Suomalaiset raaka-aineet ja suomalainen ruokakulttuuri hurmaavat lähetystökokkeja Hanasaaressa
Nyt jo viidennen kerran järjestettävän koulutusviikon toteuttavat Hanasaaren keittiömestari Kim Palhus, ravintoloitsija ja keittiömestari Arto Rasta sekä MTK ry:n ruokakulttuuriasiamies ja kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi yhdessä ulkoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä Metos Oy:n kanssa.
Koulutuksen tavoite on tutustuttaa lähetystökokit suomalaiseen ruokakulttuuriin sekä Suomen luonnon ja elintarvikeketjun raaka-aineisiin sekä erilaisiin ruoanvalmistustapoihin. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen miten valmistetaan suomalaista ruokaa, jos kaikkia raaka-aineita ei asemamaassa ole saatavana.
Koulutusviikon tavoitteena on syventää kokkien tietämystä suomalaisesta ruoka- ja juomakulttuurista ja siten edistää suomalaista ruokakulttuuria maailmalla. "Food diplomacy" on yhä tärkeämpi osa edustustojen työtä, jossa lähetystöjen kokeilla on näkyvä rooli. Tämä avaa uusia ulottuvuuksia myös suomalaisille elintarvikeviennille, jonka uudet aluevaltaukset ovat lähipäivien tapahtumien vuoksi tulleet yhä merkittävimmiksi.
Tulevan viikon aikana kurssilaiset saavat perehtyä suomalaisen ruoan saloihin ja erilaisten aterioiden valmistukseen, aina aamiaisesta edustustilaisuuteen. Myös leivontaan on varattu yksi päivä. Lisäksi lähetystökokit saavat tutustua helsinkiläisten ravintoloiden antimiin, mm. Juureen ja Oloon. Luentojen ja ruoanvalmistuksen lisäksi ryhmä vierailee Kauppatorilla, kauppahallissa sekä ruokakaupoissa.
- Tämä edustustokokkikurssi on tärkeä etappi ruokaosaamisen kehittämisessä. Viime vuonna kurssi järjestettiin Budapestissa ja vuoden 2015 kurssinpitopaikkaa mietitään jo kuumeisesti. Kun kurssi pidetään ulkomailla saa kouluttajakin mahdollisuuden tutustua kokin arkeen; miten kokkaan paikallisista raaka-aineista suomalaista ruokaa, sanoo Kim Palhus, joka on viime vuonna ollut näkyvästi mukana suomalaista ruokaa edistävissä kotimaisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.
- Ruoan ja elintarvikeviennin merkitys on kasvanut, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Laadukkaiden elintarvikkeiden sekä ruokakulttuurin kehittäminen on tärkeä ja myös elintarvikeviennin eteen on tehtävä määrätietoista työtä. Ruoka on nyt toista kertaa Suomen hallitusohjelmassa, selkeästi omana ohjelmanaan. Panostus ruokakulttuurin ja suomalaisen ruokaviennin edistämiseen ulkomailla on erittäin tärkeä. Laadukkaalle suomalaiselle elintarvikkeille on nyt löydettävä paikkaa maailmalta – kysyntää on varmasti, toteaa Anni-Mari Syväniemi.
Koulutusviikko huipentuu kokkien valmistamaan buffetillalliseen 15.8. Hanasaaressa. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tutustumaan koulutukseen Metoksen tiloihin Keravalla tiistaina 12.8. ja keskiviikkona 13.8. Kurssilaisia ja kouluttajia voi samalla haastatella. Perjantaina 15.8. klo 13 alkaen voi saapua seuraamaan illallisen valmisteluja Hanasaaressa, Espoossa.
Lisätietoja:
HANASAARI: Kim Palhus, Hanasaaren ravintolatoimen päällikkö, keittiömestari
kim.palhus@hanaholmen.fi, +358 40 4848 123
MTK: Anni-Mari Syväniemi, MTK:n ruokakulttuuriasiamies, kotitalousopettaja
anni-mari.syvaniemi@mtk.fi, +358 50 5118 909
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme