Imusuonikasvutekijöistä mahdollinen uusi hoitomuoto silmänpainetautiin
Silmänpainetauti on maailman toiseksi yleisin sokeutumisen syy. Silmänpainetaudissa silmän kammionesteen ulosvirtaus Schlemmin kanavaan on estynyt, minkä vuoksi silmänpaine kasvaa. Liian korkea silmäpaine on haitallista näköaistimusta aivoihin kuljettaville hermosoluille, ja se voi johtaa lopulta jopa sokeutumiseen. Silmänpainetaudin hoidossa pyritään alentamaan silmänpainetta, mikä puolestaan hidastaa sokeutumista.
Schlemmin kanava on värikalvon tyvessä sijaitseva sormuksenmuotoinen kanava, jota pitkin kammioneste virtaa ulos. Schlemmin kanavaa on yleisen käsityksen mukaan pidetty verisuonena.
Akatemiaprofessori Kari Alitalon johtamassa tutkimusryhmässä Wihurin tutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa Aleksanteri Aspelund ja hänen kollegansa havaitsivat The Journal of Clinical Investigation -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, että Schlemmin kanava muistuttaa enemmän imusuonta kuin verisuonta. Tutkijat lisäksi havaitsivat, että hiiren Schlemmin kanavaa voidaan kasvattaa imusuonikasvutekijöillä, mikä johtaa silmänpaineen laskuun.
Onnistuessaan silmänpainetta alentava vaikutus oli hyvin pitkäaikainen, jopa kuukausia kestävä. Tällä hetkellä silmänpainetta alentavia silmätippoja pitää annostella useita kertoja päivässä, minkä vuoksi hoitomyöntyvyys on heikkoa ja osaltaan saattaa selittää huonoja hoitotuloksia. Joskus Schlemmin kanavaa koetetaan väljentää myös leikkaushoidolla.
– Perushavainto, että Schlemmin kanavalla on samoja ominaisuuksia kuin imusuonilla, oli hyvin lupaava. Menimme tutkimuksessa kuitenkin asteen pidemmälle ja koetimme kasvattaa Schlemmin kanavan kokoa, mielessä mahdollinen silmänpaineen hoito, kertoo Aleksanteri Aspelund.
– Tämä voisi olla uusi menetelmä silmänpainetaudin hoitoon. Tulokset ovat kuitenkin vasta ensiaskel hoitomuodon kehityksessä. Tulokset pitää toistaa ihmistä läheisimmissä lajeissa ja mikäli hoito näissä on tehokasta ja turvallista, sitä voitaisiin kokeilla potilaissa.
Lisätietoja:
Kari Alitalo, puh. 050 500 3572, s-posti kari.alitalo@helsinki.fi
Aleksanteri Aspelund, puh. 040 825 5788, s-posti aleksanteri.aspelund@helsinki.fi
Kuvassa akatemiaprofessori Kari Alitalon tutkimusryhmän jäsenet vasemmalta oikealle Ilkka Immonen, Aleksanteri Aspelund ja Salli Antila
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Maria Peltonen
Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme