
Suomalainen väestönsuojelutyö täyttää tänään 85 vuotta: Väestönsuojelussa on koittanut uusien uhkien aikakausi
Suomalainen väestönsuojelujärjestelmä rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen vastaamaan kylmän sodan uhkiin. Neuvostoliiton romahdus lopetti kylmän sodan. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin suomalainen väestönsuojelu etsii itseään uudessa toimintaympäristössä.
Yhteiskunnan monimutkaistuminen ja toimintojen verkostoituminen ovat synnyttäneet uusia haavoittuvuuksia. Erityisesti globalisaation, teknologiakehityksen ja ilmastonmuutoksen tuomat uhkat korostuvat.
– Ne eivät ole suoranaisia uhkia perinteisen väestönsuojelun alalla, mutta niiden epäsuorat vaikutukset yhteiskunnan toiminnalle ja kansalaisten suojaamiselle saattavat olla merkittäviä. Niihin sisältyy mahdollisuus, että muualla syntyneet konfliktit kärjistyvät sotilaallisiksi kriiseiksi ja ulottavat vaikutuksiaan myös Pohjois-Eurooppaan, sanoo SPEKin hallituksen puheenjohtaja Juha Hakola.
Väestönsuojelun päätehtävänä on syytä säilyttää edelleen sotilaallisiin uhkiin varautuminen. Sen rinnalle on kuitenkin aiheellista nostaa laaja-alainen varautuminen yhteiskuntaa ja väestöä uhkaaviin onnettomuus- ja häiriötilanteisiin, myös globaalisti vaikuttavia uhkia myöten.
SPEK haluaa, että kansallisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa otetaan huomioon kansalaisnäkökulma, jolla varmistetaan kansalaisten turvallisuus. Toisaalta väestönsuojeluun on olennaisena osana kuulunut aina myös väestön valmiuksien ja omatoimisuuden edistäminen. Erilaisissa kriisi- ja katastrofitilanteissa juuri paikallisyhteisöjen ja asukkaiden toiminta on ollut merkittävä tekijä kriisin hoitamisessa ja siitä selviytymisessä.
– Yhteiskunnista ja yhteisöistä tulee kehittää yhä kriisinkestävämpiä, joustavampia ja erilaisiin tilanteisiin sopeutuvaisempia – resilienttejä. Tässä korostuu nimenomaan kansalaisten ja lähiyhteisöjen merkitys, SPEKin varautumisjohtaja Karim Peltonen toteaa.
Marraskuun 20. päivä 1927 perustettiin Suomen Kaasupuolustusyhdistys, jonka toiminnasta voidaan katsoa suomalaisen väestönsuojelutyön saaneen alkunsa. Työ siviilien suojelemiseksi jatkui myöhemmin Suomen Kaasusuojelujärjestön ja Suomen Väestönsuojelujärjestön nimellä. Tänä päivänä tätä edeltäjiensä työtä jatkaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Päivää juhlistetaan suomalaisen väestönsuojelutyön 85-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.
Yhteydenotot lisätietoja varten ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Eevi-Kaisa Yrjölä, 040 481 9122
Viestintäpäällikkö Helena Grönstrand, 040 482 4495
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia5.11.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.
FBK-verksamheten tilldelades Finnish Security Awards-priset11.10.2018 09:00:06 EEST | Pressmeddelande
Den finska FBK-verksamheten tilldelades priset Finnish Security Awards Årets frivilliga inom säkerhetsbranschen 2018. Detta pris berör varje frivillig brandkårsförening i Finland och varje brandman, brandkårsungdom, brandkårskvinna och brandkårsveteran som är aktiv i dem. Priset tilldelades på tidningens Turvallisuus ja riskienhallinta årliga Finnish Security Awards-festgala.
VPK-toiminta sai Finnish Security Awards -palkinnon11.10.2018 09:00:05 EEST | Tiedote
Suomalainen VPK-toiminta palkittiin Finnish Security Awards Turvallisuusalan Vapaaehtoinen 2018 -palkinnolla. Tämä palkitseminen koskettaa jokaista Suomen vapaaehtoista palokuntayhdistystä ja jokaista niissä toimivaa palokuntalaista, palokuntanuorta, palokuntanaista ja palokuntaveteraania. Palkinto jaettiin Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden vuosittaisessa Finnish Security Awards -juhlagaalassa.
Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote
Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.
”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote
Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.