimuotoisuutta ja kasvien sukulaissuhteita. Omat penkkinsä löytyvät niin hernekasveille, heinäkasveille kuin valtavalle asterikasvien heimolle, johon kuuluu kasveja aina päivänkakkaroista ohdakkeisiin.
Kasvitieteellinen keidas
Perinteisesti yliopistojen kasvitieteelliset puutarhat ovat palvelleet lähinnä opetus- ja tutkimustyötä. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa korostetaan myös yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Puutarhan uudistuksen tavoitteena on nautinnollisia luontokokemuksia tarjoava keidas keskellä kaupungin vilskettä, jolla kuitenkin on tärkeä ympäristökasvatuksellinen tehtävä.
Aiemmin alueella olleiden kasvien puolesta ei tarvitse kantaa huolta. Suurin osa niistä on tallessa työmaan laidalla olevassa evakkotarhassa. Uusissa istutuksissa kasveja tulee olemaan entistä enemmän. Kasvivalintojen päämääränä on antaa mahdollisimman kattava kuva kasvien kirjosta. Puutarhalla on jatkossakin tärkeä tieteellinen tehtävä, ja uusien kasvien joukkoon valitaan tutkimuksen ja opetuksen kannalta kiinnostavia lajeja. Uudella systemaattisella alueella tulee olemaan yli 800 eri lajia, mikä kuitenkin on vain pieni osa koko maailman yli 350 000 kasvilajista. Puutarha tuo ihmisten ihailtavaksi nimenomaan luonnonkasveja, sellaisia joita ei voi ostaa puutarhaliikkeistä.
Eri maiden kasvitieteellisten puutarhojen välinen siemenvaihto on yleistä. Kasveja joita puutarhalla ei ole ennestään, onkin etsitty yhteistyökumppaneilta ympäri maailmaa. Uusia lajeja lisätään siemenistä odottamaan kasvialtaiden valmistumista. Puutarhan uuden osion avautumista saamme odottaa vielä ainakin vuoden päivät. Luontohan toimii omalla aikataulullaan, eivätkä taimet hoputtamalla kasva.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika LjungbergViestintäharjoittelija, LUOMUS
Puh:+358 50 318 5047annika.ljungberg@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme