Kaisaniemen puutarha uudistuu
Komean kasvihuonerivistön eteläpuolelta puutarhan aidalle asti kulkeva pääkäytävä tulee olemaan evoluutiopuun runko. Kivetyt polut muodostavat oksia, jotka johtavat rungosta puun lehvästöön, eli eri kasviheimoja esitteleville istutusaltaille.
Voit siis tulevaisuudessa kulkea käytävien ja istutusaltaiden, eli käytännössä kukkapenkkien, verkostoa pitkin ja tutkia kasvikunnan monimuotoisuutta ja kasvien sukulaissuhteita. Omat penkkinsä löytyvät niin hernekasveille, heinäkasveille kuin valtavalle asterikasvien heimolle, johon kuuluu kasveja aina päivänkakkaroista ohdakkeisiin.
Kasvitieteellinen keidas
Perinteisesti yliopistojen kasvitieteelliset puutarhat ovat palvelleet lähinnä opetus- ja tutkimustyötä. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa korostetaan myös yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Puutarhan uudistuksen tavoitteena on nautinnollisia luontokokemuksia tarjoava keidas keskellä kaupungin vilskettä, jolla kuitenkin on tärkeä ympäristökasvatuksellinen tehtävä.
Aiemmin alueella olleiden kasvien puolesta ei tarvitse kantaa huolta. Suurin osa niistä on tallessa työmaan laidalla olevassa evakkotarhassa. Uusissa istutuksissa kasveja tulee olemaan entistä enemmän. Kasvivalintojen päämääränä on antaa mahdollisimman kattava kuva kasvien kirjosta. Puutarhalla on jatkossakin tärkeä tieteellinen tehtävä, ja uusien kasvien joukkoon valitaan tutkimuksen ja opetuksen kannalta kiinnostavia lajeja. Uudella systemaattisella alueella tulee olemaan yli 800 eri lajia, mikä kuitenkin on vain pieni osa koko maailman yli 350 000 kasvilajista. Puutarha tuo ihmisten ihailtavaksi nimenomaan luonnonkasveja, sellaisia joita ei voi ostaa puutarhaliikkeistä.
Eri maiden kasvitieteellisten puutarhojen välinen siemenvaihto on yleistä. Kasveja joita puutarhalla ei ole ennestään, onkin etsitty yhteistyökumppaneilta ympäri maailmaa. Uusia lajeja lisätään siemenistä odottamaan kasvialtaiden valmistumista. Puutarhan uuden osion avautumista saamme odottaa vielä ainakin vuoden päivät. Luontohan toimii omalla aikataulullaan, eivätkä taimet hoputtamalla kasva.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika LjungbergViestintäharjoittelija, LUOMUS
Puh:+358 50 318 5047annika.ljungberg@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme